woensdag 23 september 2015

Parijs: Quartier Saint Vincent de Paul + Gare du Nord


Het Quartier Saint-Vincent-de-Paul is genoemd naar Vincent de Paul die op hete Hof Saint-Lazare de orde onderbracht welke hij had gesticht. 
Het eerste station 'Paris-Nord' (Parijs-Noord) werd gebouwd in opdracht van de Chemin de Fer du Nord. Het werd op 14 juni 1846 geopend, tegelijk met de ingebruikname van de spoorlijn Parijs–Amiens–Rijsel van deze spoorwegmaatschappij. Al snel bleek het station te klein. Het werd in 1860 gesloopt om ruimte te maken voor het huidige station. De originele voorgevel werd verplaatst naar het station Lille Flandres in Rijsel.
Aan het nieuwe station, een ontwerp van architect Jacques Hittorff, werd gebouwd tussen mei 1861 en december 1865, maar het station werd al geopend in 1864. De rijkelijk geornamenteerde façade werd ontworpen rond een triomfboog met 23 standbeelden voor alle 23 steden die de Chemin de Fer du Nord bediende. De negen grootste standbeelden stellen de internationale bestemmingen voor ((Parijs), Londen, Wenen, Berlijn, Keulen, Brussel, Warschau, Amsterdam en Frankfurt, de meer bescheiden standbeelden staan voor de nationale bestemmingen.
Ook het nieuwe station bleek al snel te klein. Nadat in 1884 al vijf extra sporen waren toegevoegd, werd in 1889 het interieur geheel vernieuwd en werd aan de oostzijde een deel aangebouwd voor de lijnen naar Parijse voorsteden. 
Tussen de jaren dertig en zestig werd het station verder uitgebreid.
Vanaf 1906 beschikt het station over metrostation Gare du Nord. Aanvankelijk alleen voor lijn 4 naar het zuiden van Parijs, en vanaf 1908 ook voor lijn 5 die een verbinding geeft met Gare de l'Est en Gare de Lyon. Metrostation La Chapelle van lijn 2 is door een ondergrondse tunnel met het station verbonden. Er is ook een ondergrondse verbinding met station Magenta van de RER E. Verder is in de toekomst nog een ondergrondse verbinding met het nabijgelegen Gare de l'Est voorzien.
Een reportage van het kwartier en het station kan je hier bekijken.

En in dit station kwamen we 's morgens toe met de Thalys en vertrokken er 's avonds terug mee naar huis. Maar wees gerust jongens en meisjes, over de uitstap ben ik nog niet uitgepraat, we moeten samen nog het hele Musée des Arts et Métiers gaan bekijken...

21 opmerkingen:

Marlou zei

Bonjour mon amie, gerda...

door jouw foto's ga ik het station heel anders bekijken.
Ik ben er al een keer of drie aangekomen met de trein, maar ik ken het nog steeds niet.
wqe hebben het plan om weer met de trein te gaan...
En dan ga ik het station eens met "jouw" ogen bekijken.

Dank je wel!
Bonne journée!

Marlou

.

Marjolijn. zei

Met spoorlijnen en treinen heb ik niet zoveel.
Maar met de gebouwen erom heen des te meer.
Mooi dagje vandaag meis.

John zei

Oh je vond een viervoetige vriend daar Gerda. Dat is toch ook wel heel apart, maar verwacht niet dat hij kaartjes stuurt :)
Je hebt weer een mooie reeks neergezet, en de informatie blijft hopelijk ook hangen, maar ik betwijfel het hihi :)
Dat je nog niet klaar bent over je trip verwachte ik wel. Je hebt je camera niet voor niets mee genomen :)
Vandaag is het een echte regendag. Geniet er toch van!

A van de Aa zei

Wij zijn, net als ieder die met de Thalys reist naar Parijs, ook daar aangekomen, echter we hebben het station niet van buiten gezien.
Meteen de metro in om naar het hotel te komen.
Maar als ik geweten had, ... was ik toch ff naar buiten gegaan.

Gtje... de groeten van de koning ;-) *winkie*

francky spruytte zei

mooie fotoreportage Gerda.
En die trein zou niet misstaan in de verzameling van Frank103.
Groetjes.

pieterbie zei

dit station ken ik goed. Ik kwam er 6 maanden naeen elke week, meestal meerdere keren per week. Ik heb vaak aan de overkant gelogeerd, in het vreselijke Hotel Terminus, met wel een mooi zicht op het station en op de Sacré Coeur als je op de bovenste verdiepingen logeert.

OT: feestje zal pas voor vanavond zijn, hoor. Eerst een klein beetje werken.

willy duvel zei

Mooie beelden van "gebouwtje" Treinen zijn niet zo mijn ding Heb er nooit mee gespeeld ! Groetjes

Terrence Weijnschenk zei

Over de stad van het licht en de liefde raakt geen mens toch ooit uitgepraat, lieve Gerda? Dank weer voor de heerlijke info. Jij weet gewoon dat ik graag leer! Niet dat ik alles onthoud...

Boerin zonder Naam zei

Ben er nog nooit geweest.... Weer wat geleerd!

Mieke zei

Die rode trein is fantastisch mooi gefotografeerd Gerda, hij ziet er uit alsof hij als een pijl uit de boog zal vertrekken.

willy zei

heen en terug op één dag Gerda..

je klikvinger zal wel heel vermoeid zijn geweest.

vaak een eindstation en dan moet je wel eens van station veranderen..
wat in Parijs niet evident is

sfeervolle foto's Gerda

Mirjam Kakelbont zei

Mijn man vertrekt morgen met de Thalys naar Paris :-) Jouw foto komt als geroepen! Mooi station. Als er geen zwartrijder in het toilet holt, moet het goed komen.
lieve groet

Morgaine zei

Wat een prachtig gebouwe, nu was ik in de veronderstelling dat ik het station gezien had, langs gereden, maar zo herken ik het helemaal niet! Sterker nog, dat hier een station in zit of achter ligt, ik denk eerder en meer gewoon een prachtig pand waar een school of museum zich in verschuilt.

En natuurlijk viel het beeld van Amsterdam mij op, hahahaha En foto 2 is mijn favoriet :P

X

Renesmurf zei

Dat is een station die er mag zijn, en de omgeving ook! Om eens te zien dan.

Lies zei

Tussen alle architectuur even een aai... Moet kunnen, Gerda !
Lie(f)s.

Céline S zei

Leuk artikel! Is echt een mooi station :)

curieuzeneuzemosterdpot zei

zijn jullie écht maar 1 dag gebleven??
dan telt een dag bij jou vast vééééééééél meer uren dan hier! ;-))

schitterend album over dit prachtige station, gerda!!

Albert y Mara fotoblog zei

Spoorlijnen, treinen en stations doen mijn hart sneller kloppen. Foto 15 en 16 is dan ook mijn favoriet. De overige foto's van vandaag zijn ook mooi, maar IK had meer treinen verwacht *WINK, BIG SMILE*.
Met spoorse groeten Albert

Haba zei

Mooi het lijkt wel een tempelgebouw. Trouwens ik zie bij de eerste foto hier in de reeks dat de mensen meer groen en dak/balkon tuinen aanleggen dan jaren geleden.

FRANK103 zei

Ik sluit me bij Albert aan, op zo'n station zijn toch heel wat meer treinen te fotograferen! Er moet minstens ook een ice te zien zijn geweest!

Natasja zei

Hele mooie foto's en dan die Thalys, daar wil ik ook weleens in mee.. Zo' station is toch heel wat anders dan die tochtkrengen in Almere !! Het is weer een prachtige reportage geworden!!