zondag 23 april 2017

Zondag: bij-tank-dag



La Main de Massiges... (Argonne, Frankrijk)
Dit merkwaardig benoemde slagveld in de Argonne, halfweg tussen Reims en Verdun, is berucht geworden omdat er minstens 25.000 Franse hoofdzakelijk koloniale soldaten sneuvelden, gewond raakten of gewoonweg nooit zijn teruggevonden. 
Als nagenoeg niet te veroveren en in Duitse handen staat het onder deze naam bekend wegens zijn grosso-modo vorm van een hand met gespreide vingers. De Main de Massiges was het toneel van onophoudelijke gevechten tussen Franse en Duitse troepen, tussen hevige beschietingen door, vanaf het eerste offensief in 1915. De Duitse stellingen zijn slechts met succes aangevallen vanaf de lente van 1917 -nu zo’n 100 jaar geleden- en uiteindelijk ingenomen einde 1918. 
De Fransen stonden voortdurend onder vuur omdat ze eerst de brede vallei van het Tourbe-riviertje moesten oversteken, zoals de bijgaande door een oorlogskunstenaar geaquarelleerde zichten vanop de Franse stellingen (voorgrond) duidelijk maken. Het was één van de meest langdurig status-quo slagvelden van het Westers loopgravenfront. Een lokale archeologische vereniging heeft zich tot doel gesteld een deel van de Duitse, nadien door man-tegen-man gevechten door de Fransen veroverde loopgraven, terug vrij te maken en te restaureren in de toestand waarin ze eind 1918 zijn verlaten, met origineel teruggevonden zowel Duitse als Franse militaire voorwerpen. Daarbij zijn nog een aantal gesneuvelde soldaten geïdentificeerd en aan hun families overgedragen. 
Het slagveld van de Main de Massiges is op het ogenblik dus één van de meest aanschouwelijke getuigen van de “Groote Oorlog”... Voor meer informatie hier klikken!
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)