donderdag 12 mei 2016

3 MSK DE 17de EEUW


En we gaan weer even verder met ons bezoek aan het MSK (klik), is dat oké voor jullie? ik hoop het!

De Gouden Eeuw is een periode in de Nederlandse geschiedenis die goeddeels samenvalt met de zeventiende eeuw. De noordelijke Nederlanden, die samen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vormden, maakten een bloeiperiode door op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook wat betreft haar politieke en militaire macht (vooral ter zee) nam de Republiek in de wereld een vooraanstaande positie in. De bloeitijd van de noordelijke Nederlanden was een belangrijke nieuwe fase in de ontwikkeling van de westerse beschaving.

Sommigen houden als beginpunt van de Gouden Eeuw 1602 aan, het jaar waarin de VOC opgericht werd; anderen kiezen voor het jaar 1609, het beginjaar van het Twaalfjarig Bestand. Tot het einde van het bestand (1621) groeide de economie vrijwel ongehinderd. Tijdens de Dertigjarige Oorlog, die goeddeels samenviel met de tweede fase van de Tachtigjarige Oorlog, was in sommige sectoren sprake van stagnatie, in andere van groei. Na 1648 trok de economie weer aan; vooral voor de nijverheid waren dit zeer voorspoedige jaren. Na het rampjaar 1672 begon een periode van relatieve economische neergang en was de Gouden Eeuw over haar hoogtepunt heen. Een periode van consolidatie volgde.

Jonathan Israel maakt een verdere onderverdeling van de periode in de vroege Gouden Eeuw van 1588 tot 1647 en de late Gouden Eeuw van 1647 tot 1702. Zie daarvoor ook hier (klik).
En voor enkele foto's van werken die in het MSK (klik) te zien zijn klik je best hier of hier.

20 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Ja ik ben vroeg. Je verhaal is spannend om te lezen. Je foto's is heel mooi geworden om te zien. Bij sommige schilderijen ziet triest eruit. Wel mooi geschilderd. En er zit sommige schilderij diepte erin. Wat mooi geworden. Het is nu nog mooi weer. Weekend word niks meer. Dan is het afgelopen met mooie weer. Erg jammer.
Fijne dag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, een hoop stillevens zie ik wel, en de paarden waren die echt zo groot in die tijd of moesten die als belangrijkste onderwerp goed groot op het doek komen? Mooie serie weer, ik wens je een fijne donderdag toe.

Marlou zei

Goedemorgen Gerdakelief!

Allereerst: dank je wel voor je feli's!
Grappig is, dat ik nog niemand heb gezien en al zo'n 12 fel's binnenheb en zelfs is er virtueel voor me gezongen.

En als kadootje deze mooie foto's op jouw site.
Daar ben ik blij mee... dank je wel!
Ik ga graag een ritje maken op de paard met die witte manen...

Dagdag!
Heb het goed vandaag...
Marlou

.

Marjolijn. zei

Mooie stillevens, echt wel iets voor die tijd.
Fijne donderdag, geniet van het zonneke...!

klaproos zei

ohhh gerda, wat een schilderijen,

wowwwww.
dat witte paard... dat vind ik fantastisch, zie je wel dat de benen erg moeilijk zijn om te schilderen, en dat de figuren in de loop der jaren zo anders zijn geworden,
die wildtaferelen vind ik griezelig echt...

dank je wel voor al dit mooie

xxx

pieterbie zei

een economie die ongehinderd groeit: droomsituatie, natuurlijk.
Laat maar komen, ben benieuwd.
Vergeef het uitblijven van reacties de komende dagen, maar ik vertrek morgen heel vroeg terug naar het buitenland. Professioneel deze keer. Hoop van zondagavond terug in 't land te zijn. Dus het grootste deel van mijn w-e zit er al weer op.

OT: de foto van de Fab4 die ik vandaag gepost heb maakte ik in het museum The Beatles Story in Liverpool. Eigenlijk in 2013 al :-)
Ik bezocht dat museum opnieuw vorig weekeinde en heb dus wat nieuw materiaal in petto. Gisterenavond heb ik een reeksje klaar gezet over een stuk heilige grond in Liverpool om mijn afwezigheid te overbruggen. Jij gaat dat wel kunnen appreciëren, denk ik.

mijnnikonenik zei

De stijl van die kunstenaars is niet echt mijn ding wat niet wil zeggen dat jouw foto's niet mijn ding zijn! Je hebt van die schilderijen of details ervan weer een prachtig werkstuk gemaakt Gerdaake. Geniet nog van een dagje goed weer.

Natasja zei

Je hebt weer prachtige foto's gemaakt, lieve Gerda!! Sommige schilderijen zijn best gruwelijk, maar prachtig geschilderd. Apart dat succes nooit eeuwig kan duren...

willy zei

mooie stillevens met oog voor detail gefotografeerd Gerda..

de VOC moest ik wel even opzoeken

prettige dag


willy duvel zei

Mooi "fotostilleven" Genietbaar mooi Grts

Catherine Boone zei

Goedemorgen Gerda. Prachtig om te zien. Het herinnert mij aan de lessen kunstgeschiedenis waar ik ook heel veel heb geleerd. Mooi samengesteld. Groetjes van een kunstliefhebster in harten en nieren, Catherine

Lies zei

Dat is dik in orde, Gerda ! Laat maar komen !
Lie(f)s.

A van de Aa zei

Het was toen niet al niet dat al wat blonk van goud was, en heden is dat zeker ook niet. Helaas heeft Photbucket weer eens de kuren, dus die hou ik tegoed.
Gtje ... Fijn weekend.

Sanne zei

Mooie kunst is het zeker. Je hebt er leuke foto's van gemaakt.

francky spruytte zei

mijn lessen geschiedenis liggen behoorlijk onder het stof. Gelukkig ben jij er om het even voor me op te frissen.

Ineke Vogel zei

Ha Gerda,

Heel interessant om te lezen!

De 2 stillevens, één met de kan erbij en één zonder kan, vind ik eigenlijk het mooist.

xx

Albert y Mara fotoblog zei

Van stilleven moete je houden. De schaal met walnoten zouden die nog smaken na al die jaren *WINK*. De jacht nam in die tijd een belangrijke plaats in. Tot blogs.

Morgaine zei

Wauw, prachtig, en tegelijk die hele oude werken van toen, luguber soms, natuurlijk ken ik ze wel en ik weet dat het destijds status was, maar wie hangt dat nu op, hahahaha

Nummer 13 geloof ik, het paard en de stillevens ja... prachtig, het lijkt zo simpel!

X

FRANK103 zei

Hier in de Zaanstreek was de Gouden eeuw goed voor zeer veel werkgelegenheid en bedrijven, houtbedrijven in Zaandam, maar ook walvisvaarders en bijvoorbeeld koekfabrieken. Of zijn die van later datum?

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik ben helemaal in de ban van die prachtige details die jij ons toont, gerda!
hoe mooi is dat toch geschilderd!!

* verbaasd *

fijn pinksterweekend, gerda!! ;-))