dinsdag 3 november 2015

ARTS et METIERS ABDIJKERK TRANSPORT

En met dit log zijn we aan het einde van ons bezoek aan het Musée des Arts et Metiers gekomen. 

Ik geef nog even mee dat hier een replica van de slinger van Foucault te vinden is die geheel vrij kan oscilleren. De slinger moet in staat zijn om urenlang in beweging te blijven, want als men de slinger handmatig in beweging houdt, kan men (gewild of ongewild) ook het slingervlak beïnvloeden. Dit kan bereikt worden door een zeer lange slinger te maken, met een zwaar gewicht aan de onderzijde. Een slinger van Foucault werd voor het eerst tentoongesteld op 26 maart 1851, vanaf het plafond van het Panthéon in Parijs. De gebruikte slinger bestond uit een 28 kilogram zware bol hangend aan een 67 meter lang touw.

Het aardige van het experiment is dat het de draaiing van de aarde bewijst in een geheel afgesloten ruimte, zonder zicht op de zon en de sterren; het bewijs van de aardse draaiing wordt geleverd zonder astronomische waarnemingen.

Om de beweging van de slinger waar te nemen had Foucault de vloer van het Pantheon met zand bedekt. De slinger trok een klein streepje door het zand tijdens zijn beweging. Na een uur was het slingervlak al behoorlijk van stand veranderd ten opzichte van de vloer.

Het experiment is sindsdien vaak herhaald. Momenteel hangt er onder andere een slinger in dit wel heel interessant museum, waarvan je de foto's hier (klik) kan bekijken.

21 opmerkingen:

Lutje zei

merkwaardig en anders is het zeker, het is dan ook een museum met van alles wat.
via je foto's heb ik al geen goed beeld kunnen vormen

John zei

Ik heb nog even wat meer informatie opgezocht over de slinger. Ik heb in het verleden tijdens mij studie er wel eens iets over gehad, maar of vergeten, of het was zeer beknopt.
JE hebt de museum reeks vandaag mooi tot een eind gebracht dus.
Je kan fier zijn op jezelf!
Ik, en ik denk iedereen, heeft genoten van je foto's uit dit museum.
Vandaag een mooie dag!

Natasja zei

Daarmee blijkt dat altijd alles in beweging is, ook al denk je dat het stilstaat. Ik probeerde vroeger ook wel eens heel stil te staan, en toch voelde ik dat dat niet geheel ging. We zijn weer behoorlijk wat wijzer geworden. En volgens mij is het museum kilometers groot.
Vandaag alweer een mooie dag, zie ik als ik naar buiten kijk, vogeltjes zitten op de heg. Ik hoop dat je ook een mooie dag hebt..

willy zei

een merkwaardige experiment van Foucault ..

ik zag er een moderne uitvoering van in een wetenschapsmuseum te Valencia..

einde van deze interessante reeks, die me heel wat dingen in herinnering bracht

waarvoor dank Gerda..

prettige dag

Marlou zei

ha die Gerda,

ja!
De slinger van Foucault.
Ook die zoeken we steeds op en we zijn inderdaad in het Pantheon geweest.
Hier in Haarlem hangt er ook eentje in de Bavo op de Groote Markt.
Die zat alleen nog vast aan een haak.
Henry heeft een keer de slinger "bevrijd"... Maar officieel hoort dat met een kaarsvlam omnder het touwtje waard de slinger mee vast zit te gebeuren.

Grappig!
En een mooi museum heeft door jouw mooie fotoos een onuitwisbare indruk achter gelaten!

dank je wel!
Groetjes van Marlou

.

Terrence Weijnschenk zei

Mooi boek ook, 'De Slinger van Foucault'. Maar dat terzijde. Hoewel ik zeer geniet van jouw foto's, lieve Gerda, voel ik nu toch echt wel sterk de drang dit geweldige museum zelf eens te gaan bezoeken.

Sanne zei

Je hebt mooie foto's gemaakt van dit museum. De foto's van de auto's vind ik het mooiste.

Haba zei

Goede middag Gerda, weer een stel mooie foto's, het is zeker een groot museum ,fijn dat je ons er van mee hebt laten genieten.
En die slinger van Foucault, ergens doet de term nog een belletje rinkelen, maar net als John, zou ik het op moeten zoeken om die kennis van vroeger weer naar boven te halen.
Nog een fijne middag en avond gewenst.

