Met de GVSALM naar Bourgondië 2012

GVSALM - CULTURELE MEIREIS NAAR FRANKRIJK
“ARCHEOLOGIE & MONUMENT IN BOURGONDIË”

Wie mee wil zal zich moeten bukken...!    *wink, big smile*

Wie mee wil zal zich moeten bukken...!    *wink, big smile*

Alle logjes en de linken naar de fotoalbums vind je hier.
Klikken op oudere berichten onderaan om het vervolg te zien.

DAG 1 - ZATERDAG 28/04: Een kennismaking…
Gent vertrek 6:30 (parking Dampoortstation)
Gent - Laon (226km)  (via de ‘Autoroute du Nord’ en de ‘Autoroute des Anglais’ bereiken we)

Laon – door zijn strategische ligging was de ‘acropolis’ van Laon in de 9de eeuw meer dan een eeuw toevluchtsoord voor o.a. de monniken uit de Gentse abdijen tijdens de invallen van de Noormannen - we rijden Laon binnen langs zijn ‘mooiste zijde’: de ‘Rampe d’Ardon’ (prachtig panorama) – we betreden de stad door de ‘Porte d’Ardon’ en wandelen door oude stadskern naar de alles dominerende OLV kathedraal (gebouwd 1155-1235, als derde gotische kathedraal van Frankrijk na deze van Saint Denis en Noyon, maar vóór deze van Parijs en Chartres) beroemd om zijn opengewerkte ‘lantaarn’ torens met beelden en spuwers: o.a. ossen, nijlpaarden, neushorens…, en we verlaten de stad via de Romaanse kapel van de Tempeliers (12de eeuw) – voor de koffiepauze (9:00-10:15) verwacht men ons in de ‘Crêperie Agora’ (Place du Marché) aan de voet van de kathedraal (gelegenheid vrij bezoek, infotoerisme vlakbij) (WC)
(Laon - Châtillon 258km)  (voorbij Reims en Troyes op de ‘Autoroute des Anglais’, aansluitend de ‘Route de Bourgogne’, stroomopwaarts de Seinevallei rijden we het eerste departement van Bourgondië binnen: de ‘Côte d’Or’ – de naam zegt alles…)

Châtillon-sur-Seine – op onze eerste halte in Bourgondië 13:00-15:00 middagpauze - gelegenheid volgen korte stadswandeling (onderweg mogelijkheden tot aanschaf snack) in wat rest van de middeleeuwse stad en de hooggelegen burcht met de Saint-Vorleskerk (begonnen eind 10de eeuw), één der belangrijkste Rijn-Maaslands geïnspireerde romaanse kerken van Frankrijk. Kort bezoek (indien open) aan de Karolingische crypte gewijd aan kerkhervormer Bernard van Clairvaux (1090-1153, dichter en mysticus, telg uit hoge Bourgondische adel die hier werd opgeleid), en eventueel aan de mooie renaissance graflegging beeldengroep – vanaf 14:00 bezoeken we de Keltische afdeling van het Musée du Pays Chatillonnais* in zijn nieuwe behuizing in de voormalige OLV abdij (met de beroemde ‘Trésor de Vix’) en eventueel de Gallo-Romeinse afdeling en deze van de geschiedenis van de metallurgie (busparking op plein tegenover of naast museum) (WC)  
(Châtillon - Fontenay  32km via Montbard)  (onze volgende halte is)

Marmagne – de romaanse cisterciënzerabdij van Fontenay - het mooiste en meest intacte klooster van deze orde in Frankrijk, gesticht 1118 door Bernard van Clairvaux. Tot in de zestiende eeuw kende de abdij een grote bloei. Ze overleefde de Franse Revolutie vrij goed en kwam in 1820 in handen van de gebroeders Montgolfier die er een papierfabriek inrichtten. De abdij werd in het begin van de twintigste eeuw in haar oude glorie hersteld door bankier Edouard Aynard - vandaag UNESCO werelderfgoed - vrij bezoek der gebouwen* 15:45-16:45 (WC)
(Fontenay - Buffon 11km)  (langs het schilderachtige ‘Canal de Bourgogne’ gaat het naar)

