zaterdag 25 juli 2015

Van Oost


De omvangrijke industriële blekerij die aan de basis ligt van het huidig qua architectuur geslaagd woonproject werd opgericht in 1879 midden het meersengebied van de Assels aan een oude Leiearm op de grens van Gent en Drongen door de industriëlen August Van Oost en Joseph Alsberge . In 1920 uitgebreid tot Les Anciens établissements Alsberge-Van Oost na introductie van nieuwe procedés. Tussen de twee wereldoorlogen sloten zich verschillende zustermaatschappijen bij deze vennootschap aan. De volledige stopzetting van het bedrijf volgde niettemin in 1978 het begin van jarenlange leegstand en verwaarlozing. Het site bood in 1986 nog onderdak aan “Antichambre” - de alternatieve tegenhanger van Jan Hoet’s hedendaagse kunst project Chambres d’Amis.

Een exacte datering van de verschillende bouwfasen wordt echter sterk bemoeilijkt door talrijke verbouwingen van bestaande constructies in de periode 1879-1900 en later. De oudste gebouwen werden nu gerestaureerd en geïntegreerd in het nieuwbouwproject. Sedert de stopzetting van het bedrijf werden de machines spijtig genoeg als oud ijzer door een schroothandelaar uitgebroken, o.a. werd illegaal begonnen met het uitbreken van de beschermde stoommachine en de stoomketels, wat gelukkig tijdig kon worden voorkomen...

Prachtig geïntegreerd in deze reconversie van het industriële erfgoed, zijn hier eengezinswoningen, huur-'lofts' en burelen verrezen die de functionaliteit van de voormalige fabriek koppelen aan duurzaam wooncomfort uit de 21ste eeuw. Parallel met de loft-appartementen in het gerenoveerde pand - een beschermd stadsgezicht - werd een hedendaags complex van 100 wooneenheden opgetrokken. Een hoogwaardig project op een site van liefst 30 hectare, met uitkijk op een prachtig natuurgebied van de Bourgoyen en Blaarmeersen met fiets- en wandelwegen. De nabijheid van het stadscentrum en de vlakbij gelegen oprit naar de snelweg maken van Alsberghe-Van Oost een gegeerde trekpleister aan de in expansie zijnde groene westrand van Gent.

Het is een gemeenschappelijk project, deels van appartementen en burelen, door de vastgoedtak van Optima Financial Planners (met architectuurbureau Arch-Teco), en deels van sociale koopwoningen, door huisvestingsmaatschappij De Volkshaard (met Architectenbureau Bontinck).

Mijn  foto's ervan kan je hier bekijken... als jullie tenminste het einde van dit eerder lang log hebben gehaald hihi. En maak er daarna allemaal een schitterende weekend van!

17 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Stoommachine is zeker heel oud. En wat oude gebouwen omheen. Er zijn nieuwe gebouw om heen gebouwd.Moderne gebouwen is best wel zonde.Mooie huizen ziet prachtig uit. Leuke foto's om te laten zien.
Fijn weekend.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ga je log vanavond uitgebreid bekijken, maar nu wens ik je een fijne zaterdag toe, ik krijg straks visite dus ik moet even opschieten.

Marjolijn. zei

Mooie nieuwbouw..!!
Daar zullen mensen met veel plezier gaan wonen.
Mooie zaterdag meis.

Morgaine zei

Wauw, dat is tenminste ontzettend zinnig wat ze hiervan hebben gemaakt, en stiekem waan ik mij gewoon in mijn eigen stad, waar dit dus altijd al gebouwd wordt, hahaha

Prettig weekend Gerda, ik ben even weg ;-)

X

John zei

Ik haal altijd het einde van alle blogs Gerda,, dus ook bij jou :) Ik vind het een mooi project, en gelukkig niet al te modern. Het is eigenlijk precies goed zo.
Dat ijzer zal de schrootboer heel wat hebben opgeleverd. En mooi dat huurders hier ook terecht kunnen.
Fijne zaterdag. Het is wel net herfst :)

klaproos zei

ik wandel altijd graag in je kielzog mee gerda, dan zie ik nog eens wat, want ik kijk altijd naar andere dingen, maar door jouw ogen gezien, is het tóch weer anders:-)

dank voor je mooie serie, en maak er een gedenkwaardige zaterdag van hé
xxx

Wim zei

Dit lijkt me wel een geslaagd 'Project' en je hebt er een mooi overzicht van gemaakt Gerda.
Antichambre heb ik in de tijd nog bezocht.

Filip and Kristel zei

Laat je wel denken zo'n oude site.

Groetjes,
Filip

Joris Reyniers zei

Een mooi project inderdaad, nadat de gebouwen jaren hebben leeg gestaan en werden verwaarloosd. Gelukkig dat de hele fabriek nu een andere bestemming heeft verkregen. Hebben maanden lang de bouwwerkzaamheden vanop afstand kunnen zien vorderen. De bewoners mogen zich gelukkig prijzen met mooie wandelgebieden in de buurt: de Bourgoyen-Ossemeersen en de Blaarmeersen.

A van de Aa zei

Het is niet alledaags de combinatie van oud en nieuwbouw.
Het heeft wel iets, maar persoonlijk blijf toch liever op het platteland resideren......
Gtje Fijn weekend.

Lies zei

Wellicht goed wonen daar, Gerda ! Heel mooi project geworden !
Lie(f)s.

willy zei

ideaal gelegen en een mix van sociale en minder sociale woningen..Gerda

een mooie impressie van deze site

prettige zaterdagavond !

francky spruytte zei

De combinatie van oud en nieuw vind ik niet zo goed geslaagd. Stijlen moeten elkaar aanvullen en hier gebeurt dat niet.
Wat niet nalaat dat ik dit een leuke log vind en de foto's zijn weer uitstekend gemaakt.

Albert y Mara fotoblog zei

Niet altijd halen wij het einde van al jouw logs. Soms zijn de fotoreportages wat lang, maar als het onderwerp ons interesseert kijken we er graag naar. We zijn daar gewoon eerlijk in. Als pied-a-terre een plezante omgeving. Dat de stoommachine en de stoomketels bewaard zijn gebleven is geweldig om te lezen.

es zei

Een indrukwekkend industrieel gebied. Vooral die oude gebouwen kan ik zo van genieten. Je hebt er een bijzondere reportage van gemaakt.
***
Ik was niet eens weg (op vakantie) -'k heb iedere dag al vakantie;-]- maar had even een blog-stop!

Pieterbie zei

Doet mij denken aan wat ze hier in Oostende gedaan hebben met de site van het militair hospitaal.
Toch wanneer ik je mooie album hierover bekijk.

Mieke zei

Goed gedaan, altijd fijn om te zien dat er nieuwe gebouwen worden opgetrokken met respect voor historie en omgeving.