donderdag 15 september 2016

Bornem-Hingene: De Notelaer


Tussen 1792 en 1797 lieten Wolfgang-Guillaume, derde hertog d'Ursel, en zijn echtgenote Flore d’Arenberg dit opmerkelijke paviljoen aan de Scheldedijk bouwen.
Het paviljoen deed niet alleen dienst als belvedère met hertogelijke ontvangstsalons, er bevond zich eveneens  een woning voor de schippersfamilie en een herberg voor het volk.

In onbruik geraakt en geteisterd door o.a. de overstroming van 1953 werd De Notelaer van het definitieve verval gered door de tweede eigenaar, de familie Camu.  In die periode was het een echt kunstenaars-trefpunt en werd het bezocht door  vooraanstaande personen waaronder koning Albert II en koningin Paola.

Ook toen de derde eigenaar, kunstenaar Vic Gentils, het paviljoen bewoonde (1970–1983), behield De Notelaer zijn aantrekkingskracht.
Vervolgens kocht het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap De Notelaer en zocht een zinvolle bestemming voor deze parel aan de Schelde. De vzw De Notelaer (1984) werd geboren en het gebouw werd opengesteld voor het publiek.

Sinds 1999 is het gebouw in erfpacht gegeven aan Herita; het vroegere Erfgoed Vlaanderen. De werking wordt gerealiseerd door de vzw De Notelaer. En de foto's ervan kan je hier (klik) bekijken.

20 opmerkingen:

Ferry-Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Wat heb je mooie foto's gemaakt. Erg vrolijk paar foto's. Sommige gebouwen is prachtig om te zien. Deurknop komt niet zo vaak voor dat deze mooi vind. Wat is daar gezellig terrasje om te zitten.
Hoogt van binnen ziet heel indrukwekkend uit. Wow wat is dit mooi Gerda. Ik heb je foto's genoten om te zien bij jou.
Fijne dag.

Lutje zei

je eerste vier foto's zijn wel eens iets anders...
mooi om te zien
ێn @->- voor jou

Marjolijn. zei

Je hebt weer iets moois bezocht en er natuurlijk weer een mooie serie van gemaakt.
Goed dat er goed gezorgd wordt voor dit gebouw.
Mooi dagje vandaag meis.

Haba zei

Goede morgen Gerda, mooi in beeld gebracht, ik heb weer wat foto's in het mapje GerdaYD gestopt, wanneer ze gebruikt worden hoor je er wel van.
Ik wens je een fijne donderdag toe

John zei

Goedemorgen Gerda,

Vooraanstaande personen bestaan volgens mij niet. We zijn allemaal gelijk alleen sommige families werden door macht en corruptie invloedrijker dan de meeste andere mensen. Dat ter zijde :)
Je hebt weer mooie foto's gemaakt. De werken die er hangen de eerste foto's zijn zeer interessant. Jullie vriend heb je ook een paar keer weten vast te leggen en hij was zelfs met een zelfde handeling bezig als jij. Elkaar in het vizier.
Ik wens je en fijne dag. De laatste zomerse dag zeggen ze.

Morgaine zei

Hoe prachtig dit paviljoen, de foto's die ik het meest mooi vind zijn dan ook van het huis en het paviljoen zelf echt, met die gevelstukken die je op de foto hebt gezet, echt naar mijn hart, zo prachtig!

X

Natasja zei

Wat een prachtig gebouw, en een mooie schilderingen, dat heb je weer mooi op beeld gezet. Een genot om naar te kijken. Volgens mij zijn jullie altijd op pad he? Om deze mooie foto's te maken..

willy zei

dat is de moeite meer dan waard Gerda

prachtig in beeld gebracht

Lies zei

't was niet alleen mooi, Gerda, ook leuk, toen...
Lie(f)s.

suskeblogt.com zei

Heel interessant om lezen en de foto's mogen ook gezien worden.

A van de Aa zei

Helaas is Photobucket niet goed gezind, en mag ik slechts een paar foto's zien.
Vooraanstaande personen ... zijn personen die slechts de mazzel hebben om vooraan te staan, al dan niet terecht, en verder sluit ik me bij John aan.

Gtje, .... *Winkie*

FRANK103 zei

Een opvallend bouwwerk is het, de kunst is niet helemaal mijn smaak.

pieterbie zei

wat een prachtige plek! goed maar dat dit gerestaureerd werd en in gebruik gebleven is.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een heel fijne vrijdag gewenst.

Tine de J. zei

Wauw wat een mooie fotoserie heb je weer toegevoegd. Die deurknop is wel heel bijzonder, maar ook de park foto's waren erg mooi. Heb ook je informatie even doorgelezen. Kom wel eens terug om nogmaals te lezen wat koppie heeft vandaag en gisteren al genoeg informatie gehad. Ik wens je een mooi en gezellig weekend. Gelukkig niet meer zo erg warm. HG Tine

es zei

Wederom een schoonheid aan informatie en geschiedenis. Een prachtreportage, Gerda!

mijnnikonenik zei

Daar heb jij je hartje kunnen ophalen! Prachtig gebouw binnen lijkt me...

merel zei

prachtig mooi, maar goed dat het nog verder gebruikt wordt
Dank ook voor je uitleg

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik zit weer op het puntje van mijn stoel te genieten van al het moois dat in je album zit, gerda!!
ongelooflijk mooi, tot in de details!! :-))

fijn weekend,

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je een heel fijne zaterdag toewensen.