maandag 14 september 2015

MUIDE en VOORHAVENDe Muide, zoals de naam doet vermoeden, de plaats waar in de vroege middeleeuwen de lokale waterlopen uitmondden in kreken die in verbinding stonden met de Noordzee, groeide in de 19de eeuw uit tot dé industriehaven van Gent, na het graven van het Kanaal van Terneuzen in 1825, en de aanleg van de Voorhavendok in 1880 voor de aanvoer en opslag van ruw katoen uit de Verenigde Staten via Engeland.
Na de teloorgang van de Gentse katoennijverheid in de jaren 1950 en de ingebruikneming vanaf 1970 van de Ringvaart die binnenscheepvaart omleidde, heeft de Voorhaven haar functie verloren en dreigde het industrieel erfgoed van een roemrijke periode verloren te gaan.
Sinds het drukke scheepvaartverkeer van zeilschepen en stoomboten verdween sloten één na één de katoenfabrieken, maar enkele vonden gelukkig na bescherming als Rijksmonument een nieuwe bestemming als bedrijvencentra.
Moeilijker lag het met de oude katoenloodsen, zowel om deze na hun bescherming te restaureren, als om ze een nieuwe bestemming te geven. De oudste loods werd als 'model' gerestaureerd, havenkranen incluis, maar kreeg nog geen bestemming. Een tweede onderging na restauratie een reconversie tot burelen en lofts, de andere wachten nog op hun redding.
De brandweerkazerne uit 1901 (gebouwd als voorwaarde van de verzekeringsmaatschappij om destijds de katoenloodsen bij een brand te redden) vond na restauratie een tweede leven als sociaal huisvestingsproject.
De historische droogdokken uit 1885 doen nog steeds dienst voor de herstelling van kleine schepen. Alles bij al zijn zij, mét de Voorhaven, een unieke omgeving waar in de toekomst het groeiend watertoerisme en ook woonboten een 'stek' kunnen vinden. Voor de foto's, hier klikken.
(tekst Guido Deseijn aka Leflamand)

Wees gerust, dit is het laatste log over deze rondvaart, morgen stappen we het bootje uit, maar wil je dan eerst het kotszakje even inleveren? *wink, big smile*. Fijne nieuwe week lieve webbies!

23 opmerkingen:

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

nou... ik had nog geen genoeg van de tocht hoor!
Ik had graag nog een stukje meegevaren.
Wat is het daar geweldig mooi en zo goed onderhouden...

Dag!
Groetjes, Marlou

.

Ferry - Jacqueline zei

Ik vind je blog interessant om te lezen. Het was deze laatste logje van rondvaart.Je foto's is echt mooi om te zien. Vol met schepen en bootjes te zien. En gebouwen kun je zien dat sommige op zijn. Maar sommige gebouwen zijn prachtig om te zien . Vooral sluizen is heel apart om te overheen te lopen. Je hebt heleboel foto's gemaakt. Heel mooi Gerda.
Voor jullie fijne week gewenst.

Kay zei

Ik heb het hier wel allemaal gevolgd ... soms ontbreken woorden nietwaar?!
In elk geval qua info + foto's de moeite waard, dat behoeft geen kotszakje.
En het ankje spijtig maar er zijn natuurlijk meerdere dingen in het leven, dat je net niet hebben kan. Wel spijtig maar niet aan te doen. Grtjs

Kay zei

ankje = tankje he ;-)

John zei

Ik gebruik geen kots-zakjes op het water hoor Gerda :) Ik heb redelijke zeebenen gelukkig. Mij varen ze overal naar toe zonder problemen, maar goed ik heb zelf ook gevaren, en dan leer je het ook wel.
In zo'n oud gebouw zou ik best willen wonen. Als ik er lekker de ruimte bij had. Dan kon ik er lekker in experimenteren met van alles.
Fijne maandag. Hier was het idd flink raak gister.

