donderdag 8 september 2016

Bornem-Hingene 2016

Op het Steenland in Hingene vond men in 1846 een muntschat die onder keizer Tiberius werd begraven. Dit wijst op een Romeinse of geromaniseerde bevolking in Klein-Brabant.

De geschiedenis van Hingene is op vele plaatsen en tijdstippen deze van het land van Bornem. Hingene heeft zich echter steeds verzet tegen de oppermacht van de oude kastelenij van Bornem en groeide stilaan uit tot een eigen heerlijkheid in 1560. Deze zelfstandigheid ging ten slotte verloren bij de fusie der gemeenten in 1977 waardoor Hingene, met de gehuchten Wintam en Eikevliet, werd ingedeeld bij Groot-Bornem. De meeste 'echte' Hingenaren betreuren het jaar van de fusie nog steeds. Sommigen hunkeren weer naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Oorspronkelijk behoorde Hingene toe aan de kasteelheren van Gent, die ook heren van Bornem waren en als zodanig van het Bisdom Luik afhingen. Gedurende korte tijd hoorde Hingene toe aan de heerlijkheid Rumst, waarvan het in 1449 gescheiden werd. Op hun beurt kwamen dan de huizen van Vlaanderen en Luxemburg in het bezit van de gemeente, tot in 1560 de heerlijkheid werd verkocht aan Hendrik graaf van Nassau. Diens erfgenaam, gekend als Willem de Zwijger, prins van Oranje, maakte al te goede sier in Brussel en was verplicht een aantal van zijn bezittingen te verkopen, waaronder Hingene. Zo kwam de gemeente, voor 41.000 gulden, in het bezit van Mechior Schetz, een bankier en koopman uit Antwerpen. Het leengoed zou nadien nooit meer verkocht worden en zou nu, van generatie op generatie, overgaan door overerving.

Het leengoed van de graven en hertogen van D'Ursel strekte zich in onze streek uit over 144 zowel volle- als achterlenen. Naast de heerlijkheden van Hingene, Nattenhaasdonk, Eikevliet en Wintam bezaten zij leengoederen te Opdorp, het Tolhuis van Schelle, Hoboken, e.a. De baljuw van Opdorp werd te Hingene aangesteld.

Wij trokken er met onze vriend John, uitstekende gids, naartoe en brachten er deze foto's (klik) van mee. In de volgende logjes gaan we er een paar merkwaardige gebouwen bekijken, blijf me dus volgen! Ook in de nieuwe week die hopelijk voor jullie allemaal fijn zal zijn...

18 opmerkingen:

Lutje zei

je krijgt daar een mooie rondleiding, er is precies veel te zien, maar het mooiste vindt ik die karmann, dat is absoluut mijn favorietie oldtimer
€en @->- voor jou

John zei

Goedemorgen Gerda,
Ja, dat gebeurt in meer plaatsen waar een fusie tussen gemeenten heeft plaatsgevonden. De bewoners zijn er altijd het minste blij mee en ik snap dat wel. Ik moet er niet aan denken dat Borsele met Bijvoorbeeld Vlissingen fuseert.

Wat een prachtige wagen heb je daar ook op de gevoelige plaat gezet. Mooi die ronde koplampen. Toen wist men auto's te bouwen.
Fijne dag

klaproos zei

Kijk... hier komt de uitdrukking van je vrienden moet je het hebben volledig tot z'n recht,
geweldig Gerda, wat hebben jullie veel gezien,
lekker genieten,
dat doe je goed :-)

Vandaag weer zo'n dag hé
xxx

Tine de Jong zei

Weer een hele mooie fotoserie en leerzaam blog. Dank je wel voor het posten. Ik wens je een mooie dag en ik zie graag het vervolg tegemoet, want ook jij bent als gids heel erg goed.

Morgaine zei

Het is straks weer werkmiddag voor mij lieve Gerda, ik kom morgen denk ik, even op mijn gemak weer buurten, ik neem graag de tijd voor jouw tekst en uitleg en vooral foto's :D

Fijne dag lieve Gerda, tot morgen!

X

suskeblogt.com zei

Mooi album, leuk om ook eens de fotografen in beeld te brengen.

Lies zei

't Wordt weer een toffe verzameling, Gerda. Én een Karmann...
Lie(f)s.

willy zei

1964.. ik ben helaas van een der bouwjaar Gerda


ik ga daar wel eens wandelen in de buurt

ik kijk al uit naar het vervolg

christiene zei

Mooi deze serie fotos,je laat veel zien
je komt nog eens ergens je bent veel op pad.
Leerzaame plekjes,leuk zo dat bonte bloempje
Jou volgen Gerda............oké
met deze auto is het echt niet verkeert!!!
groetjes...

A van de Aa zei

Als je ergens de weg niet weet, is iemand die ergens wel de weg weet, mooi meegenomen *Very big Winkie*
Je zal zo'n rooie auto maar bij je buitehuis hebben ... *Winkie*
Gtje....fijne week nog.

Marjolijn. zei

Mooie plaatjes van een mooi tochtje...!
De auto steelt de show.

Merel zei

Mooie serie en wat voor een karretje zeg

es zei

Alweer zo'n mooie reportage + foto's.
Volgens mij genieten jullie het leven optimaal! ***

Natasja zei

Heel mooie foto's ! Er was ooit sprake om Almere aan Amsterdam te koppelen, nou dat is een reden om Almere te verlaten. Vreselijk lijkt mij dat zeg!! Hoop dat het nooit zover gaat komen.

pieterbie zei

Ha den John, lang geleden.
Heel mooi die foto van de fietsers op de brug. Voelt heel zomers aan.
Maar ook de andere prenten in het album, stuk voor stuk verzorgde beelden van een mooie plek.

FRANK103 zei

Dat kasteeltje zag er heel aardig uit, en die brug ook, in ieder geval het spoorbrug deel van de brug. Hachelijk?

Ferry-Jacqueline zei

Prachtig rondleiding daar. Ik vind je foto's echt heel mooi om te genieten. Ik moet wel zeggen dat daar heerlijk om te wandelen. Overal kom je wat tegen. De rode auto gaaf ding om te zien. Leuk dat je vriend ook meegegaan is. Jammer dat zover is voor ons. Ik hou van mooie omgeving Gerda. Je maakt echt heel mooie foto's.
Fijne zaterdag.

Morgaine zei

Een prachtig album van een hele mooie omgeving, ja daar wil ik ook weleens wandelen, maar foto 4 en 27 springen er voor mij uit ;-)

Een heel fijn weekend lieve Gerda!

X