Buffon - Grande Forge de Buffon - deze uniek industriële erfgoedsite, één der mijlpalen van de Industriële Revolutie in Frankrijk, is de opvolger van de domaniaal metaalverwerkende bedrijvigheid van de abdij van Fontenay in de middeleeuwen - gelegen tussen de Brenne en het kanaal van Bourgondië werd hier in het pré-stoomtijdperk door de aanwezigheid van deze waterlopen zowel energie als transport aangeboden. Dit metallurgisch modelbedrijf (hoogoven, ‘maka’ of smidshamer aangedreven door een watermolen, smederij), nu een historisch monument, werd in 1768 gebouwd door Georges-Louis Leclerc graaf van Buffon (1707-1788), de befaamde bioloog en geoloog van Louis XIV, om er te experimenteren met mineralen - geleid bezoek* 17:00-18:00 (WC)
(Buffon - Beaune 99km)  (voorbij de versterkte stad Semur-en-Auxois) door het golvende groene Bourgondische landschap rijden we naar)

Beaune - we bereiken onze eindbestemming in het departement ‘Côte d’Or’ om in te checken in onze respectievelijke hotels. Steeds bezorgd om typische logementen uit te kiezen, boekte ik ditmaal in de middeleeuwse stadskern vlakbij de OLV-hoofdkerk, het beroemde Hotel-Dieu en andere historische bezienswaardigheden, verdeeld over twee charmante hotelletjes op een boogscheut van elkaar. Ter bescherming van de binnenstad is deze wel ‘busvrij’. Van de busparking aan het bastion St. Jacques is het een 250m (groep 1 Hotel Central) resp. 500m (groep 2 Hotel Athanor) te gaan
19:30 check-in Hotel Central*** + check-in Hotel Athanor Centre*** - 3 overnachtingen HP - diner 20:30 in restaurant ‘Cheval Blanc’ (bij Hotel Central)

DAG 2 – ZONDAG 29/04: Op zoek naar de Côte d’Or…
Beaune ontbijt - vertrek 8:30
(Beaune - Solutré-Pouilly  98km)  via Chalon-sur-Saône, Tournus en Mâcon, langs de ‘Autoroute du Soleil’, door de vallei van de Saône naar het rotsige natuurmonument   

Solutré-Pouilly – Musée Départemental et Parc Archéologique de la Préhistoire
Gelegen aan de voet van de ‘Roche de Solutré-Pouilly’ nabij Mâcon, omvat het ‘Musée Departementale de la Préhistoire’ aldaar, prehistorische vondsten die er sinds 1866 zijn opgegraven aan de voet van dit indrukwekkende geologisch fenomeen. Gedurende meer dan 25.000 jaren kwam de prehistorische mens er samen om te jagen op duizenden wilde paarden, rendieren, mammoeten en andere zoogdieren die ter plaatse werden geslacht
- vrij bezoek* 10:00-11:00 (WC)
(Solutré-Pouilly - Berzé-la-Ville 12km + korte wandeling)  (een korte rit brengt ons naar)

Berzé-la-Ville – priorij ‘Château des Moines’ geleid bezoek* 11:15-12:15 – kapel 11de-12de eeuw (unieke fresco’s met Byzantijnse invloed die een impressie geven hoe het interieur van de verdwenen abdijkerk van Cluny er ooit heeft uitgezien)
(Berzé-la-Ville – Berzé-le-Châtel 5km)  (vlakbij de vorige stop ligt onze ‘aperitief’-halte)

Berzé-le-Châtel – één der belangrijkste en best bewaarde feodale burchten van Bourgondië, tussen 13de en 15de eeuw gebouwd bij een 10de eeuwse Karolingische kapel - sinds 991 is Berzé vermeld in een charter van Cluny als “un château construit au dessus d’une chapelle” - geleid bezoek met wijnproeven* 12:30-14:15 (WC)
(Berzé-le-Châtel – Cluny 7km)  (op enkele ‘boogscheuten’ daar vandaan ligt)

Cluny – dit ingeslapen stadje was ooit vermaard om het rijkste en grootste benedictijnen klooster van de vroege middeleeuwen, in 909 gesticht. De Romaanse kerk van de abdij was, vóór de bouw van de St.-Pieter te Rome, de grootste kerk van de christenheid. De indrukwekkende resten geven nog een goed beeld van dit monumentale gebouw. Het gaf de naam aan een bouwstijl. In de bloeitijd was het een belangrijk centrum van (theologische) geleerdheid. In de 13de eeuw raakte Cluny in verval en de organisatie viel uiteen. Het klooster bestond tot de Franse Revolutie. Daarna werd het grotendeels gesloopt. In 2010 vierde de beroemde abdij haar 1.100 jarig bestaan en kreeg de hele site een facelift. De Cluniacenzer bouwstijl is de stijl die tijdens de Romaanse periode door de benedictijnen van Cluny werd gepropageerd bij de bij hun beweging aangesloten kloosters of kerken (Vézelay, Anzy-le-Duc, Paray-le-Monial) - middagpauze - gelegenheid volgen geleide stadswandeling langs aantal romaanse huizen en circuit langs resten van de gewezen abdij (met ‘virtual reality’ 3D film) –aanrader: Lapidarium in tiendenschuur met monumentaal dakspant (‘Farinier’) 14:30-16:00 (WC)
(Cluny – Tournus 33km)  (een korte rit via Cormatin et Chapaize brengt ons naar de van Cluny afwijkende romaanse architectuur van)