Hilde zei

hoi Gerda!
wat is dat hier weer interessant allemaal. Fijn dat vele fabrieken en loodsen een 2e leven kregen. Het is zo'n zonde als zulke 'monumenten' verdwijnen hé.
En wat zijn die huizen met hun koepeldaken prachtig!
Fijne week Gerda!
Groetjes, Hilde

Haba zei

Goede morgen nogmaals Gerda, ik heb ook geen kotszakje nodig hoor, als kind heel vaak op het kleine pontje Terneuzen - Hoedekenskerke gevaren en hoe wilder het water, hoe mooier ik het vond . Later met de grote veren was er niet veel leuks meer aan voor mij. Ook verschillende malen naar Engeland gevaren en op de Middellandse Zee. Maar ik heb nooit gekotst toen niet en later niet. Mooie reportage weer.
Die hoge jugendstil-achtige huizen langs de kant, doen me aan de gerestaureerde huizen van dat type in Vlissingen denken.
Ik wens je nogmaals een fijne maandag toe.

Marjolijn. zei

Hey meis,
Jammer dat de vaartochtjes over zijn, ik had graag nog wat verder willen varen.
Maar je hebt vast wel weer iets anders voor ons in petto.
Daar kijk ik dan maar naar uit.

Fijne dag vandaag.

willy zei

een voor mij wat minder bekende buurt Gerda..

een interessant logje , wat mij betreft mag je gerust wat verder varen

prettige dag

Mirjam Kakelbont zei

Ik houd wel van een vaartochtje met wilde baren. Zoiets als het schip van de Efteling ;-) Schitterende foto's heb je weer gemaakt. Vanaf het water ziet het er ook totaal anders uit dan vanaf de kant.
Eerst dacht ik dat jullie naar Muiden (nabij Amsterdam) waren geweest, maar dat was teen te snelle leesfout.
Ik heb weer iets van je blog geleerd!
lieve groet

Lies zei

Fotograaf én tekstschrijver -> jullie best gedaan hé !
Lie(f)s.

Terrence Weijnschenk zei

Wéér iets wat ik nog niet wist, lieve Gerda! Jouw weblog is een schier onuitputtelijke bron van informatie. Guido's teksten en jouw foto's werken beter dan menig geschiedenisboek of televisieprogramma.

Mieke zei

Heb nog nooit geen kotszakje nodig gehad al was het soms op het nippertje. Maar niks kan me weghouden van het water, geef me een bootje en nog liefst een boottochtje en ik ben verkocht. Jij had weer geluk Gerda. Maar het is je gegund. Bedankt voor het virtuele tochtje.

Merel zei

Goed dat je zei wat de muide was want ik zou het niet geweten hebben
Gelukkig heb ik zo een kotszakje nog nooit nodig gehad

francky spruytte zei

Een kotszakje ? Zo erg was het nu ook niet hoor Gerda.
Nee grapje. Zo leren we dingen over Gent die je normaal niet in één of andere toeristische brochure terugvindt.
Een pluim voor zowel Guido als jij.
Groetjes.

Renesmurf zei

Mijn kotszakje is ongebruikt, want ik kan er goed tegen, en geniet!

FRANK103 zei

Van de wal naar bootjes kijken ligt me beter, maar vanaf het water zie je de wal toch met andere ogen!

christiene zei

Ha gerda,ik heb hier nog nooit een kotszakje nodig gehad.
Maar we gaan nu ergens anders heen.
Je foto,s nemen ons mee waar.. HEEN ... we zullen het zien.........
groetjes Christiene.
ot..... heb je volgers verwijderd?

curieuzeneuzemosterdpot zei

goh, wat een interessant blog, gerda!
met daar die prachtige foto's van jou erbij!

ja, dit is een blog om van te smullen!

wat zeg je??

kotszakje??
tssssssss .. ;-))

Albert y Mara fotoblog zei

De beste stuurlui staan aan wal en daarom zal je ons beslist niet zo snel op een boot stappen. Trouwens het vliegtuig is veel sneller, tenzij je Sinterklaas heet en met de pakjesboot naar de Lage Landen komt. Foto 1 doet ons denken aan een seinhuis bij NS.

pieterbie zei

interessant dat je ook wat background geeft bij deze mooie foto.
Als niet-Gentenaar is mij dat immers niet allemaal duidelijk.
Leuk en leerrijk zo'n boottocht.

Haba zei

Goede morgen Gerda, je nieuwe log zie ik later vandaag wel als ik terug ben uit het asiel. Fijne dinsdag gewenst.

Morgaine zei

Wauw, foto 12, 13, 33 en 36 en 37/38 wow, wow, wow.. het hele album is prachtig maar dat zijn mijn favorieten lieve Gerda :D

X