woensdag 28 oktober 2015

ARTS et METIERS TRANSPORT AARDE


Vervoer of transport is het verplaatsen van personen of goederen (juridisch "zaken"). Dit kan met bijvoorbeeld de auto, fiets, trein, per vliegtuig, enzovoort.

Bij vervoer kan het gaan om tastbare zaken van dingen (bijvoorbeeld goederenvervoer), vloeistoffen (bijvoorbeeld olietransport), gassen (bijvoorbeeld aardgas), dieren (bijvoorbeeld veetransport) of mensen (personenvervoer), maar ook om niet direct tastbare zaken zoals energie (bijvoorbeeld elektriciteitstransport of warmtetransport) of informatie (bijvoorbeeld datatransport).

Voor het vervoer wordt gebruikgemaakt van vervoermiddelen. Elk type vervoer kent hiervoor zijn eigen specifieke vervoermiddel(en). Het proces van verplaatsingen wordt verkeer genoemd. Bij deze vormen van vervoer verandert het vervoermiddel van plaats en daarmee de zaken. Maar er is ook vervoer door middel van vervoermiddelen die op hun plaats blijven, zoals pijpleidingen, kabels, e.d.

Het woord "transport" is samengesteld uit het Latijnse trans dat over betekent, en portare, wat dragen betekent. Ook kan gewezen worden op de link tussen trans (doorheen) en porta (poort), waardoor het begrip zeehaven (seaport) een duidelijke betekenis krijgt als "zeepoort". Transport bijgevolg kan dus evengoed begrepen worden in de zin dat goederen, personen en data met behulp van dragers EN door interfaces (knooppunten, poorten) hun uiteindelijke bestemming bereiken.

Natuurlijk heb ik ook deze keer de les met wat 'prentjes' verlucht, klik daarvoor maar hier. Hoewel... ik heb de indruk dat de lessen stilaan gaan vervelen want het absenteïsme is groot, er wordt precies heel veel gespijbeld tegenwoordig! *wink, big smile*.

23 opmerkingen:

pieterbie zei

Mij verveelt dit geenszins, hoor, Gerda.
'k Denk dat er een algemene terugval is op het blog gebeuren. Zowel zij die bloggen als zij die bezoeken.
Mis ik niet ietwat ons hedendaagse stalen ros in dit fotoverhaal?
Of heb je die bewust niet gekiekt, of gaat het museum maar tot een bepaald tijdperk?
Hoe dan ook opnieuw een prachtverzameling!

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een leuke serie foto's. Op foto 7 heeft het vervoersmiddel (auto wil ik het nog niet direct noemen) lantaarns waarvan ik er nog eentje in bezit heb. Weer een leerzaam en stuk tekst met mooie foto's.
Ik wens je een fijne woensdag toe.

francky spruytte zei

ik geef toe een weekje gespijbeld te hebben, niet omdat het niet interessant was, maar omdat ik een kleine pauze ingelast heb.
Ik zal proberen zoveel mogelijk achterstand in te halen.
Groetjes en fijne dag.

Lutje zei

alles wat in museum staat vindt ik het mooist als het niet achter glas staat, ik ben niet zo'n glaskijker, maar dat ligt aan mij natuurlijk.
Maar die oude koetsen, wagens, trein, fietsen enzo dat is dan wel de moeite, op zo'n fiets zou ik eens graag rijden

Marjolijn. zei

Prachtig, vooral die fietsen...!
Zo zouden ze ook nog wel rond mogen rijden.

Mooi dagje vandaag.

Marlou zei

Goedemorgen Gerda!

Eerst had ik helemaal niet door wat de afmetingen waren van de vervoersmiddelen.
Tot ik ons Guido er bij zag staan.
En toen wist ik het!
Wat een schitterende modellen!

Een gave aflevering!
Dagdag...
heb het goed vandaag!
Marlou

.

Ferry - Jacqueline zei

Goedemorgen Gerda,
Deze foto's zijn echt schitterend om te zien. Museum kom je dingen tegen dat we nooit gezien hebben. Heel mooi Gerda. Ik heb je foto's genoten.
Fijne dag gewenst.

John zei

Nou Gerda, Ik ben er elke dag en streep netjes mijn naam hier op je blog. Volgens mij heb je toch niet te klagen met bezoekers aantallen?!
Ik kan de koetsen bijna ruiken. Ze hebben zo'n speciale oude geur. De stof die er in zit. Het houtwerk dan weer wat minder.
Je hebt alles weer mooi op de foto gezet en ik hoop dat je net zo'n mooie dag hebt. :)
Ik vink weer af :)

Natasja zei

Mooi!!! die fietsen zijn geweldig!! en dan die koetsjes, prachtig mooi.

