zondag 27 april 2014

Zondag: bij-tank-dag

Papieren tijgers?

Betekenis (samengevat): iets of iemand die sterk of gevaarlijk lijkt maar in werkelijkheid zwak of ineffectief is; ook (figuurlijk) zwak, een papieren figuurtje...

De inzet van de "tanks" als nieuw wapen tegen het gevreesde Duitse mitrailleurvuur op de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog bleek een aanvankelijk succes maar had uiteindelijk niet steeds het gewenste effect. Bij het Somme-offensief in 1916 bijvoorbeeld, of de tragische slag te Cambrai in 1917, maar ook elders wezen de lompe, loodzware en trage Engelse tanks uit de "Mark" serie zich als ondoeltreffend uit: zij bleken rijdende doodkisten en verzonken gewoon in de modder van het stukgeschoten strijdtoneel... Het waren uiteindelijk de véél wendbare en lichtere Renault tanks van Franse (hum hum...) makelij die in 1918 mee het einde van de Eerste Wereldoorlog bepaalden.

15 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Deze papieren tijgers vullen de collectie goed aan.
Maar beter was het allemaal niet nodig geweest..!

Fijne zondag meis en tank lekker bij..!

Haba zei

Goede morgen Gerda, mooie stukken uit de verzameling.
Ik wens je een fijne zondag toe.

pieterbie zei

het blijven vieze oorlogstuigen.
Maar die verzameling van Lefla is natuurlijk wel uniek.

willy zei

een mooi verzamelobject Gerda...

ik zou zeggen : stop een tijger in je tank vandaag..

groeten

John zei

Goedemorgen Gerda,
Geweldige uitleg bij een geweldige foto. Leuk deze papieren tijgers op de mooie bijtankdag. Hier is het trouwens kurkdroog en schijnt de zon volop. Zeeland ontspringt mooi de dans die regen heet :)
Bij jullie is het ook droog denk ik.
Een hele fijne dag gewenst.

francky spruytte zei

hoe mooi ze ook zijn gemaakt, het blijven instrumenten van de dood.
Rest mij je een fijne zondag te wensen.

Terrence Weijnschenk zei

Ja, er was duidelijk over nagedacht. Maar niet goed. Zoals er helaas zelden goed wordt nagedacht in tijden van oorlog. De uiteindelijke winnaar voelt het uiteindelijk nooit als winnen. Waar twee partijen vechten, verliezen beide partijen. Maar Flying Tiger is een hele leuke winkelketen, al heeft dat helemaal niets met dit onderwerp te maken, lieve Gerda! ;-)

Leo zei

Wij volgen momenteel op tv een reeks documentaires over de 1e wereldoorlog. Wat een ellende is dat om te zien zeg. Nooit geweten dat er ook zo'n groot Oostfront was en dat zoveel generale blunders gemaakt zijn. Zoals met die tanks. Al heeft dat dat wel weer geleid tot ontwikkelingen die de tweede W.O. heel anders deden verlopen dan de eerste...

Boerin zonder Naam zei

Meisjes spelen met papieren poppetje, jongetjes met papieren tankjes....
Mooi om te zien.
Wat betreft mijn hand/vinger. De wijsvinger van mijn rechterhand is helemaal achterovergedrukt. Het gewrichtje (palmar carpometacarpaal ligament) waarmee de vinger aan het vast gedeelte van de hand beweegt is dus enigszins ontwricht. En ook het buiggewrichtje daarboven heeft een aardige optater gehad. Voor een ontwrichting staat een genezingstijd van ongeveer 6 tot 8 weken, afhankelijk van de leeftijd van de persoon en de rust en steun die het lichaamsdeel gegeven wordt. Nu blijf ik mijn hand gewoon gebruiken, dus krijgen de gewrichten geen rust en steun. Die genezing duurt op zich langer, maar het dik worden doordat het vocht uit de gewrichtskapsels loopt is minder. Door de beweging breekt het vocht eerder af. Het heeft dus voor- en nadelen. En het is mijn keus geweest om geen vingerspalk te gebruiken, om het risico van een stijve vinger te vermijden. Dan maar een langere genezingstijd... En goed uitkijken wat je met je hand doet.

A van de Aa zei

Waren alle wapens maar van papier, konden we ze verscheuren.

Fijne bij-tankdag.

fotorantje zei

zo in papier kunnen ze gelukkig weinig kwaad verichten
mooie verzameling, k zag de vitrine bij de foto's van het feestje, mooi

es zei

Ik blijf het een wonderlijk mooie collectie vinden.
In alle hoeken en gaten is er wel een bij-tank-dag te vinden.

Zogezegd: ik hou van staal/metaal en -N.B.- het gaat niet om de wapens maar om de mens erachter!

Renesmurf zei

Ernstig he, zulke dingen uitvinden, en dan ook nog al die oorlogen er mee beginnen. En eindigen wellicht, maar dat is meestal door gepraat.

Hoe dan ook, we kunnen er nu weer even tegen.

Albert y Mara fotoblog zei

Hola Gerda en Guido, Wij volgen op de Nederlandse tv een reeks documentaires over de 1e wereldoorlog. Afschrikwekkend de laatste over het gebruik van chloorgas en de vele gewonden als aangeschoten wild. En wat een groot front. Wij dachten dat het alleen in België en Frankrijk was. W.O.I leeft niet zo bij de Ollanders. Salu2

Wim zei

Dit soort kartonnen speelgoed herinner ik me nog, maar dan van na de 2de wereldoorlog.