donderdag 6 augustus 2015

Het moderne Mons


Omdat ik nog niet alle foto's van de recente Gentse Feesten heb verwerkt, en jullie de vierde dag van onze studiereis met de GVSALM (klik) nog tegoed hadden, werken we nu eerst dit even af.
En we starten daarvoor terug in Mons. Let op, wat volgt is een pak om te verstouwen... nu ja, het allemaal lezen en bekijken in dit album (klik) hoeft echt niet. En ik herhaal het nog maar eens, moest de slideshow vastlopen, klik dan rechts boven op het kruisje, dan kan je ze toch allemaal bekijken.

Een eerste stadswandeling in de Kilomètre Culturel langs recente reconversies en nieuwbouw o.a. de Arsonic concertzaal en centrum hedendaagse muziek (reconversie oude brandweerkazerne, 2009-2013 n.o.v. arch. Holoffe & Vermeersch), het woonproject Corps de Ville (ter plaatse van oude kazerne Léopold 2012, arch. Atelier  Matador, Mons en Robbrecht & Daem, Gent), de restauratie en face-lift van de middeleeuwse toren Valenciennoise (1358, 2009), het Nieuw Gerechtshof (2002-2007 - deels reconversie, deels nieuwbouw n.o.v. arch. Bureau Aura, Mons), het Théatre du Manège (reconversie Manège Sury 2006, n.o.v. arch. Pierre Hebbelinck, Liège), de face-lift Mundaneum (universeel documentatiecentrum over pacifisme, feminisme, anarchisme, media, enz. gesticht te Brussel 1895 door mecenas en utopist Paul Otlet, oprichter van het CDU en Nobelprijs winnaar Henri La Fontaine, in 1998 haalt burgemeester Di Rupo het Mundaneum na lange omzwerving in Brussel naar Mons in het art-deco magazijn van de ex-coöperatieve Union ÉconomiqueBelge n.o.v. arch. Vleugels jaren 1930 - 2012 samenwerking met Google  - uitbreiding 2011 archn. WBA cotton, Lelion & Nottebaert, Brussel m.m.v. grafici Schuiten en Peeters - open juni 2015), het cultureel centrum Fondation Mons 2015 (reconversie oude kunstacademie rue de Nimy, 2013 archn. K2A Kervijn & Alegria, Brussel). 

Op weg naar onze volgende etappe krijgen we een impressie van de reconversie van het voormalig pompstation 'La Machine à Eau' tot Mons Mémorial Museum 1914-1918 (gebouwd 1870 voor aanvoer drinkwater uit Spiennes, gerestaureerd 1995, 2015 uitbreiding n.o.v. arch. Hebbelinck). 

Een tweede stadswandeling Le Carré des Arts leidt ons langs de reconversie van een neogotisch klooster en kerk in in een buurt met statige 18de- en 19de-eeuwse herenhuizen (Design Hotel Dream, rue de la Grande Triperie), de Cour Carré des Arts (Hoger Kunstonderwijs in voormalige Willem I kazerne 1824, aanpassing 2013 n.o.v. arch. AGWA, Brussel - overdekking atrium mogelijk met textielmembraan Veldeman), de rue des Chartriers (voormalig hospice des Chartriers 1729 arch. Nicolas de Brissy, nu seniorenresidentie; voormalige drukkerij herbestemd tot burelen), het voormalig hospice der Zwarte Zusters en klooster der Ongeschoeide Karmelieten (nu de ateliers van de universiteit van Mons), de reconversie van het Oud Slachthuis (1854, kunstencentrum 2005 n.o.v. arch. Atelier Matador), een hedendaags woonproject en het DOA - nieuw centraal depot van het Henegouws cultureel patrimonium (geslaagde inpassing van het depot voor 50.000 Waalse kunstwerken en museumvoorwerpen in een Modernistisch normaalschool complex uit eind jaren 1930, een reconversie uit 2011 n.o.v. Luikse archn. Hebbelinck & de Wit - winnaars van de Europese architectuurwedstrijd in 2004).

