zondag 4 december 2016

Zondag: bij-tank-dag

De Slag bij Verdun - één der bloedigste van de Eerste Wereldoorlog - zou nu honderd jaar geleden op 18 december 1916 eindigen met een Duitse nederlaag. De Franse verliezen aan gesneuvelden, gewonden en gevangenen bedroegen - spijts hun overwinning - 460.000  soldaten. Bij de Duitsers vielen 280.000 slachtoffers. De inzet aan Duitse zijde van manschappen en materiaal beïnvloedde de gevechten elders zowel op het westelijk als het oostelijk front. Zo werd de Slag aan de Somme op de hoogvlakte tussen Albert en Péronne midden november 2016 voortijdig afgebroken wegens het groot aantal verliezen (méér dan één miljoen slachtoffers), spijts de aanvankelijke stootkracht van de Britse tanks vanaf 15 september in dat jaar. 
Toen de Duitsers er hun eerste schrik overwonnen voor deze “Panzerdrachen”, werden verwoede pogingen ondernomen deze met moed der wanhoop “te veroveren”. 
Bijgaande iconische scène (die volgens verklaringen meermaals in de laatste twee oorlogsjaren plaatsgreep) werd op basis van samengevoegde foto’s en verklaringen van ooggetuigen door de bekende frontkunstenaar Fortunino Matania vereeuwigd.
Zie ook “De slag bij Verdun”  (klik).
(verzameling Guido Deseijn alias Leflamand)