donderdag 1 oktober 2015

ARTS et METIERS TIJD LEZEN KLOKKEN


Op wetenschappelijk niveau stond de klok gelijk aan de ontdekking van Amerika of de uitvinding van de drukpers. Tussen 1660 en 1760 vond de 'horologische revolutie' plaats. Dit is de periode waarin de uurwerktechnologie met sprongen vooruit ging, en klokken en horloges beter en talrijker werden. Christiaan Huygens verkreeg in 1657 het patent op het slingeruurwerk.

Aan het einde van de zeventiende eeuw beleefden de uurwerken hun toppunt van waardering. Een klok werd vergeleken met het goddelijke. Hij stond voor harmonie in het leven, voor de eeuwigheid en matiging. Een klok had het prestige van een gotische kathedraal en was bijna heilig. De invloed op het leven van de mensen was nog groter. Zeker toen de uniformering van de tijd een feit was.

In de achttiende eeuw werd het uurwerk nog verder verbeterd,. Dit was nodig, omdat er op zee behoefte was aan goede en nauwkeurige klokken voor het bepalen van de positie op zee. Afstanden tot de Noord- en Zuidpool (de breedte) waren goed te bepalen aan de hand van de Poolster of de zon. Voor de lengtebepalingen was zo'n herkenningspunt er niet. Aan de hand van zeer nauwkeurige klokken kon de tijd van de thuishaven bepaald worden. Door die te vergelijken met de plaatselijke tijd, zoals door de zonnestand aangegeven, kon het tijdsverschil, en daarmee het lengteverschil, met de thuishaven bepaald worden. Hierdoor konden eilanden makkelijker teruggevonden worden.
(Wikipedia)

Verzot op klokken? Dan moeten jullie hier (klik) maar eens piepen!

20 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. Wat een klokken zeg, bij sommigen lijkt het wel of er een bom in zit, door al die draadjes en radertjes. Maar ik houd niet zo van klokken, ik heb hier dan ook alleen een wekker en een horloge in huis om de tijd aan te geven. En oh ja een antiek Walkerklokje dat het al jarenlang niet meer doet en dat ik ook niet laat maken. Maar dat staat er meer om de herinnering die er aan vast zit, dan om de tijd aan te geven.
Ik wens je nogmaals een fijne donderdag toe.

Lutje zei

goede morgen Gerda,
ik ben verzot op klokken, horloges, alles wat met tijd te maken heeft, maar pendules met een glazen stolp zie ik het liefst, maar hier ontbreken de stolpen

Marlou zei

Goedemorgen Gerda!

prachtige klokken!
Ik heb er eentje uitgezocht: de laatste! Die vrij ruwe steen en dan die ranke cijfertjes er op.
Ja, die mag je voor me bestellen :-)

Dagdag!
Een fijne herfstdag vandaag!
Marlou

.

Marjolijn. zei

Ik hou wel van klokken, en zeker die op de laatste foto, dat vind ik de mooiste...!!

Mooie dag vandaag.

John zei

Amerika hadden ze beter niet ontdekt Gerda. Maar ja, het kon niet uitblijven.
Foto 4 en 9, het is ook de foto hier boven de tekst. Ik vind hem geweldig. Zoiets zou iedereen toch in huis willen hebben hè.
Je hebt het weer prachtig vastgelegd.
Ik wens je ook een prachtige dag :)

A van de Aa zei

In deze tijd is de tijd gewoon, terwijl het ooit anders was.
En mooie exemplaar klok zitten er tussen de klokken.
Gtje, raak niet van slag ;-)

Terrence Weijnschenk zei

Wat een boeiende materie weer, lieve Gerda! Een erg bij de tijd logje...

Natasja zei

Oh ik heb eigenlijk een hekel aan tijd, of het gaat te snel, of het gaat te langzaam, of je moet je weer haasten. Ik ben geen vrouw van de tijd, ik doe alles liever in mijn eigen tijd ;-). Maar de klokken zijn echt prachtig, alleen daarom al zou je wel weer van tijd gaan houden.

Mieke zei

Er bestaan wel heel mooie klokken, die vaak hun doel voorbij streefden. Zelf ben ik meer een horlogemens, kan dan ook niet zonder.
Thuis hadden wij op de schouw zo'n Westminsterklok staan, die elke half uur en uur zijn ding deed, dag en nacht. Geen mens die dat nog hoorde, zo gewend waren we dat.

Lies zei

'k Ben niet verzot op klokken, Gerda, maar daar sta ik toch wat langer bij stil !
Lie(f)s.

francky spruytte zei

Zo boeiend om lezen dat ik vergeet hoe laat het al is.
Fijne avond.

Hilde zei

Een zeer interessant onderwerp Gerda.
zo een soort klokken heb ik van mijn leven nog niet gezien! wat een prachtexemplaren.
ik herinner me een klok in het huis van mijn opa. als klein kind vond ik die een wonder. het was een kleine houten klok die aan de muur hing. en om het uur ging er een deurtje open en kwam er een vogeltje uit dat zei "koekoek, koekoek, koekoek....". fantastisch vond ik dat!
lieve groet, Hilde

Mirjam Kakelbont zei

Ik vind het toch een beetje toveren. Dat je met ouderwetse apparatuur je plaats kun bepalen op aarde, zoals op schepen gedaan werd. Mijn opa en oma hadden vroeger een weerstation in huis hangen. En dan kon je de luchtdruk zien en of het mooi of "lelijk" weer werd.
Maar horloges spannen pas echt de kroon: zo klein en heel secuur. Tijd is zoiets waar wij ons moderne mensen druk om kunnen maken. Ze gaat te snel!

Morgaine zei

Nu heb ik dit album twee keer laten lopen zodat ik je kon vertellen wat mijn ultieme favoriete klok is, maar dat kan ik niet, wauw Gerda, stuk voor stuk parels, laat ze dus maar staan, want, ze allemaal lopend en werkend in huis hebben is denk ik wel wat veel, hahaha

X

OT, hahaha ja de maan, toch, had ik ook van ervoor verwacht, ik had mijn album nog zoveel groter kunnen maken ook, maar dit was ook mooi :D

Renesmurf zei

Ik hou erg van klokken, al die techniek en hoe mooi het er uit kan zien.

Albert y Mara fotoblog zei

Toch mooi al die klokken. Foto 1 en 14, de eerste en de laatste zijn deze keer onze favoriet. Jij en Guido zijn nu zeker helemaal bij de tijd.

pieterbie zei

Ik kan niet zeggen dat klokken mij zo interesseren, maar sinds ik in Greenwich naar de Harrison klokken ging zien, heb ik er wel een lichte zwak voor.
Vooral de H1, het eerste model, vind ik gewoon fantastisch.

Lutje zei

te vroeg...
dus wens ik je een fijn dagje

Ferry - Jacqueline zei

Wouw Gerda deze klokken is super mooi om te zien. Ik vind deze klokken veel mooier dan in deze tijd. Echt super!!! Horloges is ook prachtig om te naar kijken.
Wat heb je mooie foto's gemaakt.

willy duvel zei

Jij loopt zeker met de tijd mee Gerda ! In Lier was er ook een sterke en die heeft zelfs een toren gekregen "zimmertoren"