zondag 15 juni 2014

Zondag: bij-tank-dag


De Duitsers werden in 1916 volledig verrast door de inzet van de Britse ‘Mark’ tanks en later van de Franse ‘FT-17’, ‘Schneider’ of ‘Saint-Chamond’ versies. Toch hadden zij helemaal op het einde van de oorlog uiteindelijk ook hun versie van de ‘tank’, zij het véél te laat, wat hen fataal is geworden... De Duitse legerleiding geloofde immers niet in deze völlig idiotischen ‘landschepen’, er werd enkel geïnvesteerd in de marine (slagschepen en duikboten) of de luchtmacht (zeppelins en vliegtuigen). Er zijn dus slechts weinig Duitse tanks gebouwd waaronder de lompe en on-efficiënte ‘A7V’ of de nog lompere superzware ‘K-wagen’ (waarvan er slechts 1 is afgewerkt , dus nooit  ingezet). Daarom vind men, in tegenstelling met de Britse of Franse tanks, van de Duitse A7V nauwelijks zijn ‘vertaling’ in speelgoed, op onderstaand uiterst zeldzaam exemplaar na, waarvan in latere periode het Duitse Reichs-kruis door een ‘modernere’ Wehrmacht-versie is vervangen...

(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

16 opmerkingen:

Chantal zei

En, hoe tanken we vandaag bij? Geen bier weet je nu

Marjolijn. zei

Maak er maar een mooi bij-tankdagje vandaag van, lieve meis.
Mooi dat Guido al die tanks in zijn verzameling heeft.

Fijne zondag.

Haba zei

Goede morgen Gerda, weer twee unieke plaatjes. Ik wens je een heel fijne bijtank zondag vandaag.

Lutje zei

en het is al weer zondag, ik begin straks weer te werken, dus geen tijd om bij te tanken, al had ik het nodig...
Je man heeft mooie stukken in zijn verzameling, en die tekst en uitleg erbij, je moet het maar weten

pieterbie zei

die bovenste ziet er inderdaad bijzonder lomp uit.

OT: Tom heeft al een puike gitaar. Als hij nog van een iets zou dromen denk ik dat het van een Gretch White Falcon zou zijn. Meisjes ziet hij ook graat, net zoals zijn pa dat doet.

John zei

Goedemorgen Gerda,
De tank is een zeer vernuftig oorlog voertuig waarmee behoorlijk wat punten gescoord kunnen worden. In de tweede wereld oorlog had Duitsland wel wat geleerd van de eerste en hadden zij wel wat meer tanks.
Het tankje van hierboven heeft een echte rare vorm en mss dat de Duitsers daarom ook weinig vertrouwen in zijn doeltreffendheid hadden.
Anyway, vandaag lekker bijtanken aan het water voor mij. Ik wens jou een prettige dag.

Leo zei

Het blijft opmerkelijk om te zien hoe die Duitse generaals deze technische slag aardig misten. Nu hebben ze dat later aardig ingehaald. En zeker toen ze de beschikking kregen over de technisch geavanceerde staal- en wapenfabrieken van Skoda in Bohemen bouwde men voor de Wehrmacht de diverse bekende tanks waarmee men niet allee de Blitzkrieg kon opzetten, maar later ook aan het Oostfront de Panther en Tiger wist in te zetten. Tanks die geen echte tegenstanders kenden en slechts door de numerieke overmacht van de Russen en het gebrek aan brandstof of munitie het onderspit moesten delven. Geluk voor ons, pech voor de Duitsers...

suske zei

zo heb ik weer wat bijgeleerd.
Ik wens je verder een fijne zondag en nu ga ik wat bijtanken.

willy zei

wat een kanjer Gerda...

fijne bijtank-dag

groeten

Boerin zonder Naam zei

Ben al wat bijgetankt, maar nog niet genoeg om komende week door te komen. (Er ligt 9 hectare grasland gemaaid, om geoogst te worden)
Mooie foto's met bijzondere verhalen. Mijn kennis is hierdoor ook weer wat bijgeschaafd.

Anoniem zei

Ben even bijgetankt en dat deed deugd na bijna twee weken binnenzitten met neus keel en oorontsteking. Hoop dat je een fijn weekend had.
OT: er was een mooie foto bij met een stenen gezicht (beeldje) dat in de muur hing tegen een rood stenen gebouw en er hingen stofnetjes aan het beeld daarom schreef ik er iets over :-)

merel zei

en heb je lekker bijgetankt vandaag , mooi zo'n foto uit de oude doos

Albert y Mara fotoblog zei

Bijgetankt en bijgeleerd. In het kader van de op handen zijnde burgeroorlog in Irak weer een mooi item op de zondag. 100 Jaar geleden begon de grote oorlog en in feite is ie nog steeds aan de gang, alleen dan door andere landen en ergens anders. Vrolijk wordt je er niet van.

es zei

Inmiddels kijk ik vol belangstelling en genoegen naar de zondag uit: welke origineel tank-exemplaar vandaag...

Wim zei

Hitler heeft op het einde ook zo'n supertank laten bouwen, die trouwens ook nooit operationeel is geweest.

Renesmurf zei

ja, bizarre uitvinding he, maar beter dan een olifant!