zaterdag 17 oktober 2015

ARTS et METIERS COMMUNICATIE GELUID BEELD


Geluid in engste zin is de hoorbare verandering van de luchtdruk. Geluid kan ook in een ander medium optreden, bijvoorbeeld door drukwisselingen in water. In ruimere zin is geluid iedere verandering van de heersende statische atmosferische druk, al dan niet hoorbaar. Heel algemeen wordt onder geluid iedere verandering van de dichtheid van een elastisch medium verstaan. Geluid plant zich als een longitudinale golf van dichtheidswisselingen van het medium voort.

Geluid kan door mensen of dieren met een gehoororgaan worden waargenomen wanneer het trommelvlies van het oor in trilling wordt gebracht en het gehoororgaan deze trillingen verwerkt tot signalen die door en met de hersenen worden geïnterpreteerd.

Een geluidsbron veroorzaakt veranderingen in luchtdruk die zich in een golfbeweging door lucht voortbewegen. Wanneer zo'n geluidsgolf het trommelvlies bereikt, wordt dit aan het trillen gebracht in overeenstemming met de frequentie van de geluidsgolf.

Veranderingen in luchtdruk moeten bepaalde karakteristieken hebben om te worden waargenomen, zoals het uitoefenen van een voldoende druk op het trommelvlies met een bepaalde frequentie. Als het geluid te zacht is, kan het niet worden waargenomen, maar wel met meetapparatuur worden gemeten. Sommige luchtdrukveranderingen worden niet als geluid waargenomen, maar wel fysiek ervaren.

Geluid wordt gemeten met een microfoon. De geluidsgolf neemt ook energie met zich mee, maar die energie is relatief gering. Geluid wordt vaak afgebeeld als een sinusgolf, maar fysisch gezien is geluid in een medium als lucht of water een longitudinale golf: de golfbeweging heeft dezelfde richting als de voortplanting van de energie. De toppen van deze golf zijn de drukmaxima, de dalen van deze golf zijn de drukminima.

Een beeld in de optica ontstaat op de plaats waar de lichtstralen samenvallen die van een voorwerp afkomstig zijn en door een lens of een spiegel gebundeld zijn. Bij een voorwerp op voldoend grote afstand zal het beeld in het brandpunt van de lens gevormd worden, bij voorwerpen op kleinere afstanden zal het beeld verder van de lens af liggen. Idealiter worden alle punten in een voorwerpsvlak onvervormd weergegeven in een daarmee evenwijdig beeldvlak aan de andere kant van het optische afbeeldingssysteem; in de praktijk zullen er altijd allerlei soorten afbeeldingsfouten zijn. De uitdaging voor de ontwerper van een optisch systeem is die fouten zo klein mogelijk te maken.

In de meeste gevallen zal het beeld in een beeldvlak vallen dat min of meer cirkelvormig is. Afhankelijk van de toepassing kan er met het beeld het volgende gebeuren:

Een luchtbeeld kan bekeken worden met een tweede lens, een oculair. Dit wordt toegepast bij microscopen, verrekijkers en telescopen.
Het beeld kan op een vlak geprojecteerd worden, zoals bij een projector, beamer. Ook het matglas van spiegelreflexcamera's is een voorbeeld hiervan.
Het beeld kan op een sensor vallen:
In het oog valt het beeld van de ooglens op het netvlies
In de „chemische” fotografie valt het beeld op een film, waarna het door chemische bewerkingen permanent gemaakt kan worden.
In de „elektronische” fotografie kan het beeld door een beeldsensor omgezet worden, waarna het elektronisch bewerkt en opgeslagen kan worden als videobeeld of digitale foto.
(met dank aan Wikipedia)

Ziezo, met deze hele boterham om te behappen en de toestellen om geluid en beeld vast te leggen én te reproduceren die je hier kan bekijken, zend ik jullie het hopelijk heerlijk weekend in!

15 opmerkingen:

Lutje zei

zoals op nr 6 vraag ik me af, wat is het, en dan op 8 zie ik zo'n mooie radio, je reeks is weer super om naar te kijken.
Geniet ook jij maar van het weekend, het regent al niet, dus de dag begint al goed

Ferry - Jacqueline zei

Deze muziekinstrumenten is heel oud. Leuk dat deze dingen ziet in museum. Er zijn zoveel verschillende. Filmcamera dat is zeker heel lang geleden. Radio gaaf om te zien hoe toen was. Mooie foto's heb je gemaakt.
Fijn weekend.

