zondag 20 januari 2013

Zondag: bij-tank-dag


Naast de kaartjes of  het speelgoed verzamelt onze Lefla ook andere items, zoals dit boekje van een cent, pardon 20 cent *wink, big smile*. Maar misschien past hier toch even wat meer duiding? 

Iedereen is het er tegenwoordig over eens dat de eerste wereldoorlog niét begon met de schoten op 28 juni 1914 in Sarajevo waarbij de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand het leven liet, noch de verdere gebeurtenissen in de Balkan.
De grieven dateerden van vroeger en lagen dieper, ze waren eerder van economische dan van politieke aard. De militaire bondgenootschappen tussen de verschillende Europese grootmachten waren zo dat er, eens de machine in beweging gezet, geen weg meer terug was. Vermoedelijk had elke andere aanleiding de gebeurtenissen evengoed ten spits gedreven: de grote mogendheden hadden enkel een alibi nodig. Diplomatiek overleg behoorde destijds niet tot de mogelijkheden dank zij “…de frivole oorlogszucht van seniele keizerrijken”, dixit de Amerikaanse historica Barbara Tuchman. 
De oorzaak lag in de aard zelf en de evolutie van de Industriële Revolutie. De Groote Oorlog, de War to end all wars of  Der Moderner Materiaalschlacht was de eerste volledig gemechaniseerde oorlog waarbij de geïndustrialiseerde landen trachtten alle beschikbare financiële, materiële en menselijke reserves in te zetten. 

17 opmerkingen:

Lutje zei

er zouden veel mensen jaloers zijn op deze verzameling, want je hebt nogal wat :o)

Chantal zei

Weer een mooie geschiedenisles vandaag

Marjolijn. zei

Weer een mooi deeltje uit de hele verzameling.
Het is een waardevolle collectie waar je zeker trots op mag zijn.

Fijne zondag meis, geniet volop.

klaproos zei

Goeiemorgen op deze kkkkkkkkoude zondagmorgen gerda,

wel wel wel , wat een prent zeg,
het is een schitterende verzamelin waar je trots op mag zijn, gaaf om te zien,

ga je nog wandleen vandaag gerda, verschuil je dan héél diep achter je mannetje,
en kleed je héél warm,
want het is een verrot dunne wind,

die waait óveral doorheen:-)

jawel hé, wij gaan vandaag wandelen, wij hebben een missie:-)

http://youtu.be/YhCjmRZOsz0

we zijn nog lááááng niet klaar:-)


dag lieverd,
een dikke knuffel verpakt in een sneeuwbal :-)

tot gauw!!

xxx

pieterbie zei

oorlogen zijn natuurlijk verfoeilijk. elk normaal denkend mens vraagt zich toch af hoe een intellectueel normaal begaafde medemens het zo ver kan laten komen.

ik heb hier een tijdje zitten staren naar de cover van dat tijdschrift. Het is een beeld dat mij intrigeert. Het is heel mooi getekend. Je moet het natuurlijk in zijn tijdsgeest zien.

OT: weekend verloopt redelijk rustig. Straks een etentje met een goede vriend. Dan ga ik nog een beetje moeten werken. Moet morgen iets opleveren en heb wat vertraging door het vele werk vorige week.

Leo zei

Ja, vandaar ook dat het een ouderwetse loopgravenoorlog werd en mensen de hel in gestuurd werden opwille van 50 meter terreinwinst. Die keizerrijken stortten uiteindelijk in, Europa ontwaakte uit een diep coma om daarna in de economische ellende te storten van eind jaren twintig. Het keizerrijk van de bankiers moest ook nog even in elkaar vallen. Dat deed het ten dele, anders dan bij die landen en hun inwoners bleken bankiers goed in staat om ons telkens weer in het verderf te storten omwillen van hun eigen graaizucht. Tot onlangs aan toe...

fotorantje zei

knappe tekening toch wel, en wat goed bewaard door flamand

zelfs met overleg zijn er nog oorlogen
altijd ergens breekt de frustratie uit...

vredige zondag Gerda!

willy zei

oorlog..de mens schijnt niet zonder te kunnen

en waarom of waarvoor?

interessante uitleg bij dit plaatje dat je natuurlijk in zijn context moet bekijken

fijne avond

max zei

HEB HIER WEER VEEL GELEERD ,en hopelijk word het nooit meer oorlog ,ik mag toch en hopelijk kunnen fijne feesten want zijn daar goed zo de zien ....fijne zondag nog

suske zei

oorlog heeft steeds meerdere redenen om van start te gaan. Economie - lees armoede - is een van de voornaamste. Had Hitler zover kunnen geraken zonder de economische problemen van de jaren 30 ?

Anoniem zei

Hallo,
Ja, allemaal een gevolg van, zoals we vroeger op school hebben geleerd, gesloten verdragen tussen landen onderling. Zo herinneren we ons de zogeheten 'Triple Entente' en de 'Triple Alliantie'. Eén en ander zou uiteindelijk leiden tot de eerste wereldoorlog. Trouwens vandaag op een rommelbeurs zagen we een prachtexemplaar van een blikken tank, zoals jouw Lefla die verzamelt. We gaan de prijs hier alvast niet vermelden, want die was niet mis. Alvast een schitterend begin van de nieuwe week en vooral op zondag blijven bij-tanken.

fotohanvogel.blogspot.com zei

Wat een mooie collectie Gerda, zo leer ik toch weer wat bij.

es zei

Mooi getekende cover.
Laat niets aan de verbeelding over: je zult daar maar zitten, in zo'n loopgraaf...

curieuzeneuzemosterdpot zei

20 cent?
franse of belgische cent? :-))

wat een mooie, levensechte tekening is dit!!

ja, dat kan niet anders dan gekoesterd worden. ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Bedankt voor dit stukje geschiedenisles. Het was voor jou echt een bijtankdag, want naar buiten gaan zat er voor jou helaas niet in met al die sneeuw en kou. Weet je dat wij gewoon naar het strand zijn geweest en foto's hebben gemaakt van spelende kinderen? Wel met een jas aan. Kijk maar even.
Groetjes Albert

Wim zei

Wat dacht je... Gerda, "De Kanonnen van Augustus" heb ik natuurlijk gelezen, maar wat ook een goed boek is, weliswaar van na de groote oorlog die een einde van alle oorlogen moest maken en de gevolgen ervan, is het boek: Parijs 1919, met als ondertitel " Zes maanden die de wereld veranderden" van Margaret MacMillan.

Lutje zei

Ik wens je nog een hele toffe maandag