vrijdag 9 januari 2015

Tja...


Men zegt geen slapende honden wakker te maken, maar soms moeten we dat wél doen zoals ik gisteren (klik) en met mij de hele weldenkende en democratische gemeenschap zodat wie nu nog zijn ogen dichthoudt eindelijk alert wordt. Want in Parijs ging het niet alleen om die enkele doden... De wereld davert nu wel heel flink op zijn grondvesten. Het gaat eigenlijk niet alleen om de slachtoffers die echt te betreuren vallen, maar om heel wat meer. Wat in al die islamitische landen gebeurt komt nu wel heel dichtbij hé. het fanatisme staat op onze drempel, en niet die paar daders, maar heel de clan die er achter staat is gevaarlijk voor de democratie die we zo aan ons hart koesteren. Een parallel trekken met de ondergang van het Romeinse rijk én er uit leren is echt niet vergezocht: ook toen liet men het pluralisme in al zijn facetten toe zonder er erg in te hebben dat sommigen, onder andere ook de christenen, slechts één doel hadden: de maatschappij omver te werpen en er een onverdraagzame, starre gemeenschap voor in de plaats te creëren. Want dat was het doel toen, en nu ook weer. De kwestie is nu alert te blijven, heel alert...  Je suis Charlie!

26 opmerkingen:

Haba zei

Goede morgen Gerda. We moeten zeker wakker en alert zijn, ik hoop wel dat de daden van een stel gevaarlijke idioten, niet de tegenstellingen in de maatschappij nog aan gaan wakkeren. Laten we meer samen optrekken, niet lettend op kleur of geloof.

Trouwens wat een lief hondenoog op je foto.

Lutje zei

het is gewoon alles, alles wordt teveel, de mensen worden het moe, daarom gaat het persoonlijk over veel meer....

klaproos zei

er staat heel veel op het spel gerda,

mensen moeten zich niet hun vrijheid laten afnemen door een stel krankzinnigen die anderen bang maken,

ik hoop dat ze ze snel te pakken krijgen,

lieve gerda, laat jij je nooit je vrijheid afnemen door wie dan ook? nee hé,
we staan zij aan zij:-)

xxx

Marjolijn. zei

Ja zeker meis, we moeten waakzaam en alert zijn en blijven.
Maar we geven ons nu niet gewonnen.
Samen staan we sterk, naast elkaar en zonder geweld.
Dat hoop ik tenminste van harte.

Succes vandaag met alle voorbereidingen.

Ferry - Jacqueline zei

Het is zeker treurig wat er toen gebeurt is. Overal kunnen gebeuren. Het word alleen maar gekker. Ik vind wel erg jammer dat leven veranderd word op de wereld. Geef maar de oude tijd van vroeger. We kunnen verlopig geen ellende kunnen zien op tv. Het duurt even dat tv gemaakt word. Hier in Haarlem hebben ook mee geleefd op de markt. Maar ik word zo moe van. Fijn weekend.

Boerin zonder Naam zei

Er zijn geen woorden voor het gebeuren op zich. Maar het is wel toevallig dat er zoveel overeenkomsten te vinden zijn in het verleden.

Kay L. zei

Dag Gerda,

wat ik niet op jouw blog wou zetten, voor er zijn die denken dat ik met de vijand heul het volgende :
al die landen, ook wij hebben indertijd de ‘gastarbeiders’ aangetrokken omdat niemand het vuile werk zelf wou doen.
Toen kon dat nog in’t zwart enz ... we hebben die mensen trachten naar onze hand te plooien, onderdrukt ook wel,
wel hun op één na volgende generatie wreekt zich nu. Toegegeven ze dringen hun zogenaamde geloof op, dat is verkeerd, want iedereen is daar vrij in.
Ikzelf wens niet te geloven want een God zou dit alles niet toelaten. Er zijn nieuwe hitlers aan het opstaan en daar ben ik bang voor.
Mijn dochter werkt in een van de grootste klinieken in het antwerpse, een openbaar gebouw wat als daar zo iemand naar binnenwandelt.
Ik zou bang zijn als patiënt daar in een bed te liggen, nog niet te spreken van het personeel.

Maar wij hebben buiten Mathilde nog nooit een Belgische koningin gehad.
Een hongaarse, een Franse, een Zweedse, met Paola zijn de Italianen limburg gaan overspoelen en door Fabiola zitten we met een spaanse gemeenschap.
Alles moest multicultureel worden, zie hier het gevolg. De belg is bang.
Ik ken heel wat “ buitenlanders “ nooit iets mee voorgehad, ze veroordelen het zelf.
Op reis door al die Islamlanden nooit één probleem gekend. Maar in de binnenstad van Gent en elders kijk ik over mijn schouders.
Omdaat het crapule hier zit.

Wat er nu gebeurt vraagt om oog om oog, tand om tand, maar is dat de oplossing? neen zelfs een grote wereldmacht die wapens levert brengt geen soelaas.
Ik ben blij voor het moment dat mijn dochter geen kinderen “ neemt “ ze hebben geen toekomst meer.