Marjolijn. zei

Ja mooi, die oude toestellen.
Je kunt je bijna niet meer voorstellen hoe dat toen allemaal werkte en dat het beeld en geluid gaf.

Mooi weekend meis en geniet volop...!!

Haba zei

Goede morgen Gerda, de foto van dat oude radiootje doet me denken aan mijn eerste draagbare radio, die ik kocht toen ik op kamers (kot) ging om in Amsterdam te gaan studeren. Dat was ook zoiets om te zien, al zal het misschien wel nieuwer zijn geweest dan het museum exemplaar.
Mooie reeks weer om te bekijken.
Ik wens je een fijne zaterdag toe.

pieterbie zei

ik heb geluid altijd als een complex concept gezien.
Ik weet natuurlijk dat jouw uitleg hier perfect klopt, maar ik blijf het een ingewikkeld gebeuren vinden.
De verzameling in het museum zal mij wellicht niet helpen om het te begrijpen, maar opnieuw is het precies toch een heel unieke collectie.
Ik zou er ook maar foto's van genomen hebben, was ik daar geweest.
Jij doet precies veel meer, chapeau!

John zei

Geluid. Een erg leuk onderwerp Gerda, en jij maakt het nog eens super interessant met je foto's erbij. Zonder al dit kon ik nu niet naar de radio van Hans luisteren. Of straks naar internet radio. En zonder geluid geen gitaar :)
Maar prachtige foto's. Ze kunnen zo in een boek.
Ik wens je een goed w-end.

Natasja zei

Wauw, die ene met die doorzichtige hoorn zo mooi... Het is genieten geblazen.

Renesmurf zei

Ik hou erg van geluid, de hele dag door, en ik probeer dat te beseffen ook! En ik hou van rust.

FRANK103 zei

Zelfs die satelliet ziet er prehistorisch uit terwijl die maximaal 50 jaar oud kan zijn. Heel hachelijk!

Suske. zei

ik had het deze middag nog met mijn vrouw over hoe radio in enkele decennia enorm geëvolueerd is van middengolf tot DAB.
Dit toont nog meer hoe de geluiddragers geëvolueerd zijn net als de "beeldbuizen".
Fijne zaterdag !

christiene zei

flinke boterham Gerda,hier is veel te verhappen,geen geluid
maar wel mooie beelden zoals het eens was.
wens je een mooi weekend!!
met alles er op en aan.
groetjes...............

A van de Aa zei

Inderdaad een hele boterham om te behappen, maar gehapt hebben we hem *Big Wink*
Een museum vol van dit soort apparaten.... vraag me af hoe men de cloud in het museum krijgt .....
Gtje
Fijn weekend *Winkie*

Lies zei

Geeft/heeft nog altijd een andere (durf ik te zeggen warmere) klank dan de hedendaagse digitale muziek...
Lie(f)s.

Morgaine zei

Foto 12, volgens mij is dat de eerste scratch geval voor dj's hahahaha geweldig album weer Gerda met een hoop info vooraf, heerlijk!

Ennuh, ot, heel graag gedaan, ben blij dat ik jou en Guido even heerlijk heb kunnen laten lachen vanmorgen met Picasso, het is gewoon een gekke kat, absoluut geen knuffelaar en hij ligt wel vaker zo maar toch ook weer niet, op de grond, op de bank meestal niet, vandaar. En hij bleef zowaar eens liggen inderdaad, want meestal als hij de camera ziet, de grote is ie al weg, lol.

X

Albert y Mara fotoblog zei

Een schitterende log die mooi aansloot op onze zwijmelaar op zaterdag. Foto 8 is onze favoriet. Schitterende radio met op de zoekschijf Radio Luxembourg en Hilversum. Allebei stations die niet meer bestaan. Vooral die eerste is onlosmakelijk verbonden met onze jeugd naast de zeezenders. Waar of niet? Tank ze bij morgen bij.