zaterdag 3 oktober 2015

ARTS et METIERS ROBOTICA


Zoals ik jullie gisteren (klik) al vertelde waren al die telmachines die men in vorige eeuwen uitvond voorlopers van de computer, en in extensie ook van de robotten.

Robotica is de tak van de mechatronica die de theoretische implicaties en praktische toepassingen van robots in de ruimste zin van het woord bestudeert.

De eerste literatuur over robots kwam van de Tsjechische schrijver Karel Capek R.U.R. (Rossum's Universal Robots) (1920), waarin het woord 'robot' voor het eerst gebruikt werd. Isaac Asimov heeft een aantal sciencefictionboeken geschreven waarin robots de hoofdrollen spelen. Zijn theoretische overwegingen zijn vastgelegd in de drie wetten van de robotica. Asimov bedacht de wetten, waaraan alle robots zouden moeten voldoen, om te garanderen dat nooit een mens in gevaar zal komen door toedoen van een robot.

Robotica is een wetenschap die vooral gericht is op systeemintegratie. Een goed ontworpen robot zal zijn waarnemingen (die verkregen zijn met behulp van sensoren) kunnen vertalen naar handelingen die zijn actuatoren zullen uitvoeren. Dit moet dan zó gebeuren dat de robot de vooraf gestelde taken kan vervullen. De verschillende stappen die met deze operaties gepaard gaan, hebben een waaier van onderzoeksdomeinen voortgebracht die elk één van de problemen behandelt die overwonnen moeten worden bij de constructie van een robot.
Meer weten? Eén adres: Wikipedia (klik)
Meer zien? Klik dan hier.

En maak er allemaal een fijn weekend van, daar geen wij vandag al mee beginnen door de mooie thematocht met de GVSALM (klik)!

17 opmerkingen:

Ferry - Jacqueline zei

Prachtig spullen van vroeger om te zien in museum. De hond robot willen steeds meer gebruiken. Ik zou niet moeten. Geef mij maar levende dieren. Eigenlijk is meer gemak zucht van de mensen. Maar je verhaal is interessant om te lezen Gerda.
Fijn weekend.

John zei

We gaan het meer en meer in de zorg zien. Ik ga naar een themadag waar men uit de doeken doet hoeveel de robotica geïntegreerd is in de zorg. Mensen kunnen daardoor langer thuis blijven wonen bijvoorbeeld.
Jij het weer een mooie reportage achter de rug, en wat je vandaag weer allemaal gaat vastleggen zien we vast ook weer op je blog verschijnen.
Fijne dag vandaag, geniet er van.

Marjolijn. zei

Er is veel veranderd in de loop van de tijd.
En er zal ook nog veel gaan veranderen.
Mooie foto's heb je weer gemaakt.

Fijne wandeldag vandaag.

Hilde zei

In de 21e eeuw kan men die niet meer wegdenken uit het dagelijkse leven.
Eén van mijn zonen maakte in het laatste jaar van zijn humaniora (2004) zijn eindsriptie over "Robots".
Fijn weekend Gerda, groetjes van Hilde

Renesmurf zei

Ja, het begon allemaal met rekenmachines, een zeer knappe uitvinding en ontwikkeling!

Mieke zei

Robots, vroeger afgedaan als een sprookje en nooit inzetbaar in het gewone huishouden. Ondertussen hebben we al allerhande robots, om te stofzuigen, om het gras af te doen, om het eten klaar te maken. Het einde is absoluut nog niet in zicht.

A van de Aa zei

Ook al ben ik een ouwe lul, ik kan warm lopen voor de robotica.
En je kan er inderdaad uren over discussiëren of ze een zegen of een vloek zullen zijn voor de mens. ?!?
Maar een echt exemplaar hond daar kan het robodoggie niet tegen op . ;-)
Ik hoop dat je heden niet verdwaald raakt op de thematocht, *Winkie* wij hebben die morgen aan de kust, dus daarom de groeten van die ouwe .... :P *wink*
Gtje Fijn weekend.

willy zei

Robotica ..de techniek staat niet stil..

prettige wandeling vandaag

Mirjam Kakelbont zei

Steeds vaker komen robots in beeld. Om vogels weg te jagen op vliegvelden, in de zorg, een robot die rondleidingen aan toeristen verzorgd... Ik sta en nog wat huiverig tegenover, maar over een paar jaar weten we niet beter en zullen we er vast de voordelen van inzien. Dat hondje is leuk! En hij hoeft nooit te poepen en piesen. Heel handig ;-)

pieterbie zei

robotica: het is een onderwerp waar al heel veel inkt over gevloeid is.
Persoonlijk vind ik dat het een plaats heeft waar het de mens kan sparen.
Dat museum lijkt mij wel heel veelzijdig te zijn.

francky spruytte zei

Het doet me denken aan de keukenrobot die we cadeau kregen toen we trouwden. Dat ding heeft niet veel gedaan behalve ons handenvol werk bezorgd.
Groetjes.

Morgaine zei

Wauw! Wederom fascinerend vooral dat eerste apparaat, en als ik daar zou zijn zou ik het zo graag aan willen raken he, noem het spelen, hahaha

Dank je wel voor alles wat je gedeeld hebt vanuit dit museum, die ga ik zeker onthouden mocht ik er ooit in de buurt zijn!

X

Céline S zei

oh, super leuke tip alweer voor een museum! :)

FRANK103 zei

Asimov staat hier in de kast, vroeger las ik veel sf boeken, inmiddels is de toekomst die ze toen voorspelden al aangebroken, en ze hebben het niet allemaal even goed gezien.

Lies zei

Lijkt heel ingewikkeld, Gerda !
Lie(f)s.

Albert y Mara fotoblog zei

Robotica is de toekomst, en of wij dit als senioren allemaal bij kunnen houden wij betwijfelen het. Hopelijk heb je op de dag van "Leidens Ontzet" een leuke wandeling gehad met de GVSALM in Assels Drongen. Fijne zondag Gerda.

Natasja zei

Robots, zijn handig, maar het leidt (of is het nou Lijdt;-)) ook meer tot het minder noodzakelijk maken van een mens. Ook ik zag dat er in de thuiszorg meer gebruik van Robots gemaakt worden, zodat ouderen langer thuis kunnen blijven, dat is aan de ene kant natuurlijk prachtig , maar aan de andere kant is het toch eigenlijk diep en diep triest? Elk mens heeft toch behoefte aan een praatje met een ander persoon en liefde begrip en warmte? of gaan we daar maar gewoon aan voorbij?we gaan alleen nog maar voor kwantiteit, kwaliteit wordt steeds meer bijzaak.