Wat het eerst was geïntroduceerd om schepen te camoufleren zagen kunstenaars blijkbaar ook toegepast bij de 'nieuwsoortige' tanks, getuige deze beschilderde tank-attrape.
Meer over deze ook in de Verenigde Staten bekende Razzle Dazzle camouflagetechniek uit de Eerste Wereldoorlog die de kubistische schilders inspireerde (of vice-versa volgens Picasso) vind je hier (klik).
De Engelse kunstschilder en legerofficier Norman Wilkinson was er in elk geval de uitvinder van. De Dazzle-art komt door de herdenking ven de Grote Oorlog terug in de actualiteit. In Engeland zijn er dit jaar tentoonstellingen rond georganiseerd en er is zelfs een art-revival bij enkele kunstenaars (o.a. Tobias Rehberger).
(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)
18 opmerkingen:
Goede morgen Gerda. Ik heb dat stuk waar je naar verwees even gelezen. Nooit geweten dat dit zo is gebeurd.
En of het is geïnspireerd door het kubisme of vice versa, ik zou het niet weten, maar het is wel interessant.
Ik wens je een fijne zondag toe.
Goedemorgen Gerda,
Ik heb dit nooit gezien. Het is beter om te beschermen van kleur. Nooit geweten. ER zijn verschillenden. Schepen maken ook zoiets van. Met vlakken erin. Och...
Grappig om te zien bij onze layout. Dank je wel voor compliment.
Fijne zondag gewenst.
Groetjes Jacqueline & Ferry.
goeiemorgen lieve gerda,
jij weet ook elke week weer de mooiste plaatjes te laten zien hé.
toppie,
ik denk dat de kleurtjes niet zouden misstaan hier gerda:-)
zullen we samen gaan verven :-)
OT het gaat prima hier hoor:-) geen zorgen, voord edag van morgen,
lieve groet en een dikke knuffel,
xxx
Weer wat bij geleerd.
Dank je wel meis.
Een mooie rustige zondag vandaag hé..!
Zo wordt een tank ineens kunst
Met die schoorsteen op de achtergrond op een of andere manier net op de juiste plek boven die tankkoepel, lijkt het wat op een ultiem verkenningsvoertuig....aar dan klopt de camouflage niet, of ze ware zo slim om net te doen of het een schoorsteen was natuurlijk...:)
Je moet er van houden, grote objecten, maar de bijsmaak, oorlogstuig, is niet fijn.
dat is mooi en origineel werk Gerda..
maar het blijft wel een tank
fijne zondag
Extreem voorbeeld van kubisme?
Vind het maar niks, maar goed, dat is een kwestie van smaak, natuurlijk :-)
Bedankt toch om dit te delen, Gerda. Kunst is iets waar ik een wreed uitgesproken mening over heb, en mijn persoonlijk oordeel over kunst is nogal wit/zwart :-)
Ik vind iets mooi of ik vind iets niet mooi. Moet ooit nog eens wat foto's posten over mijn bezoek aan de Tate Modern in april. Was voor mij ook een beetje een teleurstelling.
Wat het w-e betreft, idd aan 't relaxen, maar 't lukt niet altijd even goed. Bepaalde dingen achtervolgen mij, geen goed gevoel. Moet wat meer zen zoeken, zaken wat meer van mij kunnen afzetten. Is niet altijd zo evident.
Geniet van de rest van je zondag!
Hallo,
Dat zelfs iets vreselijks als oorlog, kunstenaars kan inspireren, dat is wellicht iets van alle tijden. Maar het soort kunst dat je hier vandaag brengt, dat hebben we nog niet eerder gezien. Raar hoe men deze beiden combineert, een gruwelijk maken omtoveren tot een kunstobject. Nu ja zolang men maar aandacht schenkt aan de vreselijke gevolgen van een oorlog, is het alemaal meegenomen.
Heel apart!!
Ik zag eerst helemaal niet dat het een tank was. Misschien lag het aan mijn ogen, een beetje vermoeid door een hele dag computer. Maar ik denk dat het eerder lag aan de prachtige camouflage!
Goedenavond Gerda,
Het is in ieder geval een exemplaar dat ik nog nooit gezien heb. Daarmee zie ik nonkel Juul nog niet rap naar den oorlog vertrekken.
hij lijkt wel van karton zo
interessante lectuur, gerda!!
ook mooi om zien trouwens, deze vorm van camouflage! :-))
Nog geen half uur geleden op uitzending gemist Brave Little Belgium aflevering 4 bekeken en daarna jouw "Bijtanklog" die mooi aansloot bij al dat geweld van die Grote Oorlog. Gezond op straks op de maandag en hopelijk voor jou nog wat mooi nazomerdagen.
Een modeverschijnsel van korte duur veronderstel ik ;-) Wel ludiek.
onverwachte kunst, wie denkt zoiets van een tank
Een reactie posten