dinsdag 30 juni 2015

Chateu de Boussu


Het archeologische kasteelpark en de restauratie van de ruïne van dit destijds uitzonderlijke, maar vandaag bijna volledig verdwenen renaissancepaleis staat ter gelegenheid van 'Mons 2015' extra in de kijker. De oorspronkelijke impressionante vierkante constructie in Italiaanse renaissancestijl, was een ontwerp van de belangrijke Montoise, renaissance-beeldhouwer en -architect Jacques Du Broeucq, die ook instond voor de stoffering van de Sint Waudru van Mons.

De geschiedenis van dit 16de eeuwse kasteel is in hoofdzaak verbonden met een illuster personage, de eerste graaf van Boussu, Jean V d'Alsace de Hénnin-Liétard, ridder van het Gulden Vlies en vertrouweling van Keizer Karel V, en echtgenoot van Anne de Bourgogne, achter-kleindochter van Filips de Goede. De bouw begon in 1539, toen "...la plus belle demeure qu'on puisse voir en tous les Pays-Bas...", maar werd na de voltooiing al gedeeltelijk door brand verwoest.
Enkel het Chätelet heeft vernielingen nadien en verwaarlozing in latere eeuwen overleefd, en is nu gedeeltelijk archeologisch gerestaureerd en ingericht als 'Centre d'Interprétation' en museum. 

Aansluitend brachten we ook een kort bezoek aan de Chapelle des Seigneurs, grafkapel van de graven van Boussu met de mooiste renaissance-mausolea van België, recent gerestaureerde onbekende meesterwerken uit atelier van beeldhouwer Jacques Du Broeucq.
Van dit alles kunnen jullie hier een fotoverslag vinden.

21 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik moet zo weg en nog een aantal dingen doen, vanmiddag ga ik je mooie foto's bekijken. Fijne dinsdag gewenst.

klaproos zei

prachtig om te zien Gerda, wat is er nog ontzettend veel te zien hé.
wat heb je je klikvinger weer heerlijk laten werken :-)

xxx

Kay zei

Dit is zeker één van de plus belle ... België heeft beslist op gebied van architectuur nog pareltjes staan, hopelijk blijven ze beschermd.
Maar ook van de foto's kan men spreken van pareltjes.

Joris Reyniers zei

Dat we nu nog kunnen genieten van de restanten van sommige mooie voormalige paleizen, burchten en kastelen, is te danken aan hen die zich belangeloos inzetten voor het behoud ervan. Natuurlijk zijn subsidies graag meegenomen, maar veel hangt af van de goeie wil van de lokale besturen. Eens te meer hadden jullie een interessante studiedag erbij.

A van de Aa zei

Uitgaande van de restanten kan het inderdaad het "la plus belle demeure qu'on puisse voir en tous les Pays-Bas..." zijn geweest (Frans in Google ff vertaalt *winkie* heb je met die Ollanders die geen frans kennen *winkie*)
En zo'n grafkapel.... die worden tegenwoordig niet meer gebouwd, onze ziel en zaligheid is tegenwoordig niet meer wat het vroeger zou zijn geweest *Wink - Smile* ....

Gtje, weer genoten van je foto's.

Chantal zei

Haha ik sluit me bij AvdAa aan, ook mijn Frans is erg roestig... leve Google translate

LUC zei

Maar google translate is een grote doos vol humor ! Mijn Frans is redelijk goed , Frans avec un petit peut cheveu !

pieterbie zei

Was hier over de middag naar dat album beginnen zien en werd natuurlijk gestoord. En zo bleef dit maar open staan op mijn scherm.
Toch wel een heel bijzonder gebouw, hoor.
Kan ik zeker waarderen zo'n mooi stukje stevige architectuur.
Jammer dat er weinig van intact gebleven is.
Maar ze hebben er wel duidelijk het beste van gemaakt.
En jij hebt er natuurlijk mooie foto's gemaakt.
Ik verlang naar het einde van deze week, en naar toekomend weekeinde.
Dan ga ik ook proberen van nog eens mooie foto's te maken.
Ben benieuwd of dat zal lukken :-)

francky spruytte zei

een mooie fotoreportage is het in ieder geval.
Zo zien we weer eens wat anders en leren we bij.
Fijne avond.

Terrence Weijnschenk zei

Een fascinerende reis door de tijd weer, lieve Gerda! Hoe meer ik weet, des te meer ik besef dat ik veel niet weet. Dank je voor het invullen van de gaten in mijn kennis!

Mieke zei

Gerda voor jou moet dit vast allemaal een geschenk uit de hemel zijn. Mooie gebouwen met een rijke geschiedenis. Prachtig gewoon.

Lies zei

...En een gids die alles tot in de puntjes voorbereide !
Mooi, Gerda !
Lie(f)s.

els zei

Heel mooi gebouw.

mijnnikonenik zei

Haha hier heb ik super herinneringen aan! Kan ik hier niet zomaar kwijt. Prachtige restauratie en wat heb je dit weer mooi in beeld gebracht.

Merel zei

Een rijke geschiedenis zo te zien ... Mooi

christiene zei

leerzaam blog Gerda,en foto,s.....
ik heb het hier op mijn gemak bekeken
wat jij voor je lens hebt gekregen.!
fijne avond
groetjes Christiene.

FRANK103 zei

De vooruitziende blik van de heren van Boussu om een kasteeltje te bouwen vlak langs een nog uit te vinden en aan te leggen spoorlijn met bijbehorend station, vind ik heel indrukwekkend! Bedankt dat je dit op de foto heb gezet, hoewel ik graag van de 44 foto's 43 van het station had gewild en 1 van het kasteel. Die van het kasteel uiteraard dan de foto van Guido met zijn kleurige overhemd. Hachelijk?

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik zit mij te vergapen aan al die mooie details, gerda!!
alleen jij kan 'reportages' als deze maken! :-))

Marjolijn. zei

Een mooie serie foto's, en wel een hele bijzondere die waar de boom uit de toren groeit...!!

Lutje zei

ik zit in mezelf te denken, zo met een gids gehuwd zijn, je komt ook overal hé :o)

Wim zei

Ik zie daar ergens tussen de interesante foto's de Leeuw van Vlaanderen, met zijn zwart-gele hemd ;-)