zaterdag 16 januari 2016

De oplossing!

(foto: Fredje Friet)

En hier komt dan de uitleg over de enigmatische plaat van gisteren (klik).

Tot voor kort was zo goed als niets geweten over de Gallo-Romeinse bewoning in het gebied van Groot-­Evergem (Evergem, Sleidinge en Ertvelde). Een enkele oude vermelding berichtte van een muntvondst met onder andere 2 bronzen toegeschreven aan Antoninus Pius (138-161 n.o.t.) (2).
Ondertussen is met de toenemende archeologische activiteiten duidelijk geworden dat ook in dit gebied de Gallo-Romeinse occupatie ruim aanwezig was. Het onderzoek richtte zich vooral op het westelijke deel van de pre-fusie gemeente Evergem. We maakten daarbij gebruik van lucht-fotografisch onderzoek, veld-prospectie en opgravingen.

De eerste en tot nog toe omvangrijkste opgraving ging door op Evergem-Vierlinden (vindplaats kaart Evergem/11). Men vond er sporen van een landelijke nederzetting te dateren van de 2de helft van de lste eeuw tot en met de 3de eeuw. De resultaten van deze opgraving komen verder uitgebreid aan bod. Meer weten? Hier klikken. En voor daarna: fijn weekend allemaal!

23 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, dus jullie wonen op historische grond. Leuk al die geschiedenis, daar is Guido dus ook al volop mee bezig. Die wal is dat de rand die in achter jullie tuin liep of gaat die op de foto naar boven? Beide lijnen hebben een kromming die ooit een deel van een omwalling aan kan duiden.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

Lutje zei

tja, dit had er natuurlijk niet achter gezocht
maar wie had dan ook gedacht dat je op zo'n plaats woonde
geniet ook jij van het weekend!

Marjolijn. zei

Mooi om alles zo van bovenaf te kunnen zien.

Fijn weekend meis...!!

pieterbie zei

interessante site over de opgravingen
Fredje Friet: rings a bell.

Wens jullie een prettig w-e!

Natasja zei

Alsof het zo moet zijn dat jullie daar wonen met al die opgravingen!! Het is prachtig... Toch zou een hottub ook niet misstaan hebben, na een dag van opgravingen en fotograferen heerlijk relaxen met een glaasje wijn... Het is daar prachtig!!

John zei

Dit had ik niet geraden Gerda. Niemand :) Een gebied met een rijke geschiedenis dus, en wie weet wat ze allemaal nog uit de grond halen.
Ik ben benieuwd en jullie vast ook :)
Fijn w-end.

Boerin zonder Naam zei

Gelukkig was Lefla niet bij de bouw van de schuur.... We vonden namelijk funderingen van bebouwing van voor de bouw van de afgebroken schuur. W.s. van rond 1600.

Nikki zei

Dit moet wel een mooi zicht zijn om alles van op de hoogte te zien, maar ik blijf liever met de voetjes op de grond Gerdake
Met een warme groet en een lieve lach
wens ik je van harte een prachtige dag
geniet in alles wat je doet
Nikki

willy zei

niet te raden, je had wel archeologie als tag gegeven, maar ik dacht dat het een vergissing van

Fredje Friet bracht dit mooi in beeld Gerda.

en Guido doet ook zijn deel ..

prettige dag

Ferry - Jacqueline zei

Wouw wat is dit mooi om te zien. Je woont lekker in de bossen. Echt schitterend om te zien. Maar dit had ik nooit geraden. Het was zeker boeiend om te zien. Ik vind gaaf Gerda.
Fijne dag.

Terrence Weijnschenk zei

Geweldig interessant, lieve Gerda! Even dacht ik dat jij zelf in die zweefvlieger hing. Ik acht jou daartoe in staat namelijk. ;-) Inderdaad: wij kunnen zo ontzettend veel leren van onze verre voorouders. Het is gewoon dom om aan te nemen dat zij dom waren 'want ze hadden niet eens televisie!' Maar met de weinige middelen die tot hun beschikking waren wisten zij een volwaardig leven te leiden. De meeste mensen die nu in ons deel van de wereld wonen zouden sterven van de honger als er geen supermarkten waren. ;-) Goed weekend, lieve Gerda!

Waarschijnlijk heb ik woensdag pas weer de tijd om langs te komen...:-(

Sanne zei

haha zo grappig en weer interessant om te weten. Weer iets bijgeleerd.

A van de Aa zei

Ha, ik zie je al in zo'n vliegding zitten met camera *Very Big Smile.*
En dan Atrix en Obelix zoeken *Very Big Smile.* LOL.
En dan nog een fortuinlijke landing ergens .... *Very Very Big Smile.*
Gtje ... Very Bg smile en Wink* en fijn weekend.

Renesmurf zei

En zo ontdekken ze toch steeds meer over het verleden, de puzzelstukjes vallen tezamen of zo.

Lies zei

Toch jouw voeten niet, Gerda ?! Brrr...
Lie(f)s.

christiene zei

Mooi Gerda,om jou Landgoed van boven af te zien
het kan niet missen bij die parasol, daar is het te doen
je woond mooi in het groen........ kun je er ook landen
groetjes Christiene.

Mieke zei

Maar Gerda toch, straks zien we jou ook nog opgezet in één of ander geschiedkundig museum. Jij wordt nog wereldberoemd als je het al niet bent ;-))

francky spruytte zei

Dat ziet er allemaal heel interessant uit hoor.

Albert y Mara fotoblog zei

Je woont dus op grond met een interessant verleden. We houden je blog in de gaten want we willen wel meer te weten komen. Bij-tank ze morgen.

FRANK103 zei

Volgens Julius Caesar waren de Belgen het dapperste volk, als ik de betrouwbare werkjes over Asterix en Obelix mag geloven. Bij ons in het dorp zijn ook Romeinse bouwwerken opgegraven, we wonen langs de weg van Castricum naar Rome (alle wegen leiden naar Rome).

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik kom je even een heel prettige zondag toewensen.

Mirjam Kakelbont zei

Het is me niet helemaal duidelijk waar zich op de foto de aarde-wal bevindt maar het onderwerp vind ik interessant. En dat uitzicht!
Lieve groet

Morgaine zei

Ja lijkt mij logisch met Maastricht en Nijmegen op de kaart als oudste steden hier, dan moet dat daar ook zo zijn ;D

X