Uiteraard ben ik ook Charlie want wie raakt aan ons heem is De vijand ...
Ik weet niet waar we op afstevenen maar de Haat overtreft ...daar waar vrede zou kunnen leven.

Een "scherp " oog is aan te raden !

John zei

Goedemorgen Gerda,

Onze overheden hebben jaren lang regiems gesteund en wapens geleverd aan verzetsgroepen. Verzetsgroepen die oproepen geweld te plegen in Europa. De wapens leveren. De weg kennen.

Elke dag sterven er kinderen door oorlogsgeweld gesteund door westerse troepen. Daarom loop ik nu niet achter de kudde aan. Ik vind het net zo triest als jij en ieder ander. Maar we hebben dit zelf in de hand gewerkt.

Leflamand zei

Tja... de "ondergang van het Romeinse Rijk": ook toen was er een leider (de Romeinse keizer Theodotius) die besliste dat het Christendom de staatsgodsdienst moest worden (de rest is geschiedenis...).
De voorspelling dat er een Franse moslimpresident wordt gekozen die de Islam als staatsgodsdienst in Frankrijk invoert - thema van het te verschijnen boek waarrond al die heisa draait ("Soumission" van de omstreden auteur Houllebecq) is dus zelfs geen "voorspellende fictie" meer...
Wel met het verschil dat de Christen "martelaren" destijds hun voorafgaande onderdrukking lijdzaam en vreedzaam ondergingen (voor zover we weten...) - terwijl de huidige zogenaamde Islam "martelaren" dolgedraaide agressieve fanatici zijn.
De dag dat de moslimgemeenschap collectief en volmondig afstand neemt van die criminelen en dit ook luidkeels laat horen - en er desnoods een fatwa tegen uitspreekt waar ze anders zo kwistig in zijn - dàn slechts zijn ze geloofwaardig in hun afwijzing van dit geweld. Nu houden ze zich gedeisd en is het zo van: "we weten nooit waarvoor ons zwijgen goed is - laat onze radicalen maar de hete kastanjes uit het vuur halen - het doel heiligt de middelen...". Zwijgen is instemmen: "Wir haben es nicht gewusst" - waar hebben we dit nog gehoord? JE SUIS CHARLIE!

Renesmurf zei

We moeten maar afwachten wat of de mensen gaan stemmen dadelijk he. Want de politiek bepaalt hoe te reageren, met geweld of met liefde.

Marlou zei

Goedemoprgen lieve gerda,

wat een ontzettend goed stukje heb je geschreven!!
Journalistiek van de bovenste plank.
En dan die foto erboven.

Ik ben geraakt!

En ik blijf Charlie!!

Dank je wel.

En we gaan er gewoon een goed weekeinde van maken...
We laren ons niet kisten!

Dikke pakkerd van Marloju

.

Chantal zei

Het leven en de wereld zoals wij die in het Westen graag zien, is niet meer, helaas. We kunnen alleen maar heel hard strijden op een goede manier om die terug te krijgen en te behouden.... ieder op zijn eigen manier,

Joris Reyniers zei

Tja, het begint allemaal al dicht bij huis. De kortzichtigheid van onze politiekers, het ongenoegen van de gewone werkmensen, het gesjoemel van de rijken, de tegenstellingen met de zogeheten nieuwe belgen. In tijden van crisis laait haat en onverdraagzaamheid op. Men zoekt altijd een zondebok voor het oplossen van de problemen. Voor de moslims is het westen decadent, voor ons leven ze daar nog in de middeleeuwen. Zolang de VS baas in de wereld willen zijn, zullen we nooit vrede kennen en zal er wel altijd ergens een brandhaard zijn. Als we eens begonnen met het sluiten van de wapenfabrieken?? Dat zou al een serieuze stap in de goede richting zijn.

Terrence Weijnschenk zei

Wat mij opvalt, lieve Gerda, is dat niemand oog lijkt te hebben voor de oorzaken van extremisme. Waardoor ontsporen jongeren? Waarom citeren mensen uitsluitend de agressieve passages uit heilige boeken? Wat wordt er gedaan tegen verveling? Waarom voelen mensen zich ontevreden? Waarom vinden jongeren zich 'stoer' met een geweer in handen? Op die vragen zou ik wel eens antwoorden willen hebben en niet op vragen als 'Hoe gebruiken wij zoveel mogelijk geweld om gewelddadige acties te voorkomen?' Een cabaretier (ik meen Youp van 't Hek) zei: 'Als geweld het antwoord is, wat is dan de vraag?' Ik vind dat een terecht uitspraak. Moeten wij echt geweld gebruiken om anderen te laten zien dat het gebruik van geweld slecht is? Ik denk van niet en ben blij dat ik vrij ben mijn mening te uiten.

