zaterdag 13 juni 2015

Gedenkdag Warnerfordstraat


Dit was een volgende halte op het traject dat de getroffen zeppelin aflegde boven Gent, beginnende boven de westelijke voorstad aan de Brugse vaart, en tragisch eindigend naast het gemeentehuis en de kerk van de randgemeente Sint-Amandsberg ten oosten. Het centrum van Gent is toen aan een erger drama ontsnapt. De heldhaftige Engelse piloot Reginald Warneford had het luchtschip, op de terugweg van zijn nachtelijke raid om Londen te bombarderen, onderschept en in brand geschoten. Om deze moedige daad te gedenken werd na de eerste oorlog een straat op deze deelgemeente naar hem genoemd. In het kader van de herdenkingsdag van 7 juni werd op de hoek van deze straat een gedenkplaat met toelichting van de gebeurtenis onthult door leden van de familie van de Engelse piloot, in aanwezigheid van personaliteiten en oud-strijders met hun verenigingsvlaggen.
De plechtigheid werd opgeluisterd met zowel militair klaroengeschal als volkse liederen die destijds de gebeurtenis bezongen door Noël Fack (klik) op accordeon.
Natuurlijk door mij in een fotoserie (klik) gegoten... En na het bekijken ervan: fijn weekend allemaal!

22 opmerkingen:

Lutje zei

allemaal herdenkingsdagen, als verzamelaar en kenner van die persiode mag je zeker niet ontbreken, en de poppy's ontbreken ook niet zie ik

Marjolijn. zei

Een mooie serie foto's van deze herdenking meis.
Fijn weekend ook voor jullie.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer een mooie reeks foto's van deze herdenking.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

OT leuk gedichtje met al die in onbruik rakende woorden erin, bedankt.

pieterbie zei

een schitterende reeks, alweer, Gerda!
super dat de mensen daar nog tijd voor uittrekken in deze drukke tijden.
Ik probeer idd een beetje te relaxen dit w-e, 't is hoog nodig.

OT: ik nam iets van een 770 foto's in Rome. No worries: ik laat je niet allemaal mijn blog passeren. In die 770 steken er natuurlijk ook veel dubbels. Veel van die genomen foto's heb ik intussen al gewist.

John zei

Goedemorgen Gerda,

Goed dat deze man een heuse eigen straat heeft gekregen. Of eigenlijk een straat naar hem vernoemt is. Zo iemand verdient dat echt vind ik.
Hij heeft een enorm goede daad verricht.
Je foto's laten een duidelijke mooie plechtigheid zien. Wat Pieter ook zegt, goed dat mensen er nog de tijd voor nemen. Zo blijft het namelijk altijd in ons geheugen.

Ik wens je een fijne zaterdag.

Morgaine zei

Ik zie prachtige mensen in elk geval, die jij geweldig hebt weten neer te zetten, ik moest wel even lachen hoe nors sommige mensen kunnen kijken ;-) Dan weet jij vast wel welke foto ik bedoel, haha

X

Chantal zei

Op de foto is mooi om te zien dat de jonge generatie ook herdenkt en er bij betrokken wordt, zo houden we het in stand

klaproos zei

aan de gezichten te zien zijn ook alle mensen onder de indruk lieve gerda,

xxx

Renesmurf zei

Ja, zo wordt het in elk geval niet vergeten, en liefhebbers zijn er blij mee.

Natasja zei

Wat een prachtige en indrukwekkende reportage. De klaproos. De gezichten van de oudere mensen als het jonge jongetje, wereld van verschil en toch samen een. Mooi heel mooi

francky spruytte zei

Een mooie reportage Gerda.

Céline S zei

Wat een mooie foto is dat!

A van de Aa zei

De oude heren, ze zijn het niet vergeten,
hopen nu dat de jonge het vaandel overnemen van het niet vergeten.
Gtje fijn weekend.

mijnnikonenik zei

Wel een heel speciale herdenking. Een mooie reeks en top voor de mensen die er naar toe gaan en komen. Prachtige foto met die kleine jongen en de poppies! Geniet van het mooie weekend.

Mieke zei

Voor jou ook een heel prettig weekend Gerda, mooie reeks hoor.

willy zei

een mooi fotoverslag Gerda

prettig weekend

thatfullmoonguy zei

Hallo Gerda! Wat een prachtig gedicht had je bij Haba geplaatst! Voor de rest... oei, mijn excuses... ik ben weer veel te lang niet op bezoek gekomen. En er is zoveel om te lezen en te bekijken hier - maar ja, misschien is dat wel een reden voor mij om te aarzelen. Ik weet, dat ik er wel een tijdje zoet mee zal zijn!
Ik heb met interesse je verslagen over de zeppelin-gebeurtenissen in Gent gelezen. Hoe goed het ook was dat er één werd uitgeschakeld, hij zal maar op je stad terecht komen... of op je nichtje! Dat is oorlog, he...

Het industrieel monument vind ik ook boeiend. Dat is inderdaad een oudje, in zijn soort! Maar helemaal genieten zijn voor mij die oudere archeologisch vondsten, prachtig.
Kortom, dat was weer een aangenaam bezoek en ik dank je er hartelijk voor :)
Een fijne zondag, met prachtig weer! ☼
Clemens.

Lies zei

Indrukwekkend, Gerda...
Lie(f)s.

Joris Reyniers zei

Die straat kennen we maar al te goed, hebben er jaren als wijkagent onze dagelijkse toer gedaan. Weliswaar in de beginperiode van onze loopbaan. Nadien volgden we een totaal andere koers. Het is een mooi gebaar dat hulde wordt gebracht aan deze dappere piloot, die jammer genoeg zelf de oorlog niet overleefde, door een stom ongeval. Maar recht is nu geschied, in de Warnefordstraat wordt die man nu elke dag herinnerd.

es zei

Ik heb je indrukwekkende 'gedenkdagserie' bekeken.
Mooi hoe je alles op je blog vastlegt.
Ook een mooi weekend...

FRANK103 zei

Mooi fotoverslag Gerda, en terecht dat een straat naar deze heldhaftige Engelse piloot genoemd wordt! Die ene meneer in zijn uniform had zijn jaszakken ernstig te vol gepropt met goederen, jammer dat niemand hem daar even op gewezen had, hij staat nu weinig flatteus op de foto...

Wim zei

Een mooie serie foto's en wederom een puike reportage over dit gebeuren!