Tournus – versterkte abdijkerk St.-Philibert (gebouwd 950-1020) – korte stadswandeling en bezoek 16:45-17:45 - de oudste en mooiste Lombardisch-Romaanse kerk van Bourgondië (crypte, kapitelen, mozaïeken), kloostertuin, refter, kapittelzaal…
(Tournus – Brancion 15km + korte wandeling)  (als er onderweg geen vertragingen zijn bezoeken we nog)
Brancion – een Bourgondisch ‘adelaarsnest’ - ruïne feodale burcht 12de-14de eeuw met pittoresk middeleeuws dorp in het voorhof - typische Bourgondische huizen met galerij, markthal, Romaanse castrale kerk 10de–12de eeuw (964 vermeldt in charter van Cluny - fresco’s) – ensemble in volle restauratie – bezoek 18:15-19:15 (WC)
(Brancion – Beaune 70km)  (verdiende rust krijgen we op de terugweg naar onze ‘schaapsstal’)

Beaune – diner 20:30 in restaurant ‘Cheval Blanc’ (bij Hotel Central) - nadien gelegenheid tot vrije nachtwandeling langs het ambitieuze lichtplan der monumenten in de oude stad en over de stadsmuren en hun bastions

DAG 3 – MAANDAG 30/04: Astérix achterna…
Beaune ontbijt – vertrek 8:30

Vooraf korte stadswandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden van Beaune, gevolgd door vrij bezoek aan het Hôtel-Dieu* 9:30-10:15) (WC)
Nicolas Rolin (1376–1462), geboren in Autun, politicus, mecenas en humanist, kanselier van de Bourgondische hertog Philips de Goede, was samen met zijn tweede vrouw Guigone de Salins de stichters van de beroemde Hospice van Beaune met zijn typisch Bourgondische veelkleurige daken, en waarin een schilderij van Rogier Van der Weyden aanwezig is
(Beaune – Alésia 90km)  (via de ‘Autoroute du Soleil’ en de ommuurde middeleeuwse stad Semur-en-Auxois noordwaarts naar)

Alise-Sainte-Reine (nieuwe MuséoParc Alésia - open sinds maart 2012!) - de ‘roots’ van Frankrijk - de opvolger van het 2005 opgedoekte ‘Archéodrôme de Bourgogne’ - hedendaagse architectuur van Bernard Tschumi, de architect van het Acropolismuseum in Athene en het Parc de la Villette te Parijs - geleid bezoek recent geopend ‘Centre d’Interpretation d’Alésia’* 11:30-13:45 (WC)
(goed nieuws! we houden onze middagpauze in het museum en niet in Flavigny: er is een recent geopend ‘democratisch’ self-service restaurant en zelfs een sandwicherie aanwezig…)
(Alise-Sainte-Reine – Flavigny-sur-Ozerain  6,5km)  (na een korte rit pauzeren we in)

Flavigny-sur-Ozerain - versterkt middeleeuws stadje gegroeid rond een Karolingische abdij uit de 8ste eeuw, opgenomen in de lijst van ‘Les plus belles villages de France’. Flavigny was het decor voor de film ‘Chocolat’ (met Juliette Binoche) - ook bekend om zijn anijspastilles uit de abdij van Flavigny, volgens de legende hier geïntroduceerd door de Romeinse veteraan Flavius - middagpauze – korte wandeling door dit schilderachtige dorp 14:00-14:45) (WC)
(Flavigny - Vitteaux 15km)  (verder zuidwaarts gaat het naar)

Vitteaux-sur-Brenne – dit pittoreske dorp bevat, gegroepeerd rond het dorpsplein, enkele der niet te missen oudste en meest representatieve voorbeelden van Franse middeleeuwse woningbouw (13de tot 15de eeuw) - korte stop 15:00-15:30
(Vitteaux - Oppidum de Bribacte 74km)  (via het ‘Parc Naturel du Morvan’ en Saulieu bereiken we het)