Garfjeuh zei

Is een moeilijke situatie.
We kunnen maar het beste hopen voor de toekomst.
Respect, daar komt het allemaal op neer en daar is jammer genoeg gebrek aan in de wereld.
Fijn weekend.
Gelukkig Nieuwjaar.

willy zei

een moeilijke situatie Gerda die mogelijk voor meer verdeeldheid in onze maatschappij zal zorgen...
ik heb er geen goed oog in..

prettige dag

Mirjam Kakelbont zei

We moeten blijven vechten voor onze vrijheid, anders hadden we ons net zo goed kunnen laten innemen door de Duitsers in WOII. Ik ben het vooral met de oproep van Aboetaleb eens: mensen (jihadisten) die in Nederland kunnen vinden wat ze zoeken, moeten het maar elders zoeken. We willen hier vooral in vrede met elkaar blijven leven. En weet je: liefde is vele malen sterker dan haat!

A van de Aa zei

Tja.... je begint je blog goed…. Tja
Maar wat moet je hierop schrijven en wat is wijsheid, die ik niet in pacht heb.
Kan je wat een stel individuen aanrichten een groep ten laste leggen ? Volgens mij niet, maar pleit dat de groep vrij ? volgens mij ook niet, zij hebben tenslotte die individuen wel voortgebracht…. En vergeet niet, wij als groep keken en kijken ernaar, dus ook wij gaan niet vrijuit.
Het is makkelijk om alles op een grote hoop te gooien, maar in de praktijk werkt dat niet.
Maak er twee hopen van,………. niemand kan, en wil op een van die twee hopen zitten want we weten niet welke de goede is, en we willen alles. En de guldenmiddenweg …… er zijn er zoveel.
Feit is, gooi vuil water bij schoon water, en je hebt meer vuil water…..
Wat in Parijs gebeurde kan in onze maatschappij niet, maar in bijvoorbeeld Syrie of Irak gebeurd het dagelijks.. Wat we hier niet normaal vinden kijken we avonds op tv wel naar en vinden het “normaal” dat het daar gebeurd. En onze antwoorden daarop …. Meer geweld, de andere kant opkijken en tussendoor een dosis humor voor de pijn te verzachten.
Maar waar de een om lacht, huilt de ander om….. maar het moet kunnen in deze maatschappij, waarin alles moet kunnen en mogen……
Nu is er een aanslag op onze wortels gedaan en lopen we ter hoop.
De politici houden de speeches, in de hoop iedereen weer gerust te stellen, want dat willen we als bevolking.
Want ik ben een Charlie, en ik ben bang dat ik een beetje een bange Charlie ben geworden.
Ik heb geen geweer voor mijn verweer, …. ik wil geen geweer voor mijn verweer……
Maar wat danwel….. ????
Je legt hier een link naar het verleden, mijn vrees is meer de link naar de toekomst…………
Wanneer de waarheid de waarheid niet meer mag zijn, wat is er dan nog voor een toekomst…..
Ik ben ChArlie…… en groet Charlie.

Merel zei

Ook ik ben Charlie als nu heel de wereld dat kon dan hoefden we geen angst meer te hebben voor nieuwe terreurdaden. Aan de twee gijzelingen is nu een eind gekomen .. Kon het maar een eind voor altijd zijn

FRANK103 zei

Met extremisten is niet te praten, er is geen compromis mogelijk. En met dit soort actie's zorgen ze er alleen voor dat Le Pen (en Wilders) een boel stemmen gaan krijgen! Voor je het weet loopt het uit de hand, heel hachelijk!

thatfullmoonguy zei

Klopt Gerda, het omver werpen van onze maatschappij is geloof ik het doel. Nou dat is niet goed maar ik geloof eigenlijk ook niet dat dat zal lukken... Voor de rest wil ik er niet veel over zeggen; evt. sluit ik me wel aan bij Terrence in deze. Maar het is ingewikkeld hoor, slogans en snelle oplossingen werken niet. O ja nog even over de Romeinen: dat waren ook geen lekkere jongens! Dus och...

Wat je zei bij mij: het is zeker niet alleen rozengeur en maneschijn; maar het is het leven waarvoor wij zijn gemaakt, zou ik zeggen. Piew ik denk dat ik heel erg moe zou worden van voortdurend leven in sprookjessferen!

Liefs en een fijn weekend,
Clemens.

Albert y Mara fotoblog zei

Deze extremisten zorgen er juist voor dat het volk zich tegen hen keert. Trouwens een stuk mooie tekst heb je geschreven. Ook wij blijven alert NOUS SOMMES CHARLIE en we zijn de goede kant weer opgegaan.

Wim zei

Ik heb er geen goed oog in, Gerda!

pieterbie zei

Ik vrees dat je gelijk hebt, dat het een probleem is zo oud als de wereld zelf.

mijnnikonenik zei

Paris est Charlie

francky spruytte zei

Een westerse vorm van Islam is volgens mij perfect mogelijk als het op een humane manier gebeurt zonder veel extreme vertakkingen die de boel verpesten.
Rassen en culturen hebben zich altijd en overal vermengd zodat er iets nieuws uit voorkomt. Ik hoop dat dit zonder bloedvergieten kan en dat onze latere generaties verder van onze rechten en vrijheden kunnen genieten.