zaterdag 18 augustus 2018

Rondleiding in het Belfort met de Torenwachter: 2de verdieping

Vandaag stijgen we de steile trap van het Gentse Belfort verder op naar de tweede verdieping met onze torenwachter Willem Obrecht alias Dany (klik). 
Ondertussen geef ik jullie ook wat wetenswaardigheden mee.

In het  Belfort bevindt zich een beiaard die bestaat uit 54 klokken met een totaalgewicht van ongeveer 30 ton. Daarmee behoort ze tot de zwaarste beiaarden van België.

In 1659 begon de bekende klokkengieter Pierre Hemony aan de bouw van een nieuwe beiaard voor het Gentse belfort. Hij heeft hiervoor de oorspronkelijke "Klokke Roeland" uit 1314 omgesmolten. Met dit metaal werd een deel van de nieuwe beiaard en een nieuwe triomfklok gegoten. De triomfklok kreeg de naam: Grote Triumphante (de huidige Roeland) en hangt nu in de betonnen klokkenstoel naast de Stadshal aan het Emile Braunplein. Op de plaats waar vroeger de "Grote Triumphante" hing, hangt nu Klokke Roeland - ook wel genoemd naar de gieter de "Michielsklok", om verwarring met de klok uit 1314 te vermijden - uit 1948. Deze luidklok heeft een gewicht van 6,7 ton en maakt dankzij verschillende hamers ook deel uit van de beiaard.

De foto's die wij er maakten kan je hier (klik) bekijken. Fijn weekend allemaal!

11 opmerkingen:

Lutje zei

volgens mij (aan de gezichten te zien) was het een leuke rondleiding, maar de gids zal er ook wel wat mee te maken hebben
Een @->- voor jou

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Wat leuke rondleiding. Kinderen deden ook mee. Leuk om te zien op de foto.Gids om te verteleen hoe in elkaar zit is interessant om luisteren. Wat heb je mooi foto's kunnen maken. Klokke Roeland hangt nu. Er werd daarom genoemd zeg maar. Klok is zeker heel lang gelden uit 1314. Het is een geschiedenis geworden. Fijn weekend gewenst.

pieterbie zei

Wat leuk dat hij de kids actief betrekt bij zijn verhaal.
Fijn weekeinde gewenst!

Haba zei

Goede morgen Gerda, wat heeft die gids een expressief gezicht als hij staat te vertellen.Je hebt die uitdrukkingen mooi vastgelegd. En ja 'Klokke Roeland' heb ik vaak gezongen als kind, maar in het boekje met de versjes erin, stond Roeland met een t geschreven, misschien is dat fout of schreef men het in die tijd zo.
Ik wens je een heerlijk weekend toe met om te beginnen een leuke zaterdag.

Walter zei

Gerda, je verdient echt een dikke pluim voor al je foto's, altijd! Ik trek er graag 10 minuten voor uit. Dank je! Fijn weekend@@@

Marjolijn. zei

Leuk voor jong en oud...!!
Fijn weekend meis.

Lies zei

Mooi om naar te luisteren, een beiaardconcert, hoe klein/groot ook...
Lie(f)s.

John zei

Goeiemorgen Gerda,

Als dat het dak is waar je tegen aankijkt is dat echt geweldig. Prachtig om te zien en wat een werk hebben ze er ingestoken.
Zo te zien verteld de gids echt met passie, en dat is goed voor het publiek.
De foto's die je hier laat zien laten een leuke sfeer zien. En kwaliteit natuurlijk :)

Ik wens je een fijn w-end

Suske. zei

Die gids legt het allemaal met handen en voeten uit zo te zien.
Mooie rondleiding.
Groetjes.

willyduvel zei

Als men dit gewicht leest ongelooflijk dat moet wel héél stevig gebouwd zijn he Knappe beelden ! Grts

willy zei

knappe foto's Gerda

die betonnen klokkenstoel vind ik zelf maar niets

en praktisch iedereen denkt dat de klok bij de kerk hoort...

prettige avond