donderdag 11 juni 2015

Gedenkdag: Westerbegraafplaats Gent


Op de Gentse Westerbegraafplaats werd vorige zondag aan de zeppelin-cenotaaf (nog tijdens WO 1 opgericht door de Duitse overheid ter ere van de gesneuvelde zeppelin- bemanning), in aanwezigheid van Engelse, Ierse en Australische leden van de familie Warneford, alsook van een Duitse delegatie bestaande uit nakomelingen van de familie Vanderhaegen (commandant van de zeppelin) en familie van het enige overlevende bemanningslid, Carl Clauss, een gemeenschappelijke gedenkplaat onthuld door de Gentse Schepen Balthazar. De hele plechtigheid werd stijlvol omkaderd door aangepaste klanken en het relaas van de gebeurtenissen die destijds tot het neerstorten van de zeppelin boven Gent hebben geleid. Dit gebeurde door Frederik Vanderstraeten, auteur van het boek en initiatiefnemer van de tentoonstelling (klik) die eraan was gewijd in de kerk van het begijnhof van Sint-Amandsberg, en van de gedenkplaten die op verschillende plaatsen werden onthuld. De foto's ervan kan je hier bekijken.

23 opmerkingen:

francky spruytte zei

Dat moet nogal iets geweest zijn zo'n neerstortende zeppelin en dan nog al die overledenen. Zoiets mag wel een plaats in de geschiedenis van Gent hebben.

Marjolijn. zei

Dat is een hele geschiedenis, goed dat het nu herdacht is en zo niet vergeten wordt.
Mooi dagje vandaag meis.

Lutje zei

een kleine ceremonie voor zo'n begraafplaats vindt ik als ik de foto's gezien heb

Haba zei

Goede morgen Gerda, je foto's bekijk ik later, ik ben wat aan de late kant vanochtend en er staat een kat te gillen dat hij nu eten wil.
Fijne donderdag.

klaproos zei

prachtige ceremonie gerda, met alle eer,

ook voor jou die er zo'n geweldige reportage van maakte
xxx

Albert y Mara fotoblog zei

Eeen ceremonie waar nog eens aandacht wordt besteed aan dit gebeuren. Op foto 5 en 10, had deze man het niet warm met deze muts op? Vandaag en morgen wordt het weer lekker tropisch in de lage landen. Geniet ze Gerda.

Chantal zei

Ik vind het altijd zo knap hoe die bewakers zo lang stil kunnen staan, net als in Londen bijvoorbeeld

Kay zei

"Sprekend over de dood zeggen de mensen: Dat is het leven."
Wat voorafging werd knap uitgebeeld, dat zagen we zelf op de tentoonstelling. Zondag hebben we helaas niet kunnen deelnemen,
maar door ons hier mee te laten voeren komen we beslist alles aan de weet. Knappe serie alweer.

John zei

Goedemorgen Gerda,

Deze mensen die sneuvelde worden iig niet vergeten, en, hebben nu zelfs een gedenkplaat gekregen. Heel mooi.
Mooi dat jullie daar bij waren tijdens jullie trip.
Het lijkt me zeer speciaal om het mee te maken/.er bij te zijn.
Je foto's ervan zijn ook zeer mooi geworden.
fijne dag vandaag.

Morgaine zei

Het is heel goed dat dit herdacht wordt, wat ik altijd gek heb gevonden als neutraal land in WOI is dat wij dit dus ook niet in onze lessen leren op school, terwijl het evengoed dichtbij was...

Ja, zo jong als ik was, stelde ik daar al vragen over, maar het antwoord was altijd weer, 'wij' waren neutraal dus onbelangrijk, zeg ik nu zo dan... En dan moet je wel Lenin, Stalin en Musolini voor je examen onder de duim krijgen, het slaat eigenlijk nergens op!

