dinsdag 22 december 2015

005 Stichting universiteiten 1816


Onderwijs en economie stimuleerde hij met maatregelen zoals de oprichting van de Generale Maatschappij, die aan de wieg stond van de indrukwekkende industriële revolutie in België, en de oprichting in 1816 van de eerste Nederlandstalige universiteit te Gent, maar ook deze van Luik in Wallonië. Op cultureel gebied concentreerden Willems inspanningen zich op de volksontwikkeling: in 1815 woonden er in het Zuiden 218.000 mensen die lezen noch schrijven konden, tegenover slechts 23.000 in het Noorden. Willem bouwde tijdens zijn 15-jarig bewind in het Zuiden 1.500 scholen waar lesgegeven werd in de volkstaal (dus Nederlands in Vlaanderen en Brussel). Het aantal lagere school kinderen in de zuidelijke provincies verdubbelde van 150.000 tot 300.000
(Met dank aan Wikipedia)

Enkele foto's over dit onderwerp kunnen de diehards hihi van blogland hier (klik) bekijken.
En wees nu eens heel eerlijk lieve webbies, wie hier wegblijft mist toch wat hé: leerrijke lesjes over de gemeenschappelijke geschiedenis van Nederland en België!

19 opmerkingen:

pieterbie zei

amai, en hadden ze dan al een afdeling astrofysica in Gent? te telescoop in je post doet vermoeden van wel.
Na vandaag hoop ik de riem te mogen neerleggen tot net na Kerstmis.
Nodig...

Lutje zei

die lepel, das prachtig
en die koperen rol, ik zie graag koper
bijna 2 eeuwen oud
niet te geloven

Lutje zei

hier ben ik weer om je sterrenkijker te bewonderen :o)
ps; ik heb een nieuwe knie van 15/9, gelukkig geen ziekte ;-)

Haba zei

Ik zeg alleen goede morgen Gerda, ik heb me een beetje verslapen dus ik heb niet veel tijd , vanmiddag zal ik wel kijken. . . . . fijne dinsdag gewenst

John zei

Voor geschiedenis kom ik bijna mijn bed uit Gerda :) Tja, we missen zoveel als we niet langskomen. Ook je schitterende foto's natuurlijk.
Maar ieder is vrij om te doen hè. Maar er zit momenteel niet veel leven in blogland.
Fijne dag vandaag.

Natasja zei

Ik ben echt blij met je blog Gerda, ik heb dit volgens mij nooit gehad op school. Maar het kan ook zijn dat ik niet zat op te letten, en zat te giebelen op de stoel met Suzan (Morgaine) Maar dankzij jou en mijn zoon leer ik het toch, en dan ook nog met die prachtige foto's... En dan maak ik toch altijd weer de vergelijking met onze Willem die gezellig in nederland mc donalds eet ;-)

yvette zei

Liefs

Haba zei

Zo daar ben ik weer, ik heb je foto's nu ook bekeken. Ik vraag me wel af wat de twee beeldjes van de olifantengod Ganesh hier in een museum over de lage landen doen? India is toch voor zover ik weet nimmer een kolonie van Nederland , noch van België geweest? Daar zaten de Engelsen een hele tijd.

Marjolijn. zei

:-) Dat Willem zo'n sjieke taartschep kon gebruiken in die tijd... :-)
Lekker slapen straks...!!

Lies zei

Waarom zouden we wegblijven, Gerda..., voor jou alleen al... !
Lie(f)s.
@Ik fotoshop niet..., 'k fotografeer waar ik ben/voorbijloop, onderweg...

francky spruytte zei

Mooie foto's alweer en ook het stukje is de moeite waard om lezen.
Nee hoor ik ben niet van plan er definitief mee te stoppen. Ik blijf voorlopig doorgaan met bloggen op de één of andere manier.
Fijne avond.

Mieke zei

Vraag mij soms af Gerda of het wel zo verstandig was om die 2 landen te splitsen. Samen waren we toch zeker sterker geweest maar misschien raak ik nu voor sommigen een gevoelige snaar.

willy zei

ik zit me hier af te vragen, waarom Willem weg moest...

het zal wat met de taal te maken hebben

prettige avond Gerda

Terrence Weijnschenk zei

Wat ik ook zo mooi vindt is dat onze landen eigenlijk gewoon één land zijn. Ik ben er blij mee en er trots op dat jij en ik landgenoten zijn...;-) (Sssst: zo zie ik alle wereldburgers!) Zag ik trouwens deen armadillo voorbijkomen?

Merel zei

De witte jassen Gerda ... Het heeft niet mogen zijn

Renesmurf zei

Ja, mooie voorwerpen en schilderijen, ik zie de verf zitten!

curieuzeneuzemosterdpot zei

die hier wegblijven ..
onvergeeflijk is het en ja, ze missen een hele hoop! ;-))

je album zit vandaag weer vol rijkdom, gerda!

rijk van de kostbare voorwerpen, maar meer nog rijk aan schoonheid! :-))

Albert y Mara fotoblog zei

Deze NIET-diehards vinden het weer een bijzondere log. De eerste universiteit bevindt zich dus in de Zuidelijke Nederlanden, en ook vlakbij jouw dorp Evergem. Als studenten hebben jij en Guido dus Gent "onveilig" gemaakt. Tot blogs. Onze pauze is voorbij *WINK, BIG SMILE*

Morgaine zei

Oh die beeldjes van de Olifantjes, foto 8? Heb ik dat goed onthouden, of is dat die prachtige schaal met kan of wat is het erop, schitterend!

X