vrijdag 9 oktober 2015

ARTS et METIERS TOEGEPASTE WETENSCHAPPEN


Zijn jullie er na het merkwaardig slippertje van gisteren (klik) weer allemaal *wink, big smile*? Dan gaan we verder met de les, akkoord?

De toegepaste wetenschappen omvatten de wetenschappelijke richtingen die als doel hebben een probleem op te lossen, of een product, dienst of techniek te ontwikkelen.
Het onderzoek is geïnspireerd op maatschappelijke vragen die om antwoorden of oplossingen vragen. Het wordt dan gebruikt als tegenhanger van de 'zuivere' of fundamentele wetenschap, die enkel als doel heeft de eigen kennis te vergroten. 

In Vlaanderen was de faculteit der 'toegepaste wetenschappen' aan een universiteit de faculteit die de burgerlijk ingenieurs opleidde. Sinds 2005 hebben de Vlaamse universiteiten de naam Faculteit Toegepaste Wetenschappen veranderd in Faculteit Ingenieurs Wetenschappen, analoog aan de Engelstalige naamgeving Faculty of Engineering.

In Nederland is in 1932 bij wet TNO opgericht. Deze organisatie heeft als doel een brug te vormen tussen wetenschappelijk onderzoek enerzijds en de toepassing daarvan bij de overheid en het bedrijfsleven anderzijds.

En in Frankrijk, namelijk in het Musée des Arts et Métiers (klik) kan je zien met welke middelen het vroeger werd gedaan, kik daarvoor maar hier.

Bedankt voor het meeleven gisteren (klik), vandaag krijg ik de uitslag van het onderzoek, dus duimen maar dat die nare bloemkolen (klik) effectief weg zijn gebleven en mijn overblijvende nier het goed doet... Fijne dag nog allemaal!

20 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Spinnewiel en andere dingen gebruiken nog. Maar daar moet wel geduld voor hebben. Bij sommige vrouwen vinden nog leuk om te doen. Vooral in Volendam zie je wel eens. Maar ik weet niet of het nog zo is. Leuke foto's om te naar te kijken. Hopelijk valt de uitslag goed. Ik zal zeker gaan duimen. Ik heb wel ander blog gekeken. Grapje eruit gehaald door iemand. Brrr... Maar goed het is wel goed bedoeld. Je krijgt het wel snel uitslag. Hier in Nederland niet. Dan moet je bijna twee weken wachten. Toch is in België veel sneller. Alles is laks in Nederlands. We hebben veel ervaring mee met onze vader en broer. Het loopt steeds nog zo. Pfff...Ieder geval nogmaals ik hoop van harte goed is met je.
Alvast fijne weekend.

Marjolijn. zei

Mooi dat spinnenwiel en die weefgetouwen.
Ja, daar kun je mooie kunst meemaken.

Succes meis en kom met een goede uitslag weer terug naar huis....!!

pieterbie zei

amai, wat een prachtige tuigen terug. en opnieuw heel mooi gebracht, ze kunnen er daar wat van.
Toegepaste wetenschappen zijn echt mijn ding, ik ben geen academicus, ik moet wat ik leer kunnen koppelen met een praktijk.

Ik duim heel hard voor jou dat die scan niets onaangenaams toont. Leven met 1 nier lukt perfect, ik doe het al 47 jaar, maar dan heb je de overblijvende wel nodig, natuurlijk.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik hoop dat je vandaag goede uitslagen krijgt en dat je nieren naar behoren hun werk doen, in ieder geval als er maar eentje goed werkt, dat mag ook.
Spinnen heb ik jaren lang gedaan toen de kinderen klein waren, ik was er geen held in , maar ja het was wel leuk werk, ik kon niet erg fijne wol spinnen, maar dan toch kwam er wel een draad uit waarmee ik dan weer wintertruien maakte. Inmiddels is mijn spinnewiel al lang weggegeven en ik zou niet meer weten aan wie.
Mooie foto's weer, maar dat ben ik van je gewend.
Fijne vrijdag gewenst.

francky spruytte zei

mooie dingen zien we hier weer passeren.
Ik duim alvast voor je dat die bloemkolen weg zijn.
Groetjes.

