zondag 14 mei 2017

Zondag: bij-tank-dag

Kroniek van de Eerste Wereldoorlog - nu zo'n 100 jaar geleden in de lente van 1917... 

De geallieerden namen hun offensief, dat in het najaar van 1916 was afgebroken, in het voorjaar van 1917 weer op. Aan het westelijke front hadden zij een numeriek overwicht - de Fransen door de aanvoer van troepen uit hun koloniën in Noord-Afrika en de Engelsen door de in 1916 ingevoerde algemene dienstplicht en de inzet van hun 'tanks'... Daarbij kwam de feitelijke oorlogsverklaring van de Verenigde Staten aan Duitsland, hoewel dit nog niet onmiddellijk tot een daadwerkelijke deelname van de Amerikanen aan de oorlog leidde. Het eindeloze bloedvergieten zonder merkbaar resultaat door de schuld van het onpopulaire Franse opperbevel werkte demoraliserend op de Franse soldaten en ze sloegen aan het muiten alsof het virus van de aan de gang zijnde Russische Revolutie ook op hen was neergedaald. 



Dus moest er een 'stoelendans' binnen het Franse opperbevel voor een doorbraak zorgen uit de "impasse" waarin het westerse front was terechtgekomen. 
Pétain volgt Nivelle op als opperbevelhebber en Foch werd stafchef van het Franse leger. Ook het Franse opperbevel werkte koortsachtig aan hun versie van de tank. De muiterij werd ondertussen zonder genade neergeslagen. Honderden in feite onschuldige "poilus" werden voor de krijgsraad veroordeeld en tientallen muiters werden als 'voorbeeld' gefusilleerd... Maar de Fransen bleven oorlogsmoe, de hoofdlast kwam op de schouders van de Engelsen te liggen en het wachten was op de inzet van Amerikaanse en Canadese troepen, nu aan het oostelijk front de strijd door de Russische Revolutie vrijwel was beslecht en nieuwe Duitse eenheden in het oosten vrijkwamen voor het westelijk front. De overwinningskansen in de Eerste Wereldoorlog stond voor het kamp van de Geallieerden plots op 'kantje boordje'...




(Foto's GerdaYD)

(Momenteel wordt in de bossen van de Argonne nabij het dorpje Massiges, tussen de slagvelden van de Champagne en Verdun op de site "Main de Massiges", wetenschappelijk archeologisch onderzoek verricht op een sinds 100 jaar onverstoorde plaats waar de gruwel van de loopgraven kan worden opgegraven en aan het publiek getoond)