Archéosite Mont Beuvray - Bibracte – het ‘Museum van de Keltische Beschaving in Europa’
is ondergebracht in een modern gebouw (1995) en vertelt op de verdieping het boeiende verhaal van de Keltische beschaving via de geschiedenis van de oppida (vestingsteden) die 2000 jaar geleden overal in Europa verspreid lagen, en toont op het gelijkvloers de resultaten van de opgravingen sinds 1984 op de site van Bibracte uitgevoerd door archeologen uit heel Europa. Diverse maquettes, audio- en beeldmateriaal en reconstructies maken het museum aantrekkelijk en bieden de mogelijkheid om het dagelijkse leven van onze voorouders te leren kennen. U ontdekt zo de sociale organisatie, de kunstnijverheid, de landbouw, de handel, maar ook de religie, de kunst en cultuur van volkeren die minder barbaars waren dan Caesar ons wilde doen laten geloven…
geleid bezoek aan het museum* (met Nederlandstalige gidsen) 17:00-18:30 (WC)
(Oppidum de Bibracte – Autun 29km)  (zonder vertragingen onderweg houden we in)

Autun nog een rondrit langs een deel van de Romeinse stadsmuren met een korte stop aan de Porte St.-André.  Autun - ‘Augustodunum’ was in de Romeinse periode de hoofdstad van Bourgondië. Kort voordat Caesar de Galliërs nabij de Mont Beuvray versloeg werd de stad gesticht, en weldra groeide zij uit tot een grote Romeinse vestigingsplaats met tempels, aquaducten en machtige verdedigingstorens. Weinig bleef daarvan bovengronds behouden: delen van de stadsmuur, de funderingen van het theater, resten van twee stadspoorten en een tempelruïne…
Autun was ook de geboortestad van de Bourgondische kanselier Nicolas Rolin (1376–1462).
(Autun - Beaune 48km)  (voorbij het gave Bourgondisch kasteel La Rochepot bereiken we opnieuw)

Beaune - 20:30 diner

DAG 4 – DINSDAG 01/05: Industrieel erfgoed uitsmijter…
Beaune ontbijt – 8:00-8:30 inladen bagage
(Beaune - Salins-les-Bains 124km)  (de laatste dag van onze culturele reis in Bourgondië begint in)

Salins-les-Bains ‘Stad van het Witte Goud’ - de eerste inwoners van dit al meer dan 2000 jaar oude historische stadje vestigden zich er voor zoutwinning uit zout grondwater en verdedigden hun ‘witte goud’ met een ring van versterkingen - samen met de zoutfabriek van Arc-et-Senans wereldcultuurerfgoed UNESCO – het museum is gerestaureerd en uitgebreid in 2006-2009 met hedendaagse architectuur door architecten Malcotti en Gheza -
geleid bezoek oude zoutmijn en vrij bezoek zoutmuseum* 10:00-11:30 (WC) gevolgd door middagpauze - gelegenheid korte stadswandeling 11:30-12:30
(Salins-les-Bains - Arc-et-Senans 16km)  (noordwaarts gaat het naar het tweede ‘zout’ luik)

Arc-et-Senans – ‘Manufacture Royale du Sel’  - ‘utopische’ architectuur uit 1775 – de oudste belangrijke industriële architectuur in Frankrijk (in werking tot 1895) - wereld cultuurerfgoed UNESCO - geleid bezoek ‘Decouverte de la Saline Royale’* 13:00-14:00 (WC)
(Arc-et-Senans - Dijon 84km)  (en onze kennismaking met Bourgondië ronden we af in)

Dijon - stadswandeling in de historische kern van deze hoofdstad van Bourgondië, 15:00-16:30 (WC) - sinds 2008 net als Beaune ‘Ville d’Art et d’Histoire’ - gevolgd door afscheidsdiner in typisch Bourgondisch restaurant 16:30-18:00 (place Saint-Bénigne)
Wandeling langs het Prinsenhof van de hertogen van Bourgondië (o.a. de donjon van Karel de Stoute,), de gotische 13de eeuwse Notre Dame kerk, de 12de eeuwse Saint Bénigne kathedraal (met 10de-11de eeuwse crypte), de vele middeleeuwse en renaissance huizen, en de 17de en 18de eeuwse ‘hôtels particuliers’ met hun veelkleurige tichel-daken…
vertrek 18:00  (Dijon – Gent  565km – sanitaire stop onderweg)


Geen opmerkingen: