Salins-les-Bains wordt ook wel de Stad van het Witte Goud genoemd. De eerste inwoners van dit al meer dan 2000 jaar oude historische stadje vestigden zich er voor zoutwinning uit zout grondwater en verdedigden hun ‘witte goud’ met een ring van versterkingen. De Zoutmijnen van Salins zijn, samen met de Koninklijke Zoutziederij van Ar, een historisch en industrieel hoogtepunt van de streek en horen sinds 27 juni 2009 tot het Werelderfgoed van UNESCO. Het complex is gerestaureerd en uitgebreid in 2006-2009 met de mooie hedendaagse architectuur van de architecten Malcotti en Gheza. Het bezoek start met een mijngang uit de 13de eeuw waarvan het hydraulische pompsysteem uit de 19de eeuw nog steeds pekel met een verzadiging van 330 g zout per liter oppompt. In de pannenzaal komen de barre werkomstandigheden van de zoutzieders tot 1962 tot leven. Een bezoek meer dan waard, getuige mijn fotoverslag (klik).
Zo begon de vierde dag van onze studiereis. Van onze Lefla mochten we nog niet op onze lauweren rusten hoor, dus jullie ook niet: ik verwacht dan ook dat jullie de hele rit met ons uitzitten....
Hé, wie sluipt daar de bus uit en probeert met de noorderzon te verdwijnen? Hier komen zeg ik, hiér! *wink, big smile*
PS: En als uitsmijter een tipje: wie de trip wil mee volgen kan het traject rechts bij de pagina's vinden.
Het opladen van de albums kan een tijdje duren en als je wat sneller door de foto's heen wil gaan kan je bij options rechts in beeld de opeenvolging van de foto's op fast zetten.
19 opmerkingen:
Hôh..., Gerda, hard labeur geweest... !
Lie(f)s.
ff snel een webronde maken, en wat zie ik bij jou Gerda, je hebt de afgelopen dagen niet stil gezeten (ikke lekker wel). Wat een prachtige foto's en ook veel albums. Maar dat is voor een andere keer, eerst de vakantie rommel opruimen. Dag, dag en tot morgen.
De hele rit uitzitten is zeker geen straf meis.
Ook van deze laatste dag heb je weer een mooi album gemaakt.
Maak er vandaag ook een mooie dag van ook al is het nog steeds nat en fris.
goeiemorgen gerda,
graag gezien :-0 hier loop ik niet weg, dat weet je:-)
die laatste is erg leuk, die loppt wel wat harder dan normaal hé:-)
gerda de buien hangen hier klaar ik denk......
dat het gaat spetteren:-)
hebbie der zin in :-)
xxx
leuk met dat fotogeniek mannetje erbij :o)
hier in Limburg hebben ze ; het zwarte goud
door omstandigheden stap ik nu pas in de bus maar ik probeer de rit verder mee te volgen
ja ja ontken het maar niet, jullie zijn allemaal gepekeld terug gekomen om wat langer te bewaren en met zakken vol gouden korrels en wat ga je ermee uitspoken, een varkentje pekelen of de slakken zout op hun staart strooien :)
Hé hé ik moet ook nog op de groepsfoto hé, vlug een sprintje!
Je vinger moet toch pijn doen, de dokter heeft binnenkort een nieuwe ziekte: een klikvinger.
Prachtig verslag(je) van dit oude gebouw en zijn industrie. Het uitstekend gedeelte is werkelijk prachtig, een kubus en in wat een zalige kleur.
Ik wens je een gouden dagje zonder regen toe!
Ha, eindelijk, ik kan reageren. Vanmorgenvroeg lukte dat niet. Ik kreeg dit mooie postje in mijn feedreader te zien, maar toen ik wou doorklikken kreeg ik een "not found".
Wist je, waar wij over "peperduur" spreken, hebben de fransen het over "salé".
De peper houden ze liever voor hun biefstukjes, de pavés of de bavettes en wat nog niet allemaal.
Je had daar duidelijk beter weer dan het nu hier is.
heel interessant fotoverslag Gerda...
ik hoop maar dat de zoutzieders er hun zout op de patatten verdienden
...
groeten
Van je ramtamtam
effe bloggen tussen de buien dan,
wereldeigendommen en verhaaltjes overal,
we maken zelf wat zon
als het even kan
met de gekende lesjes
van meesteres Gerda
doctor in de fotogragie
en ne-mens-het-water-van-de-kin-doen-glijden
en mens moet hier wel rijmen.
Graag meegekeken en tot de volgende maar weer ♥
Het witte goud betekent hier Asperges
Zout, idd wit goud, want zo belangrijk om het leven van ons allen te bewaren tegen bederf en ongemak. Maar we eten er wel veel te veel van en dat is dan weer slecht. Is dit zout voor consumptie of voor gladheidsbestrijding?
Ha die gerda...
wat een beeldschoon verslag weer.
Er kwam me iets bekends voor. Zal eens in mijn fotoboeken kijken... volgens mij ben ik in Salins geweest.
Maar zeker weten doe ik het niet.
Ik ben weg van dat kleine ventje op de trap.
Wat een snoepertje...
En jij ook!
Dagdag, dikke pakkerd van Marlou
.
je ventje laat wel mooie stukken zien hoor ,en het eten best gezellig
zo de zien ,groetjes
dit is echt ook wel heel zwaar werk vind ik echt mooi is dit zeg echt heel cool en wie was de fotograaf die weg liep van je ?
echt leuk plaatje
groetjes antony
Hallo Gerda,
Moet eerlijk bekennen, nog nooit van dit oord gehoord. Het bekijken van je fotoreportage geeft wel een indruk van hoe het ooit moet zijn geweest. Hard labeur voor een schamel loon, zoals dat meestal het geval was in de mijnen. Daarbij de armtierige levensomstandigheden van diegenen die hun dagelijks brood er dienden te verdienen. gelukkig behoort dat soort toestanden stilaan tot het verleden, alhoewel er nog veel landen zijn waar dit niet het geval is...
een vermoeiend maar leuke rit hoor !
prachtige foto's.
fijne avond !
een echte zout'mijn'?
ik zag al heel wat zoutwinningen, maar nog nooit in een echte mijn!
ik zit vanaf het puntje van mijn stoel te kijken naar je machtige fotoserie, gerda!
je foto's zijn zo levensecht dat ik mij in salins le bains waan .. :-))
De roestbak die daar uitsteekt vind ik wel heel imposant om zien.
Wij hebben hier zoutpannen die ook 360 gram zeezout per liter oceaanwater produceren ;-) en het ambachtelijke 'Fleur de Sel' dat wordt geoogst is uniek van smaak.
@ In de Philipine gingen wij in mijn jeugd mosselen eten en heel af en toe kreeft :-)
PS: Wederom een knappe reportage, zou ik nog vergeten te zeggen!
Een reactie posten