donderdag 10 oktober 2013

Het Volkshuis van Horta


In 1895 engageerde de Art Nouveau architect Victor Horta (klik) zich maatschappelijk toen hij de bouwopdracht van de jonge Belgische socialistische partij aanvaarde, en het Volkshuis (klik) bouwde, een soort cultureel centrum 'avant la lettre', met kantoren en vergaderzalen van de partij, een coöperatief warenhuis, een bibliotheek, een ruime feestzaal, een grote toneelzaal, en op het dak van de derde verdieping een panorama-uitkijk over de stad Brussel.
In 1965 werd dit meesterwerk, ondanks internationale druk van onder andere 700 architecten die het jaar voordien in Venetië gepleit hadden voor de redding van het Volkshuis, afgebroken met het argument dat het verouderd en onfunctioneel zou zijn... om het te vervangen door een amorfe kantoorklont.  Slechts enkele schamele resten zijn hier (klik) nog tussen 't welig groeiend onkruid zien. 

26 opmerkingen:

Marjolijn. zei

Jammer hoor, dat zulke gebouwen plaats moeten maken voor nieuwbouw.

Mooi dagje vandaag meis, geniet er toch van, ook al is het koud en nat.

Lutje zei

dit zijn echt resten, nog goed voor iemand die van arduin houdt en het is opgeruimd

Wim zei

Beleidsmakers, eens verkozen gedragen zich als kleine keizers en houden met niets en niemand rekening, wel met zichzelf.

Haba zei

Wat zonde dat dit weg is, er zitten heel bijzondere elementen in, ze hadden het tot rijksmonument moeten maken en desnoods een andere functie kunnen geven.

OT.
Mijn biebbus was stuk, en we mochten er niet mee rijden. Ik rijd niet zelf hoor, daar heb ik een chauffeur voor, die rijdt en werkt ook mee, (opruimen, boeken innemen, boeken sorteren en retour sturen naar andere vestigingen, bus schoonhouden etc.)

LUC zei

Horta is mijn lieveling architect ! In een van zijn huizen is het strip museum gevestigd in Brussel ! de decors uit een stripverhaal van Blake en Mortimer komt ook uit een huis van Horta !

Ps , natuurlijk kom ik heel graag en voel ik het als een plicht in de week langs te komen ! je bent grappig en vrolijk en eerlijk en niet achterdochtig en hebt geen grote dunk over jezelf.
Als je eens in onze streek bent , nodig ik en jou Lefla uit voor de koffie !

John zei

Goedemorgen Gerda,

Wat een prachtig gebouw was dat. En dat vind ik niet omdat het ooit van de socialistische partij was. Nee, ik hou van dat soort gebouwen waar echt iets van uitstraalt. Zo wordt er niet meer gebouwd. Ik zou zo zo'n stuk puin meenemen naar huis als souvenir :D

Terrebel zei

Tsja, 'vooruitgang' wordt vaak bepaald door mensen die democratisch gekozen zijn en daar uit halen dat zij zich blijkbaar als dictator mogen gedragen. Goed dat je dit aan de kaak stelt, lieve Gerda!

Chantal zei

wat een aparte bouwstijl

Kay ♥ zei

Zulke gebouwen moest men eren
er mogen er meer van zijn,
dit karakter is zoveel sterker
dan het glas en beton van heden

modern zijn is daarom geen vooruitgang
en als men deze dingen mocht klasseren
dan hadden we nog wat aan ons cultureel erfgoed

maar toen liepen de mensen
zij en hij met hoed
en groeten iedereen
maar de welvaart en de hoogmoed
brachten tegenspoed ♥

zonde ...

fotorantje zei

wat triestig Gerda
veel te vaak wordt een mooi gebouw nog afgebroken voor een blokdoos

Lies zei

Zo beroemd, Gerda, dat hij nu nog op onze bankbiljetten staat...
Lie(f)s.