OT: mijn log was cynisch bedoeld. Ik zag gister het nieuws, vandaag trouwens ook, en maar zeuren dat het eten allemaal slecht is. Gewoon maar genieten van wat ons gegeven wordt. Zoals jou mooie foto's en Log, en deze mooie zomer dag.

Fijne dag!!

Sanne zei

Je hebt het goed omschreven. Mooie foto, het heeft wel iets speciaal.

willy zei

mij zul je met deze onderwerpen niet vervelen Gerda..

in deze reeks zitten er prachtige voertuigen bij..

prettige dag gewenst

Garfjeuh zei

Bedankt voor de les.
Mooi machien trouwens hé.
Groetjes en fijne week hé.

Hilde zei

Een hele fijne reeks Gerda en dank je voor deze aangename rondleiding. Bij het zien van al die 'oude' verschillende soorten vervoersmiddelen waan ik me helemaal in de 19e eeuw! Haha, ik zie me al zitten met zo'n reuzewijde hoepelrok in een van die prachige koetsen.
En die eerste fietsen, die vind ik best grappig eigenlijk.

Een beetje miezerregen azl ons niet deren hé, maak er toch een fijne dag van.
Lieve groet, Hilde

Lies zei

Wie durft te spijbelen bij zo'n mooie beelden, Gerda ?!
Lie(f)s.

Terrence Weijnschenk zei

Wat is er toch veel te zien in dat prachtige museum, lieve Gerda! En wat een schitterende foto's heb je toch weer gemaakt van die waanzinnige voertuigen. Zal over 100 jaar de Sedgway in een museum staan? Ik denk van wel. Dank je wel dat je volhoudt, hoor! Soms krijg ik zelf maar twee reacties op een stukje maar hoor ik later dat 200 mensen het gelezen hebben. Gelukkig staan de stukjes tot in de eeuwigheid online dus kunnen mensen ze altijd weer vinden. :-)

Mieke zei

Gerda, spijbelaars heb je overal maar ik twijfel sterk of het aan je foto's ligt hoor. Het is in elk geval een boeiende en leerrijke reeks. Toch bedankt voor alle moeite die je hiervoor doet.

A van de Aa zei

Ik mis het meeste ouderwetse manier van transport wel hier....
Maar de vehikels die je gefotografeerd hebt, mogen er wel zijn....
Iets anders dan de dertien in het dozijn wagentjes van heden .....
Gtje, ,,, voor vandaag, kan je mij weer van de absentielijst schrappen. *winkie*

Merel zei

Die fietsen die doen het hem .... Daarop eens rijden dat zou het zijn

Renesmurf zei

Ja, de mens is steeds mobieler geworden, het maakte de wereld veel groter, en tegelijk veel kleiner.

curieuzeneuzemosterdpot zei

spijbelen???
tsss .. en dat terwijl de les én de documentaties zo leerrijk én uniek is???

jouw transport van vandaag is daar weer een heel mooi voorbeeld van, gerda!

toevallig zag ik vandaag ook een voertuig uit lang vervlogen tijden. ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

Wat ben je toch bang dat ze niet bij je langskomen Gerda. Het aantal bezoekers èn reacties is toch niet het belangrijkste? Als jij er maar plezier in hebt om veel informatie te geven. Goed opgemerkt dat wij het de laatste tijd mondjesmaat doen. Heeft allemaal te maken met het heerlijke subtropische klimaat waarin wij hier aan de Costa del Sol mogen leven. Niet te veel achter de PC! De weersvooruitzichten voor Málaga zijn meer dan uitstekend, zonnig en ruim 23 graden. We gaan er dan vandaag ook weer naar toe om de wijk Victoria te bekijken.
Vervelen doen jouw lessen niet, soms zijn de onderwerpen wat minder interessant. Deze log krijgt van ons allebei een tien mèt een griffel. Super wat een foto's. Dit is echt genieten. Muchos gracias voor het up-loaden. Lieve groeten van ons.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik wens je een fijne donderdag toe.

FRANK103 zei

Gaaf die eerste spoorwagons en treinen, maar eerlijk gezegd vind ik een TGV toch boeiender dan die hele oude treinen.