Mieke zei

Was een buitengewoon boeiende reeks Gerda, bedankt om ons virtueel te hebben meegenomen doorheen dit prachtige museum waar ongelooflijk veel te zien was.

Albert y Mara fotoblog zei

Trots (dat is toch 'fier' in het Vlaams) mag je altijd zijn op jezelf als je een klus geklaard hebt en dat was zeker het geval met jouw verslagen van jouw ééndaagse bezoek aan het Musée des Arts et Metiers in Parijs. Na bijna alles bekeken te hebben denken wij dat je aardig wat klikvingers hebt. Of zijn het blauwvingers volgens de sage Kampen-Zwolle. We hebben er in ieder geval iets van opgestoken.
Nu maar eens zoeken op internet of zo'n soortgelijk museum in Spanje te vinden is. Naar Parijs zien wij ons niet zo snel gaan. Ligt niet op de route. Lieve groeten van ons.

A van de Aa zei

De slinger van Foucault..... ergens in mijn grijze cellen van het verre verleden...... *winkie* dat jij dat allemaal onthouden hebt *Big smile* het meeste van de schoolbanken ben ik inmiddels vergeten...... *Smile*
Gtje, ik was er bijna aan verslingerd aan dat des Arts et Metiers Musée. *winkie*

christiene zei

Ha Gerda mooi dat je al dit alles met ons hebt willen delen
een uitstapje maar ook veel werk je foto,s en tekst
en de uitleg, is ook prettig te weten waar het over gaat
leerzaam!!....bedankt
groetjes......

Marjolijn. zei

Nog even een groetje voor ik mijn mandje in rol.
Weer genoeg gehad voor vandaag.

francky spruytte zei

Mooie foto's; vooral die met die auto's vind ik de moeite.
Fijne avond Gerda.

Lies zei

Daar staan mooie 'dingen', Gerda, in een prachtig 'decor' !
Lie(f)s.

FRANK103 zei

Fraai museum, leuke collectie in een erg interessant gebouw. Ik ben ooit in het Smithsonian in Washington geweest, ik denk dat jullie daar genoeg foto's zouden maken om dit weblog voor een jaar te kunnen vullen!

NB bedankt voor de uitleg over de stapstenen.

Morgaine zei

Een prachtig album weer lieve Gerda en het laatste van dit museum, wat jammer nou! Ergens, maar toch ook heel benieuwd waar je nu mee gaat komen, hahaha

En stiekum heb ik nog twee albums staan die ik nog terug kan kijken, gaat ook gebeuren, maar zo je maar weer, het gaat goed met mij hoor, don't you worry! Ik red mij wel en het gaat echt goed, ik kan nog van alles en het was alleen die ene dag even, de hoofdpijn, verder ben ik juist buiten, huishouden rustig aan en dan heb ik iets minder tijd om hier te zitten, moet kiezen. Dat is het enige :D

Ennuh, zul je net zien? Kreeg ik gisteren visite van Hij ;-) En vandaag van mijn dochter :D Morgen komt ze weer even buurten al is het omdat ze haar lader is vergeten, haha

X

Renesmurf zei

Ik zie het graag, dat oude spul, dat gered is van de ondergang.

curieuzeneuzemosterdpot zei

ik weet niet hoe jij het allemaal klaargespeeld hebt, gerda om zo'n mooie foto's te maken in deze, waarschijnlijk niet al te lichte ruimtes!

en geen enkel detail sla je over!
prachtig!!

Haba zei

Goede morgen Gerda, aangezien ik weer richting Laura ga, heb ik geen tijd genoeg om op je nieuwe log te wachten, tot vanavond dus maar en een fijne woensdag gewenst.

pieterbie zei

het moet mij van het hart: dit is gewoon een prachtig museum.
en ik doe mij hoed af voor de manier waarop jij deze reeks gemaakt hebt.
Heel prachtige beelden en de uitleg er bij is van een heel hoog niveau.
Deze fan van jouw blog heeft met volle teugen genoten.
Bedankt daar voor!