Leflamand zei

Van beleid gesproken: na (tijdens) de sloping van Horta's Volkshuis werd destijds door toedoen van een plichtbewust Brussels architect elk bouwonderdeel zowel in ijzer als steen genummerd en gestapeld in een magazijn met het oog op een latere reconstructie - en toen begon de lijdensweg : na meerdere "verhuizingen" binnen Brussel (met de nodige schade) werd de hele opslag overgedragen aan de Monumentendienst van het Vlaams Gemeenschap die de resten na jaaaaren uiteindelijk kon "versassen" aan het Industriemuseum van de Stad Gent (omdat architect Horta in Gent geboren was...) waar de prachtige art nouveau delen nog eens jaaaaren in open lucht bij een oude fabriek lagen te roesten tot ze uiteindelijk in alle stilte aan een oud ijzer handelaar werden verkocht - tijdens de verhuizingen leden de arduinen stenen natuurlijk ook breuk en schade (zie foto's) tot na de nodige plunderingen de laatste overblijfselen een roemloos einde kregen als "tuinmuurtje" ergens in een nieuw park aan de rand van Gent - een pamflet der schande voor de behandeling van één der hoogtepunten van de art nouveau van ons architecturaal werelderfgoed...

Leflamand zei

Oei - ik zou liegen... de écht herkenbare smeedijzeren art nouveau balustrades "à la Horta" van de gevel of de grote feestzaal zijn her en der verkocht en decoratief hergebruikt o.a. in een winkelcentrum of zo... hahaha

pieterbie zei

een schande is het gewoon. Dat zo'n mooi stuk architectuur tegen de vlakte moest.

Leflamand zei

Oei - ik zou liegen 2 : de art nouveau spanten van de feestzaal van het Volkshuis zijn "decoratief gereconstrueerd" in het "Grand Café" Horta te Antwerpen (minus de balustrades want die zitten in het Brussels metrostation Horta ...) en delen van de fameuze Mateotti-zaal fleuren de gelagzaal op : zo is toch niet alles verloren... hahaha x2... supercalifragilexpialidocious!

merel zei

alleen maar een paar steenresten zijn er nog , spijtig want het zag er toch wel mooi uit

willy zei

indertijd een fel gecontesteerde afbraak..

jammer maar helaas...

Anoniem zei

Oei dat is wel heel weinig wat er nog van overblijft! Een hoopje stenen.

Han zei

Jammer dat men alle mooie dingen uit het verleden zo nodig moet slopen. Zo leren we niets uit de geschiedenis en maken weer de zelfde fouten.

Anoniem zei

Hallo,
Alweer typisch Belgisch zou je kunnen zeggen. Architecturaal erfgoed dat moet wijken voor log kantoorgebouw. Hoe vaak hebben we dat al niet gezien? Heel het land bevat ontelbare sites die gewoon verkommeren tot ruïnes, in plaats van de een andere bestemming te geven. Kijk maar naar de oude centrale van Langerbrugge. Het mekka voor koperdieven tegenwoordig!

es zei

Weer een kolfje naar mijn hand oftewel -vrij vertaald- naar mijn hart deze art nouveau. Wat eeuwig zonde toch dat zo'n stuk meesterschap met de grond gelijk wordt gemaakt.

Barbaren zijn het, hier in Nederland gaat het precies zo.

Suske. zei

ik houd ook van deze bouwstijl maar toch moet die weg voor zichtloze nieuwbouw.

Renesmurf zei

zo, daar is wel heel erg weinig van over gebleven. Zo goed als niets. Zonde zeg.

curieuzeneuzemosterdpot zei'verouderd en onfunctioneel' ..

belachelijke woorden, mja ..

ze hebben er wèl voor gezorgd dat we dit meesterwerk enkel via foto's kunnen bewonderen .. :-(((

Albert y Mara fotoblog zei

De trieste blik van Lefla op foto 2 spreekt boekdelen. Wat jammer toch dat ze dit mooie gebouw afgebroken hebben in 1965. Vooral in de tweede helft van de 60 en in de jaren 70 is heel veel cultureel erfgoed tegen de vlakte gegaan. Onze log van donderdag sluit hier goed bij aan.
OT: Al winterkost gegeten? Kennen ze in België boerenkool?

Leo zei

Wat is het toch jammer dat men in die jaren ook in Belgie niet verder keek dan de eigen neus lang was. Dit soort gebouwden zouden we nu vermoedelijk koesteren voor het nageslacht. Ook in Nederland is veel verpest in die tijd en de bouwsels die men er voor in de plaats zette waren (zijn) schrikbarend lelijk.