dinsdag 17 maart 2015

Mons: Place Louise


In het midden van dit op zich al mooie pleintje staat de merkwaardige astronomische obelisk (klik) van botanicus en archeoloog Jean-Charles Houzeau de Lehaie (klik).
Moest de zon die dag geschenen hebben dan zou je het bladgoud op deze foto zien schitteren. Helaas het mocht niet zijn, het was toen een grijze, donkere dag...

23 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda, wat een apart geval, deels astronomie, deels weerstation of is dat ene ding geen barometer,het lijkt er wel een beetje op.
In ieder geval een uniek geval.
Ik wens je een fijne dag toe, ik ga zo even vrijwilligen , want het is weer dinsdag.

Marjolijn. zei

Gelukkig kun je wel wat van de pracht en praal zien, maar in een zonnetje zou het schitteren.

Fijne dag vandaag en heb het goed...!!

John zei

Goedemorgen Gerda,
Zonder donkere grijze dagen zouden we niet zoveel van de zon houden. Er moeten gewoon tegenstellingen zijn in het leven. Je foto's zijn hoe dan ook toch mooi. Ook zonder al dat schitterende goud zichtbaar door de zon.

ot: heb je de moeite genomen even 10 minuten naar het filmpje te kijken? Dan zou je het verschil zien met hoe het nu is en hoe het gaat worden.

Ik wens je een fijne dag. Vandaag wel volop zon. :)

klaproos zei

mooi gerda, ondanks dat de zon verstek liet gaan,
op een goeie dag sta je daar weer in de stralende zon,

xxx

Wim zei

De laatste keer dat ik in Mons was, was het ook een troosteloze grijze dag. In mijn herinneringen is Mons een grijze stad zonder kleur.

Kay zei

Grijstinten
schitterende architectuur
bladgoud en arduin
een stad in de kijker
Mons

© Kay - heb het graag gelezen en bekeken ♥

A van de Aa zei

Je hebt er al weer schitterende foto's van genomen, dus toch schitterend.

OT, Of ik de tel kwijt of Kt;e is de tel kwijt met haar Elfie. ;-)

Gtje fijne dag nog.

Joris Reyniers zei

Ach wat zouden we hier ten lande aanvangen, mochten we elke dag te maken hebben met zomerse dagen? De boeren zouden klagen dat het land uitdroogt, de oude mensen in het rusthuis zouden omkomen van de hitte, men zou het gras niet meer mogen sproeien, geen auto's wassen, de café's zouden hun dranken niet tijdig kunnen koelen, het asfalt van de wegen zou smelten, het zou onweren, de wegen zouden overstromen, allez, nog goed dat het af en toe eens bewolkt is en regent. Alhoewel, van regen kunnen we meepraten. Maar dit even terzijde, toch alweer een leuk plekje ontdekt in Mons, dankzij jullie alziend oog en cameralens.

Marlou zei

Goedemorgen lieve Gerda,

Ja... Jean-Charles Houzeau de Lehaie... wat een mond vol...

Het is een bijzondere obelisk.
En dat bladgoud... dat heb je toch laten zien.
Mooi!!

Dagdag...
Groetjes, Marlou

.

Chantal zei

de obeslisk staat daar fier en trots

Ferry - Jacqueline zei

Mooie foto's heb je gemaakt. Zonnewijzer is heel apart om te zien. Het is zolang gelden. Ik vind daarachter mooie gebouw om te zien.Heel bijzonder.
Fijne dag.

Hilde zei

goede middag Gerda,
ik sta weer achter op mijn dagschema ;-) (verdoen met de snoeiwerken van de siergrassen -we hebben er zeker 100 staan!-, soep en quiche maken,...), maaaaar
ik kon het echt niet laten om deze ochtend enkele blogjes rond te gaan, en bovenal een kijkje te komen nemen naar wat Mons vandaag te bieden heeft. Een leuk pleintje inderdaad, en met wat zon, bloemetjes en een boompje in bloei moet het heel gemoedelijk zijn.
Liefs, Hilde

Terrence Weijnschenk zei

Jij bent al ons zonnetje, lieve Gerda! Wij hebben er dus niet nog eentje nodig...;-) Intrigerend kunstwerk! Wat zouden al die symbolen betekenen die er in verwerkt zijn? Ik laat daar graag mijn gedachten over gaan!

Lies zei

Je brengt het 'schitterend', Gerda, dus...
Lie(f)s.

HansDeZwans zei

Ik ben er nog nooit geweest, misschien moet ik er eens met de motor passeren.

francky spruytte zei

hier moet je geluk hebben met de zon. Schitterende foto's zijn het in ieder geval.

mijnnikonenik zei

Dan moet jij beslist nog eens terug naar die cultuurstad! Maar van elke foto spat het goud toch af hoor Gerdaake.

thatfullmoonguy zei

Ah ja, op mooie zonnige dagen zien die oude steden en gebouwen/pleinen met grandeur er stukken mooier uit! Maar, de kenner ziet de schoonheid altijd :)
Dankjewel voor je reakties Gerda, leuk! Dat is een mooie methode die ik zelf ook graag toepas, soms even wat logjes tegelijk (nou ja: achter elkaar) lezen.

Het station van Rotterdam, ach ik loop nooit warm voor zulke moderne gebouwen, maar dit is wel goed doordacht geloof ik. Het kon erger!
Over dat lezen: klopt, ik denk dat wijsheid iets is wat je krijgt uit inzichten, en die moeten er misschien al zijn voordat je zulke moeilijke boeken kunt lezen! Deze kunnen je kennis natuurlijk wel vergroten. Ik denk dat evt. wijsheid die ik heb, al ooit is gevormd door mijn karakter en door mijn ouders.

Over lynchpartijen: ben ik ook niet zo'n groot fan van, haha. Zie het bovenstaande :) (Je andere lezers zullen nu wel denken waar gáát dat over???).
En bomen , jaaa.... bedoel je vroeger, als kind? Want toen klom ik als jongetje natuurlijk graag in bomen. Zo hoog mogelijk, geweldig! Later verbond ik de rust die ik daar vond aan de rustige, zo lang doorgaande onverstoorbare levensstromen van oude bomen... die je gewoon voelt als je je in hun omgeving bevindt en zeker als je je er op richt.
Hoewel ik van zee, en van bergen, van land en van oude steden houd, hou ik vooral van bos en bomen!
Dus, dat is mijn relatie met ze en die komt op allerlei manieren terug in mijn leven :)

Liefs en ☼ !
Renesmurf zei

Ja, ik zeg altijd maar, het is zoals het is! En iets wat niet altijd glimt moet dus ook gezien worden op dat soort momenten.

Haba zei

Goede morgen Gerda, ik ben wat vroeg, omdat ik eerst wil stemmen voor ik naar mijn kleindochter ga. Dus extra vroeg opgestaan.
Ik wens je een fijne woensdag toe.

pieterbie zei

mooi plein en dat is wel een heel mooi pronkstuk in het midden er van.
tja, het weer kan je niet kiezen hé.

Mieke zei

Jammer dat er geen zon was want dan had deze foto 2 keer geschitterd, één keer door jouw mooie opname en de tweede keer door de zon. Een mens kan niet alles hebben :-))

FRANK103 zei

Hier worden dit soort kunstwerken geroofd door lieden die koper en andere metalen voor veel geld willen verkopen. Hopelijk zien ze dit fraaie bouwwerk in Mons over het hoofd!