John zei

Ten eerste veel succes voor een goeie uitslag Gerda!
Nu over je foto's. Je wist alles mooi en haarscherp vast te leggen. Ik heb weer genoten van alles en je uitleg is ook goed. Een goeie combinatie van foto's en tekst om toch weer wat op te steken :)
Nou, veel succes dus, en ondanks dat het allemaal erg spannend is en voor zenuwen zal zorgen wens ik je toch een fijne dag.

Hilde zei

dit instrument deed me in eerste instantie een beetje denken aan een spinnenwiel, haha.
Ingenieurs Wetenschappen, heel interressant hé. Ik heb 2 zonen met dat diploma. Voor mijzelf lijkt dat veel te 'zware toebak'!
Hopelijk is de uitslag van de scan ok. toch altijd spannend afwachten...
Groetjes en fijn weekend Gerda

Hilde zei

eigenlijk moet ik meer specifiëren: ze hebben een diploma Burgerljk Ingenieur'.

Lies zei

Amai... ! Weefgetouwen ! In Brugge zit er nog elke (toeristische) dag een jongeling te weven (en te verkopen). Soms blijf ik heel geboeid kijken.
Geen idee van zoiets in een museum terug te vinden.
Lie(f)s.

A van de Aa zei

Het spinnenwiel,.... ik denk nu aan Doornroosje...... maar die kabouter van gisteren kwam daar niet in voor...... ;-)

Gtje ... Mijn duimen zijn gedrukt en de vingers gekruist voor een goeie uitslag. *Wink*

Natasja zei

ik denk dat je nu de uitslag wel hebt gehad, en ik hoop met heel mijn hart dat die goed is. De foto's zijn weer mooi en dat spinnewiel is echt heel mooi.

Mieke zei

Je blijft me boeien Gerda, maar wat me nu voor het ogenblik het meest interesseert is of je goed nieuws gekregen hebt. Hou hier echt mijn "fingers crossed". Dikke knuffel.

willy zei

heel interessant Gerda..

hopelijk zijn die bloemkolen voorgoed weg

fijne avond

Morgaine zei

Prachtig album weer, ik heb zelf ook ooit een best groot weefraam gehad en dat vond ik geweldig, niet dat ik er heel veel mee gemaakt heb, maar ik had zelfs een weefnaald, die moet ik nog wel ergens hebben zelfs ;-)

maar die slang, hahaha erg apart. En ik hoop dat alles goed is Gerda, dat verdien jij!

X

Mirjam Kakelbont zei

Alhoewel ik het zelf niet kan, vind ik spinnen een mooie bezigheid. Ik heb eens een angorakonijn gehad, en een weefster heeft van de vacht van het konijn (dat ik zelf had afgeknipt)wol gesponnen. Heel knap gedaan.
Ik duim voor je dat je bloemkolen helemaal gezond zijn! Sterkte voor het wachten op de uitslag...
Lieve groet

Renesmurf zei

Het gaat me allemaal een beetje boven mijn pet, maar anderen snappen het wellicht beter en die genieten er nog meer van!

FRANK103 zei

Beste Gerda, ik hoop dat de uitslag positief was, anders moet je je toch maar prikken aan het spinnewiel, 100 jaar slapen en hopen dat de medische wereld dan weer zoveel verder is dan nu dat ze alles kunnen genezen!
Nb tuurlijk mag Guido zich ook prikken, anders is het wel heel saai na 100 jaar slapen!

curieuzeneuzemosterdpot zei

er valt hier vanalles te bewonderen in je album, gerda!

het weefgetouw is indrukwekkend om te zien!

ik hoop dat jij een vreugdedansje gemaakt hebt bij het horen van jouw uitslag!

fijn weekend,

Albert y Mara fotoblog zei

We waren vandaag weer laat thuis vanwege de Feria de Fuengirola. Hapje en drankje dan kom je de avond en deel nacht wel door. Hopelijk kan je ons "straks" een positieve uitslag geven. We duimen voor je.
Mooie foto van het spinnewiel. We gaan nu vlug slapen. Lieve groeten.

Lutje zei

ik hoop dat je een heel goeie uitslag gekregen hebt, want de gezondheid gaat boven alles...
een spinnewiel heb ik altijd mooi gevonden, mijn mama heeft ook nog zo één staan en ik kijk er altijd naar, spijtig dat het geen echt antiek is zoals op jou foto