18 opmerkingen:

Lutje zei

alles gezien, het waren er heel wat
Mons is een mooie stad, modern en oud samen in elkaar verbouwd enz
de moeite om te zien, want er zijn wel mooie gebouwen bij

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooie reportage van jullie trip naar Mons.
Ik wens je een fijne donderdag toe.

pieterbie zei

het ziet er een heel propere stad uit met verzorgde gebouwen en monumenten.
heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog eens naar een paar van jouw schitterende albums van vroeger te zien. Zoals Camden Town en dat metrostation waar ik ook nog een paar foto's gemaakt heb.
Schitterend!

Lies zei

Inderdaad een ferm pak, Gerda ! Een kluifje voor architecten !
Lie(f)s.
http://liesonderweg.skynetblogs.be

Marjolijn. zei

Daar in het mooie Mons, was het nog jassenwerk.
Dat is het vandaag zeker niet... :-)
Geniet er volop van meis, net zoals je daar op de trip hebt gedaan.

suske zei

Zoals ik vroeger reeds schreef is dit een stad die ik toch eens moet bezoeken.
Groetjes.

Kay zei

Als ik al eens gehoord had van de Ongeschoeide Karmelieten hehe,
dan is het nu bij deze.
Tof dit nog kunnen mee te pikken voor we weer aan het feesten gaan;-)
We blijven volgen ;-)

Chantal zei

Een mooie en aangename reportage weer, zoals altijd

duvelse fotokes zei

Zo hebben wij die stad nog niet gezien Mooi Gerda Groetjes

A van de Aa zei

Gtje, helaas, een beetje teveel om tussen de bedrijven te doen, ik ga dit op mijn gemak in het weekend bekijken.
Doeike....

Anoniem zei

Eens te meer is gebleken waar het geld is naartoe gegaan de laatste jaren, toen ene Di Rupo aan het bewind was. De Waalse steden hebben duidelijk hun portiee verkregen, zoals nu ook weer blijkt in Mons, nadat we dat al eerder hadden gezien in Tournai. Elk zorgt voor zijn eigen onderdanen, alhier in Vlaanderen lukt dat minder. Na de verhoging van de electiciteit volgt nu de diesel. Wat is de volgende stap? En de rijken, die lachen zich alsmaar dikker en rijker.

willy zei

dat zijn er heel wat.


en met een duidelijke uitleg

groeten

Terrebel zei

Wat een tijd en aandacht besteedden de bouwers aan hun constructies, lieve Gerda! Niet meer dan terecht dat jij hen eert met jouw vele prachtige plaatjes en de bijbehorende teksten! Maar oef, ik ga maar eens verder met mijn Franse les...;-)

Mirjam Kakelbont zei

Mons - wij noemen het Bergen ;-) - is een stad met veel historie. En ze koesteren het daar, wat we niet van alle steden kunnen zeggen. Een hele hap informatie maar ik vond het de moeite meer dan waard om te lezen!
lieve groet Kakel

Albert y Mara fotoblog zei

In alle rust in de schaduw al jouw foto's bekeken. Wat is Mons een mooie stad. Het is ons niet duidelijk wat Di Rupo te maken heeft met Mons. Was hij soms burgemeester daar? Als Ollanders weten wij niet alles over België. Jij ook zo genoten van deze bijna tropische donderdag?

Wim zei

Jullie klikvingertjes hebben niet stilgestaan die vierde dag in Mons.

Mieke zei

Amai Gerda, dat was een hele boterham, maar de moeite waard. Prachtige gebouwen, je moet het maar kunnen om dat te verwezenlijken.

FRANK103 zei

Indrukwekkend wat jullie weten van gebouwen, bij mij gaat dat niet verder dan lelijk of mooi!