donderdag 17 mei 2018

3. GVSALM studiereis reis Engeland 2018 dag 1 Kathedraal Ely binnen

Zoals ik jullie in een vorig log (klik) beloofde gaan we nu ook de Kathedraal van Ely (klik) binnen.

Tijdens de ontbinding van de kloosterorden door Hendrik VIII in 1539 leed de kathedraal van Ely weinig schade, maar de schrijn van St. Etheldreda werd vernietigd. De kathedraal is spoedig hersteld, hoewel veel van de beelden in de Lady Chapel zwaar beschadigd waren. 
In het midden van de 17e eeuw was Matthew Wren de bisschop van Ely. Door hem kon zijn neef, de beroemde architect Christopher Wren, een schitterende gotische deur vervaardigen voor de noordzijde van de kathedraal.

Het gebouw heeft sindsdien verscheidene grote restauraties meegemaakt:
- In de 18e eeuw, onder leiding van James Essex.
- In 1839, met als architect George Gilbert Scott (de architect Basevi stierf door een val in de westelijke toren). Een geschilderd houten plafond werd aan het schip toegevoegd tijdens deze restauratie.
- Van 1986 tot 2000.

De kathedraal huisvest ook een belangrijke verzameling van gebrandschilderd glas van de 13e eeuw tot heden, die ook werken bevat van eigentijdse kunstenaars als Ervin Bossanyi.

Het kerkorgel dateert uit 1931 en is gebouwd door Arthur Harrison, partner in de orgelbouwersfirma Harrison & Harrison in Durham. De orgelpijpen zijn ondergebracht in de 19e-eeuwse orgelkas die Sir George Gilbert Scott ontwierp toen hij de kathedraal restaureerde. Het instrument, dat aan de zijmuur van het koor hangt, onderging restauraties in 1975 en 2001.

De foto's die ik er nam kan je hier (klik) bekijken.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooie foto's van dit indrukwekkend gebouw.
Leuk ook om de geeschiedenis van deze kathedraal te lezen.
Ik wens je verder een fijne dag.

Lutje zei

dit is wel een mooie kerk
mooie beelden en vormen
glasramen, die plek om voor te lezen...
een bezoekje waard
(¯`’•.¸*♫♪♥(✿◠‿◠)♥

torfs gilbert zei

Goede morgen Gerda

Wat en kunst en wat en pracht van een reeks foto's, je was blijkbaar in je nopjes op je knopje, ik denk dat je daar rond loopt en je een beetje fantasie hebt je terug in de tijd van toen LEEFT
ECHT KNAP WERK GELEVERD Gerda

Yova zei

Goedemorgen Gerda,

Wat is daar heel mooi uit van binnen. Wat een kunst zie je daar binnen. Ik heb deze kerk nooit zo gezien. Wat is daar heel groot van binnen. Gelukkig mocht daar wel foto's maken. Deze kerk is zeker heel lang geleden gebouwd. En vooral heel erg interessant om te kijken.Daar zie dan ook orgels. Dat geeft volgens mij heel veel geluid? Mooie foto's heb je gemaakt.
Fijne dag gewenst.

Lies zei

Wat een rijkdom, Gerda.
Lie(f)s.

klaproos zei

wowww, wat geweldig mooi Gerda, wat heeft Guido jullie mooie plekken laten zien,
fantastisch, ik zou hier wel uren kunnen zwerven,
de meeste kerken zijn dicht ondervonden wij gisteren nog in Belgie, dat is wel erg jammer hé, nodig ik begrijp het maar jammer...
dank je wel voor deze prachtige reportage gerda,

John zei

Goedemorgen Gerda,
Wauw, wat een mooie foto's. Wat me opvalt is dat veel beelden liggen. Als ze model lagen snap ik het wel, want zo'n beeld hak je niet even in een uurtje.
De geschiedenis die je er bij verteld helpt goed om een beeld te vormen van het geheel. Mooi!
Ik wens je een mooie dag.

Anoniem zei

Een pracht van een kathedraal. Mooi dat je de geschiedenis erbij vertelt, het kadert prachtig de mooie foto's.

Walter zei

Prachtige foto's, Gerda!!!

pieterbie zei

Dit plafond doet mij heel sterk denken aan de Bodlean in Oxford, maar dat is natuurlijk ook van de hand van Christopher Wren.
Bedrijvig manneke :-)

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een bijzonder interessant log en prachtige foto's erbij. Wat hadden de mensen vroeger veel voor hun geloof over, want dit moest toch een groot en erg duur karwei zijn geweest.
Ik vind dat 'kantwerk in steen' altijd zo mooi gemaakt.
Voor vandaag een fijne vrijdag gewenst.

Marjolijn. zei

Ik hou van glas in lood.
de ramen zijn erg mooi.
Op naar een fijn weekend meis.

Terrence Weijnschenk zei

Wat komen jullie toch op bijzondere plekken, lieve Gerda! En ook al heeft de architect gezorgd voor een prachtige lichtval binnen, als je dat niet opmerkt door je cameralens zal dat niet opvallen. Dankjewel voor deze juweeltjes van foto's weer!

Merel zei

Echt wel een bezoekje waard ...al die ramen vind ik zo mooi

Morgaine zei

Dat moet indrukwekkend zijn geweest om daar te zijn, als het al zo overkomt op de foto, ik weet hoe het is om er dan werkelijk te staan als je ze neemt en het inademt.

Prachtig mooi!

X