donderdag 9 juli 2015

Binche


Een bezoek aan Binche, het (zelfverklaarde) 'Carcassonne van Wallonië' en de 'hoofdstad' van het carnaval, denk maar aan de beroemde 'Gilles', mocht op deze studiereis ook niet ontbreken. De stad pronkt met haar herwaardering van de grotendeels intacte stads omwalling uit de 12de eeuw, een unicum in België en de vrij gelegde fundering van de burcht van gravin Yolande van Geldern. Deze burcht werd in de 12de eeuw gebouwd door haar echtgenoot Boudewijn III van Henegouwen op een rotspunt aan de rivier de Samme. Ze werd vanaf 1545 herbouwd als luisterrijk paleis op de plaats van de middeleeuwse donjon in opdracht van Maria van Hongarije o.l.v. bouwmeester-beeldhouwer Jacques Dubroeucq. Afgewerkt in de zomer 1549 bij het bezoek van haar broer Keizer Karel en diens zoon Filips II, werd het vijf jaar later al tot as herleid door troepen van de Franse koning Henri II tijdens de zogenaamde 'Sac de Binche'.

We wandelden via de stadsmuren, de Romaanse Samme-brug, het stadhuis (14de eeuw, gelijkvloers voormalige vleeshal) met belfort (16e eeuw n.o.v. Jacques Du Broeucq, één van de 56 belforten erkend als UNESCO-werelderfgoed) en de Caves Bette, resten van de refuge der abdij Bonne-Espérance uit de 13de eeuw. 

Zo, nu hebben jullie alweer een lesje geschiedenis achter de kiezen hihi en nu mogen jullie even ontspannen bij de foto's (klik) die ik er ondanks het regenweer toch nog kon maken...

21 opmerkingen:

Lutje zei

Op je foto's is weer een heel interessant dorpje te zien, ik vindt het heel speciaal, een mens zou veel tijd moeten hebben om dit alles te zien

Marjolijn. zei

Jammer dat het regende, het feestje met de nar en zijn gevolg op de stadswallen werd uitgesteld.
Maar hoe dan ook je hebt er toch weer een mooi album van gemaakt...!!

John zei

Goedemorgen Gerda,

Het is dat er paraplu's op 'sommige foto's te zien zijn waardoor we kunnen zien dat het regenachtig was. De foto's zijn daarom toch goed gelukt, maar ja, je hebt natuurlijk wel ervaring met het maken van foto's
Bedankt voor de geschiedenis les. Ik wist dit namelijk nog niet :)

Kay zei

Regen of geen regen
hier kom je altijd prachtfoto's tegen
ze worden nog beschreven ook
zodat de lezer er wat van op steekt
en het bleek
meer dan eens
dat het de moeite waard was.
;-)

Haba zei

Goede morgen Gerda, zo nu eens op het juiste log aanwezig, de anderen kijk ik meestal een dag later. Je hebt weer mooie foto's en interessante weetjes neergezet.
Fijne donderdag gewenst.

Chantal zei

grappig, ze hebben het uiterlijk van een kabouter maar de grootte van een reus

Morgaine zei

Wederom prachtig, vooral de harlekijn achtige beelden overal, maar natuurlijk ook de ruïne, alles, zo prachtig dat ik je slideshow twee keer heb zitten bekijken :D

X

willy zei

Binche,meer dan carnaval alleen Gerda

een knappe fotoreportage !

prettige dag

A van de Aa zei

Ook al werden onze voorouders er narrig van, ze konden goed steentjes stapelen, tot machtig mooie vestingen, die dan helaas door de narrigheid van andere narren weer met de grond gelijk werden gemaakt.
De idioterie van heden stamt dus echt al uit het verleden.
Helaas heeft men toen niet meer de moeite genomen om te herbouwen, en kunnen we slechts de resten aanschouwen.

Gtje, d'n A weer wat wijzer geworden. *Winkie*

Joris Reyniers zei

Behalve het carnaval is dit stadje dus meer dan een bezoekje waard. Allemaal overblijfselen uit een tijd toen men nog degelijke bouwwerken maakte die honderden jaren de tand des tijds konden doorstaan. Tegenwoordig plakt men betonnen structuren neer die na enkele tientallen jaren al betonrot vertonen. Men zou blijkbaar nog iets kunnen leren van de architecten destijds. Alweer een leerrijke wandeltocht door Binche.

mijnnikonenik zei

Je verrijkt ons met een hele log mooie foto's. Heerlijk van de Gilles de Binche. Die mensen die alle dagen op die muur van de burcht zitten te kijken, hèhè dat moet je ook gewoon zijn. Een prachtige foto van boven naar beneden.
OT: oh die vinger is een werkinstrument. Vind die anders wel heel mooi.

Mieke zei

Weer een stukje geschiedenis maar vooral je foto's kunnen mij bekoren hoor Gerda. Bedankt.

FRANK103 zei

Zo'n kasteel is toch al een heel stuk boeiender dan al die kerken en kalkovens, vind ik. Bijna net zo boeiend als een station. Bijna. Ik ben ooit, heel lang geleden, in Carcasonne geweest. Daarbij vergeleken zijn de stadsmuren hier teveel vervallen, ik vind dat een vergelijking niet helemaal op gaat. Maar misschien heb ik dat wel helemaal fout hoor, dat kan!

Lies zei

Leerrijk én mooi, Gerda ! Ook die gevel met (geschilderde/faience ?) gevelsteentjes !
Lie(f)s.

Mirjam Kakelbont zei

Wat een mooie plaats! En zoveel mooie historie. In het "echte" Carcasonne ben ik nog niet geweest, maar het staat hoog op mijn verlanglijstje. Ik verslind elk boek dat met de Katharen te maken heeft. Een prachtige fotoserie heb je ervan gemaakt. Zo mooi, dat ik de plaats en je link heb opgeslagen. Ooit wil ik er zelf gaan rondneuzen.
Lieve groet Kakel

willy duvel zei

Heel mooi Gerda Wij waren er ooit niet voor de geschiedenis maar uitgenodigd op een feest Regen was er toen niet dus ..................voor mij was het er toen beter !! Hihi Groetjes en weer mooie beelden

Albert y Mara fotoblog zei

Wat is de regen toch vaak de spelbreker in de Lage Landen. Mooie grote neuzen hebben die heren. Bedankt voor de geschiedenisles Gerda.

Wim zei

Interessante reportage met bijgaande uitleg.

De Boerin zei

Aha... Zelfs eeuwen geleden waren vrouwen opdrachtgeefsgters van bouwprojecten!

francky spruytte zei

Dit stadje doet me inderdaad alleen een belletje rinkelen in verband met carnaval. Voor de rest wist ik er niets over.
Groetjes.

Hilde zei

nog nooit in Binche geweest. was eigenlijk nog maar zelden in Henegouwen. foei hé ;-). ooit haal ik mijn scha wel in.
groetjes, Hilde