Prachtige weergave Gerda, over een tijd en periode waarvan ik wel gehoord heb, maar eigenlijk NU PAS over leer... dankzij series (downton abbey en mr. Selfridge) van de BBC maar ook dankzij jou!

X

willy zei

goed om dit te herdenken Gerda..

knappe foto's heb je er van gemaakt

prettige dag

pieterbie zei

wat tof dat ze daar bij blijven stilstaan.
Jouw fotoreeks is ook heel mooi gebracht, hoor, genoten van de mooie beelden van dit toch speciaal evenement.

OT: ik heb inderdaad koosjer gegeten, neem ik aan, alhoewel ik daar niets van opmerkte. Ik beperkte mijn lunch tot een slaatje, weet zelfs niet meer als er iets dierlijks in stak.
Maar goed, koosjer gaat natuurlijk verder dan louter de beestjes.

Krijg nu al terug zin in een slaatje. En vakantie :-)

A van de Aa zei

Op de rand van de vergetelheid herdenkt men nu, de gebeurtenissen van het verleden ....
Gtje...

christiene zei

Je hebt het mooi vast gelegd met je foto,s, met een stukje geschiedenis
Zo dat het word herdacht en niet vergeten.
Gerda bedankt voor je gedicht,de tijden toen,en nu
een wereld van verschil.
Wens je een fijne dag
groetjes Christiene.....

Lies zei

Heel mooi eerbetoon, Gerda.
Lie(f)s.

Terrence Weijnschenk zei

Regelmatig stilstaan bij het verleden kan voorkomen dat wij nu en in de toekomst dezelfde fouten maken. Dank je wel voor het delen weer, lieve Gerda!

mijnnikonenik zei

Naast de TV was jij fotograaf van dienst zeker? Je stond in elk geval op de eerste rij. Je draagt bij om het nooit te vergeten.

Joris Reyniers zei

Het plaatsen van gedenkplaten is een nobel doel en het herdenkt terecht diegenen die het leven lieten in het belang van de vrijheid en de democartie der volkeren. Overal ter wereld vindt men dat soort gedenkplaten, tentoonstellingen, herdenkingen en monumenten. Raar genoeg zijn het de stomme wereldleiders, dictators en alleenheersers die dat soort zaken niet eens opmerken, doch gewoon met hun stomme drang naar macht, steeds opnieuw ergens een oorlog ontketenen. Jammer voor de vele miljoenen slachtoffers in de wereld, het lijkt alsof hun dood zinloos isn geweest.
PS: Alvast bedankt om je bereidheid een steentje bij te dragen. Veel kleintjes maken uiteindelijk een groot en dat is de bedoeling. We verlangen van niemand iets uitzonderlijk, we weten nu ook hoe beperkt een mens is met een pensioen. Ook hier ten huize gaat een groot gedeelte daarvan terug naar de staatskas.

Natasjaslifestyle zei

In Nederland wordt er nooit over de eerste wereldoorlog gesproken. En dat terwijl daar de kiem ligt voor de tweede wereldoorlog. Mijn man is altijd zeer geintereseerd in de eerste wereldoorlog, en heeft er veel over gelezen. Mijn oudste zoon heeft er onlangs een werkstuk overgemaakt. Zo weet ik dus ook hoe de eerste wereld oorlog begonnen en geëindigd is. Dat deze oorlog ook nooit vergeten zal.

FRANK103 zei

Zo'n groot gedenkteken voor een Duitse zeppelin die daar toch niet met zulke positieve bedoelingen aan het rondvliegen was, dat lijkt mij wat overdreven.

Boerin zonder Naam zei

Een 'bijna-bij-tank-dagje' met militaire achtergrond en een minder plezierige herinnering.

Mieke zei

Gedenkplaten zijn ook voor het nageslacht een geheugensteuntje. Fijn dat ze deze geplaatst hebben en met de nodige ceremonie.

willy duvel zei

Heel erg sprekende beelden van dit evenement Mooi Grts