zondag 28 september 2014

Zondag: bij-tank-dag


Vandaag begon in 1914 de twee weken durende dramatische belegering van de vesting Antwerpen, waarbij de verouderde forten en schansen rond “t’stad” uiteindelijk zouden vallen na de hevige beschieting door Hauptman Erdmann zijn batterij Dikke Bertha’s (waardoor voornamelijk Lier het hard kreeg te verduren). Omdat de Duitsers onder leiding van General von Beseler na de val van deze forten nagelaten hadden de stad volledig te omsingelen, kon het grootste deel van het 65.000 manschappen tellende Belgische leger (voornamelijk oudere lichtingen en reservisten) hals over kop ontsnappen richting Gent en verder...  waarbij velen toch in de loopgravenoorlog van de IJzer zouden sneuvelen! Boven en onder: Dikke Bertha’s - de kanonnen waarmee de forten van Antwerpen beschoten werden - als houten speelgoed (vermoedelijk Duits fabricaat 1914-1918).
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

15 opmerkingen:

francky spruytte zei

Enkele mooie exemplaren heb je hier weer voor ons.
Hopelijk komt deze tijd nooit meer terug in welke vorm dan ook. Oorlog lost niets op;

klaproos zei

met het kanongeschetter op de achtergrond,
blijven deze oude dingetjes actueel hé gerda,
brrr, ik haat al dat wapentuig....
het brengt alleen maar dood en verderf..

ik hop dat jouw zondag nét zo lekker en fijn als die van mij gaat worden gerda:-)
xxx

Marjolijn. zei

Wat heeft Guido toch een grote verzameling...!!
Het waren barre tijden.
Maar of we er nu iets van geleerd hebben...?

Susi-Art zei

Hoi Gerda, de website van Clemens is dit:
http://thatfullmoonguy.punt.nl/

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer twee mooie stukken uit Guido zijn verzameling, die lijkt wel onuitputtelijk.
Maar ik ben blij dat ik geen oorlog hier heb meegemaakt, mensen zullen nooit wijzer worden vrees ik, gezien de situatie in de wereld op dit ogenblik.
Maar vandaag is het zondag, bijtankdag, rustdag, de zon schijnt hier, dus het is aardig weer om straks een wandelingetje te gaan maken.
Ik wens je een fijne zondag toe.

pieterbie zei

wat een prachtige stukken, vooral het eerste exemplaar.
mooi om hier op zondag eens langs te komen.
ga nu nog eens naar 't strand met de hond

John zei

Een dramatisch gebeuren. En we vergeten de Spanjaarden natuurlijk ook niet.
Weer een geweldige foto bij je bijtankdag onderwerp. Ongelooflijk. Ik vraag me af hoeveel Guido heeft van dit soort spullen. Volgens mij kan hij een klein museum beginnen.
Ik wens je een fijne zondag

Joris zei

Hallo,
Die dikke Berta's hebben inderdaad voor heel wat leed gezorgd onder de militairen en de burgerbevolking. Eens te meer bleek de gruwel van de oorlog. Vandaag krijgen we zowaar een herhaling van dit soort zaken, alhoewel het voorlopig ver van ons bed gebeurt. Maar vroeg of laat delen we ook hier in de klappen. Sommigen zullen het nooit leren.

willy zei

merkwaardige verzamelstukken Gerda...
en wat een collectie van Guido..

groeten

Boerin zonder Naam zei

Waren de kanonnen toen ook maar van hout geweest.....

thatfullmoonguy zei

Heftig hoor, in Nederland wordt wel eens onderschat hoe het was in België in de eerste wereldoorlog; gelukkig is daar tegenwoordig wat meer aandacht voor.
Ik ben blij dat het gelukt is Gerda, welkom op mijn blogje! Goed dat je hebt volgehouden in de zoektocht naar mijn gedichten! En dankjewel :) Ik zal zeker weer eens langskomen bij je, het is hier geloof ik wel gezellig.

Han Vogel zei

Soms zijn je kanonnen zo kinderlijk eenvoudig dat je haast niet kan geloven dat er toen aan de andere kant van de aarde een echte oorlog was.
x

Renesmurf zei

Ja, ernstig he, dat die dingen in het groot werkelijk gebruikt werden.

Albert y Mara fotoblog zei

Dankzij de televisieserie "BRAVE LITTLE BELGIUM" weten we nu veel meer over WO1, voor jullie Belgen de Grote Oorlog. Dat de Duitsers met het kanon de dikke Bertha de vesting van Luik en Antwerpen innamen weten we na het zien van de serie maar al te goed. Plezante verzamelstukjes van Lefla.

Wim zei

Mijn grootvader is toen met paard en kar en familia naar de Hollandse grens gevlucht en toen ze daar aankwamen viel het paard dood neer. Dat werd dikwijls verteld. Ik heb het van horen zeggen want ik was er natuurlijk niet bij ;-)