zondag 26 oktober 2014

Zondag: bij-tank-dag


Op 14 oktober 1914 marcheerden de Duitse troepen 'vreedzaam' Gent binnen...


Na de zware vernielingen die de binnenvallende Duitsers hadden aangericht als gevolg van de weerstand door de Belgische krijgsmacht bij de belegering van Luik, Antwerpen, Leuven... bleef Gent gelukkig van beschieting gespaard door de koelbloedigheid van haar burgemeester. Ingenieur Emile Braun kwam met de invallende macht een afkoopsom overeen om zijn stad te vrijwaren, waaronder honderdvijftig ton haver voor de paarden, honderd fietsen, vijfentwintig binnenbanden voor auto's, medisch materiaal.
Maar merkwaardigerwijze ook tienduizend liter bier en niet minder dan honderdduizend sigaren! Zijn inspanningen tot het verzachten van de ellende die de Gentenaars moesten ondergaan bezorgde de burgemeester de bijnaam Miele Zoetekoeke.... 

Gent werd 'Etappe' (open stad) verklaard, alle openbare gebouwen bezet, fabrieken geplunderd van hun machines en de inwoners moesten alles inleveren wat de bezetter eiste - doch het historisch bouwkundig patrimonium bleef gespaard. 

De Duitse invaller gaf zelfs ter gelegenheid van dit 'heugelijke' feit een (zeldzaam geworden) luxueuze 'feestpostkaart' uit: "Unsere Truppen in Gent - 18 Okt. 1914" ... Deze was in reliëf en durchsichtig uitgevoerd - iets uitzonderlijk! - want als je ze in het licht hield zag je een zonsopgang boven de beroemde 3 torens! Dat het jaar daarvoor in 1913 Duitsland - blijkbaar met succes - nog had deelgenomen aan de Wereldtentoonstelling aldaar en er dus goede herinneringen aan had, zal er veel toe bijgedragen hebben. Vóór het begin van de oorlog waren de Duitsers - vooral de Duitsche Pilsner zelfs de hype in Gent - dat zou met de gebeurtenissen van 1914 snel omslaan... 

Dat het Etappenleven in Gent niet van een leien dakje liep bewijst ook het fameuze oorlogsdagboek van de Duitse soldaat Heinrich Wandt waarvan hier een recensie.

(verzameling Guido Deseijn aka Leflamand)

21 opmerkingen:

Lutje zei

elke zondag geschiedenis, zoals ik 'm nog nooit gehad heb, en het staat me nog aan ook.
De foto's en de prentjes, je hebt echt een mooie verzameling

lolbol zei

prachtig zeg echt een heerlijk is dat zeg ,mooi verzameling
die je zeker mag koesteren ,ik, wenje een fijne zondag toe
groetjes antony

Marjolijn. zei

Het kostte wat in die tijd, om veel schade te voorkomen.
Maar beter voorkomen dan genezen.

Mooie zondag meis en geniet volop.

klaproos zei

brrrrr, vreedzaam komen ze binnen ,dat is dan ook alles hé gerda,

een prachtig schilderij,


ik hoop dat jouw da ook zo aangenaam is:-)

vanuit brabant zeg ik splish splash :-)

xxx

Haba zei

Goede morgen Gerda. Wat bijzonder dat Guido die kaart in zijn collectie heeft. Ik weet eigenlijk veel te weinig van WO I misschien omdat dat vroeger bij geschiedenis niet zo uitgebreid werd behandeld als WO II. Maar het is goed dat jij er iedere keer een stukje over schrijft, dan weet ik er ook weer een beetje meer over.
Fijne zondag gewenst.

pieterbie zei

tja, het waren triestige tijden.
mooi verhaal dat je hier brengt, geschiedenis les waar ik graag naar luister.

John zei

Goedemorgen Gerda,

Is het daarom dat Gent nog zo een mooie stad is? Ik vind het wel slim wat de toenmalige burgemeester deed. Hij heeft daarmee ook heel wat levens gered.

Hier in Zeeland zaten ook veel Duitsers. In Lewedorp hielpen ze ook gewoon met de arbeid op het land en in de bakkerij en zo. Dat leverde ze natuurlijk ook een berg eten op, maar de verhalen die ik heb gehoord liegen er niet om. De meeste soldaten waren blij dat ze hier zaten en niet hoefde te vechten.

Dank je wel voor dit stukje geschiedenis over Gent.
Geniet van je zondag.

Suske. zei

Allemaal dingen waar ik nog nooit van gehoord had. Interessant voer hoor Gerda.

Renesmurf zei

Radio 538 is een commerciele radiozender in Nederland.

Kay ♥ zei

Kom ik ook even bijtanken,
met een brede lach
en met groot ontzag
zie ik architectuur en boeiende lecture.
Mooi deze en is geheel naar mijn zin,
zodoende een goede ontwikkeling
van geschiedenis en presentatie.
Top ♥

Mieke zei

Jaren werd WOI bestempeld als de grote oorlog maar veel meer wisten de meesten er niet van. Door deze 100-jarige herdenkingen her en der kan je er gelukkig niet meer naast kijken. Of je nu veel of weinig interesse hebt, je kan overal voldoening vinden in je zoeken naar.
Mooi dat jij daar ook aan meehelpt Gerda.

Anoniem zei

die postkaart is echt wel prachtig hé. een mooi stukje Gent. gelukkig van schade gevrijwaard door Miele Zoetekoeke. een mooi verhaal!
fijne zondag!

Anoniem zei

Hallo,
Wat een prachtige tekening van Gent met haar beroemde torens. Waar haal je dat soort spullen toch altijd vandaan? Gent heeft inderdaad geluk gehad, gespaard te zijn gebleven van vernielingen. Andere steden hadden het erger te verduren, denk maar aan Leuven, waarvan de bibliotheek recent in het nieuws kwam. Eens te meer blijkt, dat soort zaken mag niet worde vergeten. Blijven bij-tanken dus!!

Boerin zonder Naam zei

Weer een stukje gesschiedenis bijgespijkerd.....

Anoniem zei

Die kaart zou bijna als kerstkaart kunnen gebruikt worden, alleen zou het nogal ongepast zijn.

willy zei

hier steek ik wat van op Gerda..

een bijzondere kaart..

fijne avond

fotohanvogel.blogspot.com zei

Twee verzamelingen van Guido op een kaart! :-)

es zei

Wat een interessant historisch verhaal begeleidt deze bij-tank-dag, Gerda!

Renesmurf zei

Wat weet je er toch veel van!

Albert y Mara fotoblog zei

Na het lezen van deze log kan ik me voorstellen dat Belgen soms de pest hebben aan Duitsers. Dat is in Nederland na WO2. Bedankt voor dit stukje geschiedenis. Zoveel weten Mara en ik ook niet over België in WO1.

Wim zei

Het lijkt wel een blijde intrede maar in werkelijkheid was het dat zeker niet!